Svijet
PANIKA U SRBIJI

Špijuni snimaju vojne objekte?
Objavljeno 21. veljače, 2018.

Posljednih dana podigla se u Srbiji velika bura u vezi s uhićenjima nekoliko stranih državljana koji su dronom snimali vojne objekte u Beogradu i Novom Sadu i, kako tvrdi ministar obrane Aleksandar Vulin, nasilno pokušali ući u te objekte. Kako javljaju Večernje novosti, vojna je policija u Srbiji u dva dana privela čak osmero stranih državljana “zbog neovlaštenog ulaska i snimanja vojnih objekata u Beogradu, Vrdniku i Petrovaradinu”. Dva Amerikanca i dvije Ukrajinke uhićeni su u nedjelju u Beogradu zbog snimanja dronom zgrade nekadašnjeg Glavnog stožera Vojske Srbije, a tu su smješteni Vojno-obavještajna agencija i Vojno-sigurnosna agencija. Istog dana u vojnom skladištu na Fruškoj gori uhićeni su Britanka i Afganistanac s talijanskom putovnicom, a kod Novog Sada vojni policajci priveli su par iz Španjolske zbog neovlaštenog ulaska u vojarnu Petrovaradin. Stranci privedeni u Beogradu izjavili su da su podigli dron zbog snimanja dokumentarnog filma “o posljedicama američkih vojnih intervencija u svijetu za djecu iz bombardiranih područja”, a vojnim istražiteljima pojasnili su da su članovi nevladine organizacije iz Kalifornije koja se bori za rasvjetljavanje istine o vojnim intervencijama u svijetu.

- Njihov dron bio je komercijalni, ali s kamerom izuzetno visoke rezolucije. S pomoću tog uređaja, oni su napravili dvominutni snimak ruševina iz 1999., ali i detalja zgrade “Starog generalštaba”, gdje su sjedišta vojnih obavještajnih službi. Ovaj slučaj preuzelo je tužiteljstvo koje će provesti daljnju istragu i utvrditi je li riječ o neopreznom postupku ili, pak, o nekoj vrsti špijunaže. Istražiteljima su rekli da su prije Srbije bili u Ukrajini, gdje su snimili razaranja, što je srpskim “bezbednjacima” bilo sumnjivo jer u Ukrajini nije bilo intervencija američke vojske, a Ukrajinke su postale dodatno sumnjive jer su obje podrijetlom iz Luganska, područja na krajnjem istoku te zemlje gdje se godinama ratuje. U Vrdniku je priveden par naturaliziranih Talijana, Afganistanac i supruga rođena u Velikoj Britaniji, koji su se predstavili kao članovi međunarodne organizacije Liječnici bez granica.

- Oni su ušli u skladište Vojske Srbije u kojemu se čuva streljivo, ubojita sredstva i gorivo, ali kod sebe nisu imali ništa od naoružanja, opreme ili tehnike za snimanje, stoga se kontraobavještajci pitaju što su tražili u vojnom objektu. M.Flego

Vojna je policija u Srbiji u dva dana privela čak osmero stranih državljana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike