Ekonomija
SAMOZAPOŠLJAVANJE NAJVEĆI RAST

Svaka sedma osoba u EU-u nezavisni je profesionalac
Objavljeno 21. veljače, 2018.

Ukupan broj samozaposlenih radnika čini oko 15 % ukupno zaposlenih u cijeloj Europskoj uniji. Objavio je to Europski forum nezavisnih profesionalaca (EFIP) koji je proveo ospežno istraživanje o porastu broja nezavisnih stručnjaka - freelancera unutar Europske unije. Prema objavljenim brojkama riječ je o najvećem rastu zaposlenja na tržištu Europske unije.

Prema istraživanju najveći porast broja freelancera ostvarila je Nizozemska, gdje je u posljednjih desetak godina broj freelancera porastao za čak 92 %. Naši susjedi Talijani imaju 23,4 % samozaposlenih profesionalaca, a Rusija čak 35 %. U Slovačkoj, čije je tržište približno slične veličine hrvatskom, svaka deveta osoba je freelancer. U Ujedinjenom Kraljevstvu brojke su još veće. Slobodnim zanimanjima bavi se oko milijun i pol Britanaca, a vrijednost njihova rada za britanski proračun procjenjuje se na čak 21 milijardu funti, odnosno oko 176 milijardi kuna.

- S obzirom na sve veći porast broja freelancera na britanskom tržištu, provjerili smo na koji način funkcionira britansko tržište nezavisnih profesionalaca - navode s EFIP-a i dodaju kako su razgovarali s art direktorom Draganom Vejnovićem, Hrvatom s londonskom adresom, koji je posljednjih desetak godina nezavisni profesionalac i osnivač Megaframea, popularne platforme za predstavljanje domaćih freelancera na britanskom tržištu.

"Potreba za kvalitetnim freelancerskim uslugama ovdje u Londonu golema je i u konstantnom je porastu, najviše za dizajnerskim i IT djelatnostima", govori Vejnović.

Iako je biti nezavisni profesionalac vrlo neizvjesno i nesigurno zanimanje zbog konstantnog pronalaženja novih poslova i klijenata, Dragan tvrdi kako Megaframe nema s tim problema.

"U Engleskoj trenutno radimo na nekoliko velikih projekata s produkcijskim kućama i ostalim klijentima, a nedavno smo se proširili i na australsko tržište, gdje smo osvojili međunarodni natječaj za jedan od njihovih najveći nogometnih klubova, tako da posla svakako ne manjka", kaže Vejnović.

U portfoliju Megaframea nalaze se profesionalci čiji su radovi objavljivani diljem svijeta, pa je tako jedan od Megaframeovih suradnika, Dražen Zeljković sudjelovao u realizaciji nekoliko uspješnih projekata poput norveške hit-serije Lilyhammer, koja je na kraju završila i na Netflixu. "Razlog uspjeha Megaframea je što je ovakav pristup klijentima jedinstven čak i za europske pojmove. Megaframe kao platforma pristupa klijentima, gdje im se daje kompletna usluga jedne produkcijske kuće s 10-ak vrhunskih profesionalaca iz struke, ali po boljim uvjetima za klijente", ističe Zeljković.

Zdenka RUPČIĆ
Angažiranja freelancera u Hrvatskoj su u porastu

Na pitanje o razlikama između poslovanja s hrvatskim i engleskim klijentima, Vejnović misli kako su razlike minimalne, te da sve veći broj hrvatskih tvrtki poseže za njihovim uslugama. "Čini mi se da je kultura angažiranja freelancera u Hrvatskoj u porastu, i da po tom pitanju ne kaskamo puno za Europom. Što se nas tiče, dobivamo često upite iz Hrvatske i većinom smo zadovoljni ostvarenim suradnjama", zaključuje Vejnović.

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike