Regija
POČINJE UREĐENJE SVETIŠTA

Šumanovcima voda, struja, uređena cesta
Objavljeno 21. veljače, 2018.

GUNJA

U Nadbiskupskom dvoru u Đakovu održan je radni sastanak nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječkog Đure Hranića s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, čelnicima Gunje i Drenovaca, dekanom Drenovačkog dekanata, upraviteljem Svetišta Šumanovci i predstavnicima Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma i Hrvatskih cesta.

Kružna cesta

Razgovaralo se o uređenju marijanskog svetišta u Šumanovcima i gradnji potrebne infrastrukture. Svetište Majke dobre nade - Šumanovci, smješteno na tromeđi Gunja-Drenovci-Đurići, najstarije je svetište na području Vukovarsko-srijemske županije i drugo po starosti marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Datira iz 14. stoljeća i za pet godina proslavit će 650. obljetnicu postojanja. Kvalitetno uređenje ceste koje će tisućama hodočasnika omogućiti lakši pristup svetištu jedan je od prioriteta, jer je postojeća cesta preuska i nije dobro rješenje. Ukazano je i na prijeku potrebu dovođenja električne energije i vode. Općina Gunja, izvijestio je načelnik Anto Gutić, planira izgraditi kružnu cestu u dužini od oko četiri kilometra, koja će od crkve u Gunji voditi do svetišta, preko poljskih lenija. Ona bi u dane proslave blagdana Velike Gospe uvelike rasteretila promet, zaobišla bi sakralni dio svetišta koji bi postao pješačka zona, što i jest konačan cilj. Za asfaltiranje te nerazvrstane ceste Gunjanci se nadaju povući europska sredstva. Uz nju bi se, napominje Gutić, mogle postaviti i postaje križnoga puta, jer su brojni hodočasnici nekada pješice išli upravo tim putem i molili se za razne nakane. Ideja se svidjela i nadbiskupu Hraniću. Svi dionici sastanka izrazili su spremnost uključiti se i pomoći i cilj je sve završiti najkasnije do 2023. godine, kada svetište obilježava značajan jubilej. Općine Drenovci i Gunja zajednički će dogovoriti izradu idejnog rješenja kompletnog uređenja svetišta. U njega će biti uvršteni neki postojeći projekti.

I starački dom

Gunja je već aplicirala 670 tisuća kuna vrijednu izradu projektne dokumentacije za izgradnju staračkog doma na Šumanovcima, u blizini svetišta. Do kraja veljače očekuju rezultate iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. A sama investicija vrijedna je oko 30 milijuna kuna.

- Kapacitet doma bio bi 50 do 60 korisnika i mislim da bi time bila riješena potreba za smještajem starih i nemoćnih osoba za cijelu Cvelferiju. Projekt bi obuhvaćao i uređenje parka sa šetnicama i pratećim sadržajima, kao i uređeni veliki parking koji bi se mogao koristiti i za potrebe svetišta. Jedan od preduvjeta za realizaciju ovoga projekta također je infrastruktura, a koje za sada nema - kaže Gutić. Razmišlja se i o tome da se nekoliko soba u sklopu objekta uredi i za turističke potrebe, jer Gunja je bez ikakvih smještajnih kapaciteta i ne raspolaže ni s jednim ležajem u koji bi mogla smjestiti svoje goste. I to bi, napominje općinski načelnik, bio velik i značajan iskorak, jer Gunja zbog svoga prirodnog okruženja ima veliki potencijal za razvoj vjerskog, seoskog, lovnog i ribolovnog turizma.

Godine 1376., papa Grgur XI. daje posebne oproste vjernicima koji hodočaste u Šumanovce. Stotinjak metara od crkve, u zaštićenom dijelu hrastove šume, nalaze se kapelica i bunar za čiju se vodu vjeruje da pomaže slabovidnima i za koju se, kažu mještani, vezuje istinita legenda.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ČUDO U VELIKOJ POPLAVI 2014. godine

Pravo čudo dogodilo se i u svibnju 2014., za vrijeme nezapamćenih poplava koje su poharale sela u istočnom dijelu županjske Posavine. Podivljala Sava nosila je sve pred sobom, a vodena stihija zaustavila se pred svetištem Šumanovci. Nikome nije jasno kako je silovita mutna voda iznenada samo skrenula i zaobišla groblje, kapelicu i bunar koji se nalaze na nižem terenu od onoga kamo je skrenula.

30

milijuna kuna ukupna je vrijednost investicije

Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike