Mozaik
IZ SERIJE “DJEČJI SVIJET - KUĆNI LJUBIMCI”

Nove prigodne poštanske marke s motivom mačke
Objavljeno 21. veljače, 2018.

Vijest iz Hrvatske pošte zasigurno će obradovati sve filateliste i ujedno ljubitelje životinja, posebice mačaka. Hrvatska pošta, naime, pustit će u optjecaj 22. veljače nove prigodne poštanske marke iz serije “Dječji svijet – kućni ljubimci”, čiji jeu ovogodišnji motiv upravo - mačka. Autorica poštanskih maraka dizajnerica je iz Zagreba Nataša Odak, čije izdanje od četiri sasvim posebne marke, prikazuje i četiri pasmine ove veličanstvene životinje – himalajsku mačku, maine coon, rusku plavu mačku i svetu birmu.

Himalajska mačka nema pretka koji je živio u prirodi, nego je stvorena od nekoliko pasmina kako bi pomogla u slučaju genetskih bolesti, ali i da bi se vidjelo kako će se pojedine osobine naslijediti nakon parenja različitih vrsta. Tako je gotovo nehotice stvoren izvrstan kućni ljubimac za istinske ljubitelje mačaka. Pasmina je stvarana tijekom 20. stoljeća. Prije četrdesetak godina utvrđen je standard i od tada je redovit gost izložbi.

Pasmina maine coon svoje ime duguje državi iz koje potječe, ali i prezimenu čovjeka koji ju je najvjerojatnije donio u SAD. Pretpostavlja se, naime, da ju je na samom početku 18. stoljeća iz Europe u Ameriku donio pomorski kapetan Coon. Postoji i jedna manje vjerojatna teorija prema kojoj je ova pasmina mačaka dobivena križanjem s rakunom (engl. raccoon), te da otuda potječe dio naziva pasmine. Kako biste shvatili zašto je autorica odabrala te pasmine, više o svakoj od njih pročitajte u nastavku.

Ruska plava mačka ime je dobila prema svojoj boji i podrijetlu - ova pasmina potječe iz Arhangelska u sjevernoj Rusiji, a tomu je u prilog i njezina gusta kratka dlaka koja pokazuje da je izvorno živjela u surovoj klimi. Pretpostavlja se da su prve primjerke 1860. godine u Veliku Britaniju donijeli mornari. Postoji i druga teorija prema kojoj se uzgajala na carskom dvoru u Rusiji pa joj je osim krzna i krv “plava”. Boja dlake u početku je bila svjetloplava, no daljnjim uzgojem i križanjem s drugim pasminama dobivena je današnja.

Sveta birma najmističnija je od svih pasmina mačaka. Njezino podrijetlo nije vjerodostojno razjašnjeno, no postoji legenda prema kojoj je u budističkom hramu Lao-Tsun u Indokini živio mačak imenom Sinnom, bijele boje. Jednog su dana u hram došli razbojnici i ubili svećenika koji je hranio mačka. Mačak je skočio na svoga gospodara i u tom je trenu boja njegova krzna postala ista kao boja kože božice kojoj je hram bio posvećen. Razbojnici su se preplašili i pobjegli, a sve ostale mace u hramu također su dobile istu boju.

Prigodne poštanske marke izdane su u nakladi od 150.000 primjeraka po motivu, nominalne vrijednosti tri kune i 10 lipa, te u zajedničkom arčiću od osam maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ovo posebno izdanje, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka, možete kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte. J. Pejaković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike