Sport
IMA LI NK OSIJEK IGRU?

Nedostaje pravi lider
Objavljeno 20. veljače, 2018.
Osijek je gotovo u svakoj utakmici imao najmanje deset udaraca prema vratima

Pomalo je čudno okruženje oko nogometaša Osijeka ovih dana. Stvorila se nekakva psihoza neuspjeha iako ni jedan statistički parametar to neće potvrditi. Naravno, to se ne odnosi na klupske strukture, nego na dio navijačke populacije.

Pobjedom nad Rijekom bijelo-plavi su se vratili na treću poziciju, a to je bolji plasman nego u isto vrijeme prošle sezone, kada su bili četvrti i za trećeplasiranim Hajdukom zaostajali tri boda, a za drugoplasiranim Dinamom čak 14. Danas je drugo mjesto udaljeno samo pet bodova i više je nego prerano reći da su Osječani ispali iz utrke za tu poziciju.

Šira slika

Dakle, u Gradskom vrtu ne događa se baš ništa što bi se moglo opisati dramatičnim. Štoviše, dojma smo kako klub polako ali sigurno kroči prema svojim ciljevima na svim poljima. Naravno, uvijek treba očekivati više, ali opasno je kada te ambicije postanu uteg, a ne prednost, a čini se kako Osijek prolazi baš kroz takvo razdoblje. Objektivno, bijelo-plavi se bore za pozicije koje im po kvaliteti i pripadaju. Zar je to toliko teško prihvatiti? Kako bi se upustila u borbu za titulu, momčad treba doživjeti još poneki redizajn, jer joj nedostaju neke važne karike za takve ciljeve. Prije svega, jedan pravi vođa na terenu. Igrač koji će se znati nametnuti, podviknuti, ali i preuzeti odgovornost kada se za to pruži prilika. Drugo, dobar dio igrača Osijeka još uvijek ima pridjev “razvojni”, a s takvima nije lako jurišati na najviše kote. Je li Osijek mogao bolje u dosadašnjem dijelu prvenstva? Iz utakmica koje imaju epitet derbija bez dvojbe je izvukao više nego što se očekivalo, ali je zato iz ostalih susreta izvukao manje, pa na kraju to sve dođe na nekakav egal. U Gradskom vrtu nisu se opredijelili za prečace kada je u pitanju stvaranje rezultata, nego su odlučili ići dužom ali u cjelini kvalitetnijom stazom. Ozbiljnost projekta koji je započet u Gradskom vrtu dokazuje fokusiranje na izgradnju infrastrukture koja je jedini kvalitetan temelj i jamac daljnjeg progresa NK Osijek. Gradi se kamp, gradit će se novi stadion. Ogromna su to ulaganja i zato je apsurdno da takav projekt može doći na kušnju zbog poneke lošije partije.

- Mi još uvijek treniramo na livadi - reći će Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

U cijeloj priči doista je potrebno pogledati širu sliku, jer NK Osijek ima jasnu strategiju razvoja, koja se neće odvijati munjevitom brzinom.

Realizacija

Puno se komentira i kvaliteta igre koju pružaju bijelo-plavi. Iskreno, ima tu svega, ali ne može se reći da Osijek nema igru ili da Zekić nema viziju. Već duže najveći je problem bijelo-plavih realizacija. Ako malo pogledate završne statistike Osijekovih utakmica, vidjet ćete kako je najmanji upućeni broj udaraca prema suparničkim vratima bio deset i to se dogodilo protiv Dinama u utakmici koja je bila tek iznimka, a ne pravilo. Bilo je utakmica (Rudeš, Slaven Belupo) u kojima su bijelo-plavi imali više od 20 udaraca na suparnička vrata. I nije to samo prazna statistika, jer unutar toga krije se bar pet-šest promašenih zicera, a do toga se ne može doći ako nema igre, zar ne? I zato bi zanimljivo bilo vidjeti kako bi izgledao Osijek na terenu kada bi ranije realizirao neke od stvorih prilika.

- Ti promašaji unose nervozu u momčad. Uzet ću samo susret s Rijekom kao primjer. Rano smo stekli brojčanu prednost, koju smo brzo mogli materijalizirati jer smo imali tri čiste prilike u prvih 20-ak minuta. Nismo zabili, pa se Rijeka stabilizirala. Srećom, zabili smo na početku drugog poluvremena pa smo ipak izbjegli veće probleme. Radimo jako puno na toj završnici, protiv Rijeke su se naši napadači bez lopte kretali puno bolje i to je, recimo, otvorilo Lopi prostor u kojem lakše može koristiti svoju kvalitetu igre jedan na jedan. Stvaramo mi dovoljno prilika na svakoj utakmici i to me ohrabruje, ali realizacija nas zasad koči - kaže Zekić.

Valjda će i taj segment profunkcionirati u susretima koji slijede. Zanimljiv je bio trenerov komentar na futsal-utakmici Osijek Kelme - Vrgorac, u kojoj je osječka momčad zabila dva pogotka u prvih 11. minuta.

- Eh, da je meni to doživjeti bar jednom. Zapravo, da mi je doživjeti jednu utakmicu u kojoj ćemo do pobjede doći bez stresa - glasno je razmišljao Zekić.

Dalibor KELER
GRGIĆ ZABIO SVIM VELIKIMA

Alen Grgić je pogotkom protiv Rijeke došao u društvo Erosa Grezde, koji je ove sezone zabijao u svim derbijima (Dinamo, Hajduk, Rijeka). Zanimljivo je kako su obojica, uz to ostvarenje, do sada zabila i ukupno jednak broj pogodaka - 5.

razvoj

NIŠTA SE NE DOGAĐA PREKO NOĆI

BOBAN PRESKAČE LOKOMOTIVU

Upravo je ponovno dobio status prvotimca, a opet će morati preskočiti sljedeću utakmicu. Gabrijel Boban odigrao je dobru utakmicu protiv Rijeke, njegovih zasluga bilo je kod oba pogotka, a osim toga kvalitetno je razvlačio riječku obranu. No baš prije nego što ga je trener Zoran Zekić želio povući s travnjaka, dobio je javnu opomenu. To mu je treća akumulirana pa zbog toga neće konkurirati za susret s Lokomotivom. Nešto slično dogodilo mu se i u završnici jeseni, upravo kada je uhvatio pravu formu, trebao postati starter, ozlijedio se i nije mogao igrati u posljednjim kolima.D.Kl.

Zoran Zekić

trener Osijeka

Promašaji unose nervozu u momčad. Uzet ću samo susret s Rijekom kao primjer. Rano smo stekli brojčanu prednost, koju smo brzo mogli materijalizirati jer smo imali tri čiste prilike u prvih 20-ak minuta. Nismo zabili, pa se Rijeka stabilizirala.

PERVAN U GRADSKOM VRTU

Igrački kadar osječkog prvoligaša bogatiji je za jedno ime. Naime, jučer je ofenzivni veznjak Cibalije Marko Pervan postao novi član bijelo-plavih. Podsjećamo, Osijek je s Pervanom ugovor potpisao još prije, ali po tom dogovoru Pervan bi u Gradski vrt došao tek na ljeto kao slobodan igrač. No, u međuvremenu je postignut dogovor između Osijeka i Cibalije po kojem se Pervan odmah može staviti na raspolaganje Zoranu Zekiću. Osijek će Vinkovčanima vjerojatno isplaiti određenu odštetu, a Pervan bi mogao konkurirati već za subotnji susret protiv Lokomotive jer ne bi trebale postojati ozbiljne prepreke za njegovu registraciju. D.Kl.

Možda ste propustili...

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

Najčitanije iz rubrike