Novosti
BRANKO BAČIĆ, PREDSJEDNIK KLUBA ZASTUPNIKA HDZ-A:

Dalija Orešković nema ni podršku manjine
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Nakon što je Dalija Orešković povukla svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekvaši kako to čini jer nema potporu parlamenta, Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, izjavio je kako razumije tu odluku.

- Razumijem Daliju Orešković i njezino odustajanje - kao što je i sama rekla, nema podršku vladajuće većine u Saboru, ali nema ni podršku manjine u Saboru, jer je od 73 zastupnika dobila 46 glasova - rekao je Bačić novinarima u ponedjeljak. Podsjetimo, za predsjednicu Povjerenstva kandidirala se i Nataša Novaković, koja je dobila 75 glasova.

Dalija Orešković neprihvatljivim je ocijenila Bačićeve izjave. On je, naime, nakon tajnog glasovanja saborskih zastupnika kazao da će se, ako bude potrebno, održati i treći krug ili raspisati novi natječaj. Dosadašnja čelnica Povjerenstva smatra da bi to dovelo do duže blokade rada tog tijela i rješavanja aktualnih predmeta.

Odgovarajući na tu njezinu izjavu, Bačić je podsjetio kako je povjerenstvo kojemu je Dalija Orešković bila na čelu izabrano tek 2013. godine, u doba vlade Zorana Milanovića.

- Godinu dana nije bilo Povjerenstva, toliko o tome kada čujem prigovore iz oporbe - rekao je Bačić.

“Za izbor je potrebno dobiti 76 glasova u tajnom glasovanju. Meni je žao što nije dobila tu većinu, ali moramo poštovati proceduru i Poslovnik Sabora i izvan toga ne možemo, koliko god bih i ja osobno volio da smo ih u petak sve izabrali”, kazao je šef Kluba zastupnika HDZ-a.

Dodao je kako je Dalija Orešković “korektno obavljala svoj posao, ali ovaj put je vladajuća većina odlučila ovako i ne vidim u tome ništa sporno”. D.Pav.

Najčitanije iz rubrike