Novosti
DRAŽEN BOROVEČKI, NOVI UPRAVITELJ OSJEČKOG ZATVORA

Zbog popunjenosti zatvora briga o svim potrebama zatvorenika pravi je izazov
Objavljeno 20. veljače, 2018.
Policajci uče o međuljudskim odnosima, a zatvorenici o socijalnim vještinama

Dražen Borovečki, novi upravitelj osječkog Zatvora, preuzeo je tu dužnost početkom godine.

Unatoč tome što je nov na ovom radnom mjestu, u toj ustanovi radi dugih 30 godina. U Zatvor je došao raditi kao pripravnik, uz posao je studirao i diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Od 2001. godine bio je voditelj pododsjeka, a poslije koordinator poslova Odjela osiguranja na zatvoreničkom odjelu. Pri tome je stekao zvanje samostalnog nadzornika pravosudne policije. Ima velike planove za budućnost osječkog Zatvora u kojem se trenutno nalazi 179 zatvorenika. To je 159 posto popunjenosti kapaciteta, odnosno u zatvoru bi ih trebalo biti maksimalno 110.

Smanjen broj

S kakvim ste se izazovima suočili preuzimanjem radnog mjesta upravitelja?

- Svakodnevno se suočavam s novim izazovima s obzirom na popunjenost kapaciteta i trenutnu populaciju zatvorenika. Kod nas borave ljudi raznih kulturnih, socijalnih i vjerskih navika i načina života, tako da sve te stvari moramo uskladiti. Tu su i zaposlenici zatvora s kojima se također moramo baviti jer od njih uvelike ovisi kako će se sve aktivnosti provesti.

Kakvi su trenutno uvjeti što se tiče smještaja zatvorenika?

- S obzirom na prekapacitiranost, uvjeti su dobri. Kroz radno angažiranje zatvorenika ublažavamo njihov boravak u sobama. Isto tako kroz sportske aktivnosti nedavno smo organizirali utakmicu između zatvorenika i zaposlenika. Zatvorenici imaju i svakodnevni boravak na zraku od dva sata, druženje u društvenim prostorijama te korištenje knjižnice. Potrebno je naglasiti da je moguće da periodički dođe do iznimnog povećanja broja pritvorenika ili zatvorenika, no tada se broj pomoćnih ležaja tijekom noći smjesti u zatvoreničke sobe.

Jeste li već uspjeli, iako se radi o kratkom vremenskom roku, riješiti neki gorući problem?

- Da, dijelom smo uspjeli smanjiti broj istražnih zatvorenika koji su nepravomoćno osuđeni te ih premjestiti u druga kaznena tijela ili na daljnje izdržavanje kazne zatvora. Jednako tako smanjen je i broj zatvorenika koji imaju veće kazne, a koji više nemaju kaznene postupke u tijeku na sudovima nadležnosti županijskih i općinskih sudova Osijeka i Vukovara.

Kako planirate poboljšati rad zatvora?

- Planiram to povećanom brigom za potrebe zatvorenika kroz uvjete smještaja te pojačanu brigu za službenike. Već je održana radionica za službenike pravosudne policije pod nazivom “Izgaranje na poslu i međuljudski odnosi”. Za zatvorenike organiziramo radionice kao što su “Odgovorno roditeljstvo”, “Trening socijalnih vještina” te radionice za ovisnike o alkoholu i opojnim sredstvima, kao i posebni program “Vozač - čimbenik sigurnosti u prometu” za one zatvorenike koji su počinitelji prometnih prekršaja.

Problem liječnika

Na kakvim trenutno projektima radite?

- Radimo na sklapanju novih ugovora za rad zatvorenika s drugim poslodavcima te na iznajmljivanju vanjske strane zida zatvora za oglašavanje. Već su neki pregovori u tijeku za iznajmljivanje zida, a time bi mogli priskrbiti materijalna sredstva radi poboljšanja uvjeta boravka u zatvoru kako zatvorenika, tako i zaposlenika.

Kakve projekte planirate dugoročno?

- U planu nam je postavljanje solarnih panela na krov zgrade, naravno uz suglasnosti koje su nam potrebne za ishođenje takvog projekta, odnosno Uprave za zatvorski sustav i probaciju, te svih drugih institucija koje su potrebne za izradu projekta. Projekt bi se financirao iz europskih fondova.

Je li Zatvor uspio na posljednjem natječaju dobiti svog liječnika i nedostaje li još kadra?

- Riješili smo gorući problem liječnika i jedne medicinske sestre. Zatražit ćemo suglasnost za natječaj za još jednom medicinskom sestrom kako bi nam odjel zdravstvene zaštite bio riješen. Najviše djelatnika nedostaje nam u odjelu osiguranja, i to 11.

Žele li zatvorenici raditi i što je s onima u istrazi?

- Razmišljamo o tome da i zatvorenici koji su u istražnom zatvoru rade u sustavu, da to nije sigurnosno opasno, čime će pomoći i sami sebi. Većina zatvorenika želi raditi, a i sada ima onih koji rade, a slabijeg su socijalnog stanja, pa šalju novac kući i tako pomažu obitelji.

Sandra LACIĆ
DOBRO POZNAJE SUSTAV I IMA DOBAR POSLOVNI PLAN

Mjesto upravitelja Dražen Borovečki preuzeo je od Franje Lulića, a do promjene je došlo jer je stupanjem na snagu u listopadu prošle godine Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pravosuđa i stupanjem na snagu u studenom Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva pravosuđa trebalo donijeti novi raspored službenika i namještenika. “Pomoćnica ministra nadležna za zatvorski sustav Jana Špero i državni tajnik Juro Martinović obišli su sva kaznena tijela, u ovom slučaju Zatvor u Osijeku, porazgovarali s upraviteljem i savjetodavnim vijećem upravitelja, a nakon njih isto je učinio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Nakon obavljenih razgovora odlučeno je kako bi imenovanje Dražena Borovečkog za upravitelja Zatvora u Osijeku bio dobar izbor jer kao dugogodišnji službenik tog kaznenog tijela dobro poznaje zatvorski sustav i ima dobar poslovni plan za unaprjeđenje Zatvora u Osijeku”, kazali su nam u Ministarstvu pravosuđa.

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi