Novosti
OBITELJI NESTALIH:

Tražit ćemo podatke iz srbijanskih arhiva
Objavljeno 20. veljače, 2018.
Hrvatska je više puta tražila od srbijanske strane arhive vezane za događanja u vukovarskoj bolnici 1991. godine

Članovi udruga obitelji nestalih i zatočenih u utorak, 20. veljače, u Beogradu će se susresti s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi zatražili podatke o nestalim osobama, čime bi rješavanje tog bolnog pitanja bilo pokrenuto s mrtve točke.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kratko je razgovarala s Vučićem prilikom njegova nedavnog službenog posjeta Zagrebu, kada ih je pozvao da dođu u Beograd.

- Spomenula sam mu protokole i druge informacije iz arhiva u Srbiji, a on je rekao kako će nas primiti u svom uredu i zatražio da mu konkretno kažemo koje arhive i informacije tražimo, pa će vidjeti što u tom smislu može učiniti. Pred Vučića prije svega idemo sa zahtjevom da izvrši utjecaj na institucije u Srbiji koje su relevantne za pitanja nestalih osoba da dostave podatke iz svojih arhiva institucijama u Hrvatskoj kako bi se riješilo pitanje nestalih. Hrvatska je više puta tražila od srbijanske strane arhive vezane za događanja u vukovarskoj bolnici 1991. godine i sada ćemo to pitanje ponovno pokrenuti. Jasno je kako operativne protokole iz bolnice ne možemo mi dobiti, no tražit ćemo da ih se dostavi u Hrvatsku, čime bi se ubrzalo rješavanje pitanja nestalih osoba - rekla je Alvir i dodala kako će tražiti i zapise iz ratnih dnevnika jedinica bivše JNA koje su bile na okupiranom području Hrvatske i bilježile sve što se događalo na terenu pod njihovim zapovjedništvom.

Također će zatražiti i druge dokumente, poput izjava svjedoka koji su svjedočili u sudskim procesima, a koji bi mogli biti relevantni za otkrivanje tragova o nestalima. Na popisu zahtjeva je i otvaranje arhiva JNA kako bi se s pomoću zubnih kartona muškaraca koji su prije Domovinskog rata služili vojsku bivše države i koji su na popisu nestalih mogli identificirati njihovi posmrtni ostatci.

Kada je riječ o vukovarskoj bolnici, zna se kako još uvijek nije poznata sudbina oko 60 osoba, čija je masovna grobnica premještena u vrijeme okupacije Vukovara, i uz dobru volju srbijanske strane to bi se pitanje konačno moglo riješiti.

Na upit drži li kako je predsjednik Srbije iskren kada kaže da želi pomoći, Ljiljana Alvir odgovorila je kako on kao lider susjedne države vodi politiku koja ih treba uvesti u Europsku uniju, a na ovaj bi način konkretno pokazao svoju moć i iskazanu želju da pomogne.

U 14-članom izaslanstvu koje u utorak odlazi kod Vučića nalaze se predstavnici udruga nestalih branitelja, civilnih stradalnika te djece nestalih i poginulih hrvatskih branitelja.

Dragana KORPOŠ

Ljiljana Alvir

predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Kao lider susjedne države Vučić vodi politiku koja ih treba uvesti u Europsku uniju, a na ovaj bi način konkretno pokazao svoju moć i iskazanu želju da pomogne.