Svijet
OŠTAR ODGOVOR IZ IZRAELA

Poljska optužena za antisemitizam
Objavljeno 20. veljače, 2018.

Izjava poljskog premijera Mateusza Morawieckog koju je dao u subotu u Münchenu, kako je u zločinima u logorima u Drugom svjetskom ratu “bilo poljskih počinitelja, isto kao što je bilo židovskih, ruskih, ukrajinskih, ne samo njemačkih”, pobudila je oštre reakcije Židova u Poljskoj, ali i službenog Izraela koji poljskog premijera optužuju za antisemitizam.

- Riječi poljskog premijera ovdje u Münchenu su sramotne. Postoji problem nerazumijevanja povijesti i nedostatka osjećaja za tragediju našeg naroda - rekao je premijer Benjamin Netanyahu, najavivši da će uskoro razgovarati s Morawieckim, a vođa oporbene stranke centra Yesh atid (Ima budućnosti) Yair Lapid izjavio je da bi izraelsku veleposlanicu u Varšavi trebalo odmah opozvati kao odgovor na izjavu poljskog premijera.

- Počinitelji nisu žrtve. Židovska država neće dopustiti da ubijeni budu optuženi za vlastito ubojstvo - rekao je Lapid.

Kako donose poljski mediji, Savez poljskih židovskih zajednica zatražio je od poljskog premijera Morawieckog i drugih dužnosnika neka se suzdrže “daljnjih nepromišljenih izjava o holokaustu i židovskim počiniteljima koje samo blamiraju i njih i dužnost koju obnašaju, a dolijevaju ulje u vatru spora Poljske s Izraelom i SAD-om.” U njihovu reagiranju navodi se kako premijerova izjava “predstavlja prekoračenje granice iza koje ostaje samo ludilo.”

- Poljski počinitelji nisu isto što i njemački zločinci. Holokaust je bio zločin njemačke države u kojemu su, nažalost, sudjelovali i Poljaci, u dovoljno velikom broju da njihovo sudjelovanje ne možemo nazvati “individualnim slučajevima.” Ali to nikome ne daje pravo da ih se spominje i izjednačuje s njemačkim zločincima – poručuju poljski Židovi premijeru Morawieckom i dodaju kako su ukrajinski počinitelji zločina s većim teretom krivnje od Poljaka, jer su djelovali u organiziranim skupinama uz potporu ukrajinskog stanovništva, ali povijesničari nemaju dokaza da su Rusi, koje je poljski premijer također spomenuo kao zločince, sudjelovali u holokaustu.

- Ako je premijer imao na umu druge zločine koje su zaista počinili Rusi, to bi značilo kako drži da je holokaust zločin kao svaki drugi. U oba slučaja to bi bilo zapanjujuće nepoznavanje povijesti - navodi se u oštrom reagiranju Saveza židovskih zajednica Poljske i priznaje kako je bilo počinitelja zločina i među Židovima, židovskim policajcima u getu i nekolicina u Judenratu, kao i pojedinačnih izdajica, ali je “moralno sljepilo njih koji su bili izloženi najstrašnijem pritisku i teroru poput zatvorenika u koncentracijskim logorima uspoređivati s ostalima.”M.Flego

Do tri godine zatvora za sintagmu “poljski logori smrti”

U Poljskoj je ovog mjeseca na snagu stupio novi izmijenjeni Zakon o institutu pamćenja naroda prema kojemu će se novčano ili kaznama do tri godine zatvora kazniti svatko tko javno koristi sintagmu “poljski logori smrti” i usprkos činjenicama optužuje Poljsku kao državu i Poljake kao narod da su sudjelovali u ratnim zločinima Njemačke u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata. U Izraelu, među židovskim organizacijama u svijetu i u SAD-u izmjene zakona shvaćene su kao pokušaj konzervativnih poljskih vlasti da spriječe pod prijetnjom zatvora Židovima koji su preživjeli holokaust svjedočenje o svom stradanju.

Najčitanije iz rubrike