Osijek
ŽUPANIJSKI ZAVOD ZA HITNU MEDICINU

Hitna dobila devet vrhunski opremljenih vozila kakvih nema u cijeloj Hrvatskoj
Objavljeno 20. veljače, 2018.
Župan Anušić najavio gradnju novog nadstandardnog objekta za hitnu službu

Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, koji ove godine obilježava jubilarnih 40 godina postojanja hitne službe na području Osijeka i Županije, dobio je vrhunsku opremu – vozila hitne pomoći kakva, kaže ravnateljica, univ. spec. oec. Silvana Sabo, nema nitko u Hrvatskoj.

U ponedjeljak su ih svečano postrojili i predstavili javnosti na konferenciji (koja je morala biti nakratko prekinuta kako bi jedno od njih, provlačeći se među novinarima i snimateljima, otišlo na hitnu intervenciju). Riječ je o vrhunski opremljenim vozilima s hidrauličkim ovjesom i nadstandardnom opremom. Na predstavljanju je bio i Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije koja je dala 3,5 milijuna od ukupno 4 milijuna kuna, koliko su nova vozila stajala (Sabo navodi kako je Zavod dao gotovo pola milijuna za tu investiciju, nap. a.).

- Prvi smo uveli nadstandardna vozila hitne medicinske službe. Naše hitne imaju hidraulički ovjes, tako da se naši pacijenti osjećaju puno bolje prilikom prijevoza, a naše osoblje može pacijentima puno lakše aplicirati lijekove i puno se bolje skrbiti o njima u vozilima – kaže Silvana Sabo. Dodaju kako će sve ekipe 24 sata raditi s vrhunski opremljenim vozilima i zahvalila županu Anušiću i Županiji što su najopremljenija Hitna u državi.

- Vozilo stoji 450.000 tisuća kuna, hidraulični ovjes dodatnih 75.000 kuna. On je bitan za sigurnost pacijenata, ali i za rad timova u vozilu jer imaju bolji pristup pacijentu s jedne i druge strane s obzirom na to da se nosila mogu pomicati, a svi su uređaji na dodir. Postoje uređaji za hlađenje i grijanje infuzije zbog kvalitetnije aplikacije, vožnja se 24 sata snima kamerama i snimke pohranjuju u računalo, ugrađena je navigacija... U svakom vozilu imamo i respiratore, svaki tim ima vanjski masažer srca. Za njegovu upotrebu nije potreban ni jedan djelatnik, čime se dobiva još jedan par ruku slobodnih za pacijenta. Taj kompjutorski uređaj, naime, točno određuje kojom brzinom i kojim pritiskom treba masirati kako bi se ostvario što kvalitetniji učinak za pacijenta”, pojasnila je Sabo vrijednosti sofisticirane opreme.

Anušić je istaknuo kako je cijela investicija usmjerena na dobrobit zdravlja pacijenata i bolji rad liječnika, odnosno prema tome da medicinsko osoblje pruži najbolju uslugu pacijentima.

- Ulažemo i u sljedeći nadstandard u sustavu hitne pomoći na području naše županije. Naime, Županija puno ulaže u uslugu hitne pomoći kako bismo bili najbolje opremljeni u Hrvatskoj. Kako je sada ovo u nadstandardu, tako trebamo imati u nadstandardu objekt pa, slijedom toga, pripremamo nove zgrade hitnog prijma koji će se graditi u Osijeku. U ovom trenutku projektni zadatak je gotov, krećemo u rješavanje imovinskopravih odnosa i gradnju takvog objekta koji će biti nadstandard, a s lokacije s koje je, prema pravilima struke, u svakom trenutku potrebno da vozilo u deset minuta, maksimalno 15, stigne do mjesta odakle je upućen poziv. Lokacija će biti u blizini svih prometnih koridora koji su bitni odnosno ključni na području Osijeka da bi u svakom trenutku vozilo moglo izići iz gradske gužve i na vrijeme se vratiti u postaju. U ovom trenutku razmišlja se o poziciji koja je prekoputa Mađarskog centra, na prostoru gdje bi se morali riješiti imovinskopravni odnosi i započeti gradnja - najavio je župan Ivan Anušić.

Darko PEJIĆ
HITNA U BROJKAMA: GODIŠNJE PRIJEĐU 2,2 MILIJUNA KILOMETARA...

Zavod osim novih devet vozila ima i druga za sanitetski prijevoz (starosti dvije-tri godine) i rezervna vozila hitne (zajedno s novima stara u prosjeku nešto više od godinu dana).

“Godišnje prijeđemo 2,2 milijuna kilometara, zbrinemo 25.000 hitnih pacijenata, od kojih 18.000 na terenu, a ostatak u našim prostorijama za reanimaciju. Obavimo 24.000 sanitetskih prijevoza, 1300 sanitetskih međužupanijskih i sedam-osam međudržavnih prijevoza. Obavimo, uz spomenuto, i 26.000 prijevoza na hemodijalizu u bolnicu”, nabrojila je Sabo.

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike