Osijek
OPORAVAK TRŽIŠTA NEKRETNINA

Po gradu ponovno niču stambene zgrade
Objavljeno 20. veljače, 2018.
Cijene stambenih objekata u Slavoniji u 2017. povećane za 5,7 posto

Nakon što je godinama stagniralo, hrvatsko se tržište nekretnina u 2017. počelo oporavljati, pa je samim tim zabilježen i porast cijena stambenih kvadrata, a ti su se pozitivni trendovi odrazili i na graditeljstvo. Posljednje je opsežno istraživanje Državnog zavoda za statistiku, za drugo tromjesečje 2017. godine, pokazalo da su cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle za dva posto, na Jadranu za 4,2 posto, dok je u Slavoniji i ostatku Hrvatske zabilježen porast od visokih 5,7 posto.

Tržište se nekretnina oporavilo i diljem Europe, gdje su izvješća Eurostata pokazala kako je u spomenutom drugom kvartalu 2017. zabilježen porast od 4,4 posto u usporedbi s istim razdobljem 2016. godine.

U skladu s oporavkom tržišta nekretnina, koji je popraćen i oporavkom gospodarstva i rastom BDP-a, građevinski su investitori počeli znatnije ulagati i otvarati nova gradilišta, što je diljem Hrvatske, pa i u Osijeku, rezultiralo porastom broja novosagrađenih stambenih objekata.

Među stambenim objektima koji su u Osijeku počeli nicati protekle godine, tako se našla i “Villa Portun”, projekt trojice mladih poduzetnika, koji su odmah prepoznali oporavak tržišta nekretnina i odlučili svoje znanje, vještine i financije uložiti u gradnju urbanih vila. Oni su Osječani Krešimir Mileta, inženjer građevine i glavni projektant inovativnih urbanih vila, Filip Jurman, ekonomist zadužen za marketnig i istraživanje tržišta, te Marijan Bilić, ekonomist zadužen za prodaju i nabavu opreme.

- Nakon brojnih poslovnih planova, shvatili smo da nas upravo ulaganje u urbane vile može najbolje povezati. To su stambene zgrade koje krasi visoka energetska učinkovitost, najmodernija kvalitetna oprema i, što je najvažnije, udobnost življenja - kaže Mileta. Naglašava kako njihove urbane vile imaju “pametan sustav” rasvjete i grijanja preko mobilnih aplikacija, dok brojni certifikati jamče energetsku učinkovitost. Ovi su mladi poduzetnici vješto rasporedili sav posao, pa su nedavno započeli i gradnju urbane vile “Ličko”, koja će ponuditi manje stanove, građanima dostupnije i cijenom i opremom.

- Kupci znaju prepoznati kvalitetu i spremni su ju platiti - odlučan je Bilić.

Inače, ovi mladi poduzetnici nakon završetka “Ville Portun” i “Ličko”, u mirnom naselju Viševica planiraju sagraditi još dva stambena objekta, a nakon toga, u bližoj budućnosti, žele graditi i u kontinentalnom dijelu Istre.

Marko MANDIĆ
CIJENE i ROKOVI ZAVRŠETKA

“Villa Portun” bit će završena već početkom travnja, a vila “Ličko” krajem ove godine. Smještena u naselju Viševica u Retfali, “Villa Portun” je već pri kraju gradnje. Stan u prizemlju već je prodan, pa su potencijalnim kupcima na raspolaganju stanovi od 132 četvorna metra na još dva kata, po cijeni od 139 tisuća eura.

U vili “Ličko” potencijalnim će kupcima ponuditi četiri stana površine između 83 i 88 četvorna metara. Cijena kvadrata iznosi 1150 eura, a za usporedbu, cijene kvadrata novosagrađenih stanova u Osijeku kreću se od 800 do 1250 eura, podatci su s najveće hrvatske web-stranice specijalizirane za traženje nekretnina, www.gohome.hr.

SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

Među brojnim mjerama koje je Vlada RH posljednjih godina pokrenula kako bi potaknula ostanak mladih našao se i Zakon o subvencioniranju stambenih kredita. Svi građani do 45 godina starosti pri kupnji prve nekretnine mogu dobiti 50-postotno subvencioniranje stambenih kredita u prve četiri, odnosno pet godina, za što je godišnje namijenjeno otprilike 42 milijuna kuna. Ove će subvencije građani moći zatražiti i u iduće tri godine, a da je već u 2017. zavladao veliki interes, pokazuje i činjenica da je zaprimljeno 2399 zahtjeva, dok ih je 2325 odobreno. Čak se 75 % zaprimljenih zahtjeva za subvencioniranje odnosilo na kupnju stana, dok je prosječna dob podnositelja bila 31 godinu. Naposljetku, najveći je broj zahtjeva podnesen za područje Grada Zagreba, a Osječani su ih podnijeli osamdesetak. Uz to, od ove godine Ministarstvo graditeljstva namjerava uvesti i novi model, prema kojemu će udio subvencije ovisiti o indeksu razvijenosti grada ili općine, a novost je i da će se dio mjesečnih rata subvencionirati tijekom pet, umjesto dosadašnje četiri godine.

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike