Osijek
ŽUPANIJSKA KOORDINACIJA

Do pravog rješenja za putničke linije
Objavljeno 20. veljače, 2018.

Sutra (srijeda) u Osijeku će se najkonkretnije do sada razgovarati o pitanju problematike (nedavno ukinutih pa za 24 sata vraćenih) putničkih linija na području županije.

Naime, za istim stolom u Županiji će se okupiti državni tajnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i predsjednici uprava Uprave HŽ-a putničkog prometa i HŽ infrastrukture te autobusnog prijevoznika Arrive. Cilj je razriješiti pronalazak konkretnih rješenja kako vratiti i ostaviti prometne linije, ali i putnike sačuvati od povećanja cijena.

O ovom je župan Ivan Anušić izvijestio načelnike i gradonačelnike s područja Osječko-baranjske županije, okupljene na jučerašnjoj (redovitoj) koordinaciji.

Župan je iznio stav kako je prvobitni dogovor o vraćanju ukinute 72 linije na “staklenim nogama”, pa bi ovo okupljanje trebalo dati konkretne smjernice.

- U svakom slučaju on ne smije rezultirati ukidanjem linija ili povećanjem cijena - rekao je župan. On je naime izričito protiv sudjelovanja općina pa i županije u subvencioniranju cijene karata.

- Rješenje može biti u jačem uključuvanju HŽ-a, no kako i željeznica pokriva iste glave linije, autobusni prijevoznici strahuju da će im to uzeti dio tržišta - kazuje župan.

Rješenje će vjerojatno dati skorašnji početak primjene Zakona o putničkom prijevozu, kojim će se, prema saznanjima župana Anušića, odrediti sudjelovanje Vlade na način da se potiče, ali i subvencionira putnički prijevoz. Nastavno se razgovaralo o mreži dječjih vrtića i obvezama u projektima kontinentalnog turizma. D. Kuštro

PONUDA ZA TURISTE

Kada su u pitanju aktivnosti u turističkoj djelatnosti, plan je napraviti kalendar manifestacija u županiji. To će poslužiti kao osnova za izradu ponude za boravak turista, od jednodnevnih do sedmodnevnih, s kojim bi se potom izišlo na europsko tržište.

Najčitanije iz rubrike