Regija
I VINKOVCI PRATE TRENDOVE

U deset godina upola
manje novorođenčadi
Objavljeno 20. veljače, 2018.

Vezani članci

NAJPORAZNIJE BROJKE OD RATA

Rođeno čak 42,4 posto djece manje nego 1977.

VINKOVCI - Uz brojne odlaske mladih školovanih ljudi, ponekad i s cijelom obitelji, u neku od država Europske unije gdje ima posla i uvjeta za ugodan život, i u Vinkovcima je velik problem što se iz godine u godinu smanjuje broj novorođenčadi. Na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju vinkovačke Opće županijske bolnice kažu kako oni prvi vide naznake buduće demografske katastrofe kroz manje porođaja i manje novorođenčadi, a sve će se to poslije osjetiti u vrtićima i školama, gdje će biti manje djece, a posebno će se osjetiti zbog smanjenja broja radno sposobnih ljudi, i to je dugoročno veliki problem.

Brojke neumoljive

Vinkovačke su statistike neumoljive i svjedoče kako se u vinkovačkom rodilištu rađa sve manje beba, pa je zabrinjavajući podatak kako je unatrag deset godina prepolovljen broj novorođenčadi. Prošle je godine u vinkovačkom rodilištu obavljeno 767 porođaja i rođene su 773 bebe jer je bilo šest parova blizanaca. No voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju, dr. Zvonimir Juzbašić, podsjeća da je 2007. bilo čak 1400 porođaja, dvostruko više više nego u 2017.

- U 2016. imali smo 877 porođaja, ili 110 manje nego u prošloj godini, i tako je to iz godine u godinu. Primjerice, 2014. je rođeno 1060 beba, 2015. manje, 962 bebe, i taj se trend nastavlja – kaže dr. Juzbašić.

Vinkovačka se bolnica trudi učiniti što ugodnijim boravak trudnica i novorođenčadi, pa Odjel raspolaže s 24 dvokrevetne sobe i dva apartmana, a u rodilištu koje nosi oznaku Rodilište prijatelj djeteta bebe su stalno uz majke. Kao stalni problem, dr. Juzbašić spominje nedostatak specijalista koji nerado dolaze u Vinkovce, ali ohrabruje što nema naznaka da će netko od liječnika otići, što je pojava u nekim bolnicama izvan velikih zdravstvenih središta.

Andrijaševci “u plusu”

I dok je u Vinkovcima sve manje beba, u općini Andrijaševci, desetak kilometara od Vinkovaca, iz godine u godinu bilježe više rođenih nego umrlih, što je za Slavoniju rijetkost. Posljednjih nekoliko godina u Andrijaševcima i Rokovcima, mjestima koja čine Općinu Andrijaševce, godišnje se rodi oko 50 beba, a broj umrlih je od 32 do 40 godišnje. Načelnik općine Damir Dekanić drži kako mlade obitelji ostaju u Rokovcima i Andrijaševcima jer nalaze posao u obližnjim Vinkovcima, a i Općina provodi mjere kako bi zadržala mlade.

- Financiramo i organizoramo malu školu, igraonicu, a izradili smo i projektnu dokumentaciju za vrtić, i ove godine počinje dogradnja dječje igraonice i pretvaranje u kapacitet koji zadovoljava kriterije dječjeg vrtića sa svim popratnim sadržajima, parkom i mogućnošću vježbanja u Staroj školi. Također sufinanciramo putne troškove srednjoškolcima, siromašnijim učenicima sufinanciramo prehranu u školi, kao i izlete i ekskurzije, a svim osnovcima kupujemo bilježnice – kaže Dekanić. Miroslav Flego

773

bebe rođene su 2017. godine u vinkovačkom rodilištu, od kojih šest parova blizanaca

1400

djece u Vinkovcima je rođeno 2007. godine, dvostruko više nego lani

Stalni je problem nedostatak specijalista, ali nema ni naznaka da će netko od liječnika otići

Carski je rez i kod nas je “tražen”

Dr. Juzbašić kaže da je više od 80 posto porođaja obavljeno prirodnim putem, a 17 posto carskim rezom, uglavnom zbog medicinskih razloga, ali ima i drugih.

- Neke rodilje jednostavno ne pokazuju volju da rode prirodnim putem, a kada, bez obzira na isticanje prednosti prirodnog porođaja, vidimo kako nema suradnje, carski je rez jedini način da završimo porođaj. Također smo zamijetili da se u znatnijem broju rađaju djeca s većom porođajnom težinom pa i to, zbog mogućih komplikacija, može biti razlog za carski rez – navodi dr. Zvonimir Juzbašić, podsjećajući kako je u zemljama EU-a i do 30 posto slučajeva gdje se porođaj obavi carskim rezom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike