Regija
LJUBITELJI SAVE POSJETILI PODRAVINU

Savski lađari u Dravskoj priči
Objavljeno 19. veljače, 2018.

NOSKOVCI - Ekološko-etnološko rekreacijska udruga ljubitelja Save Savski lađari iz Rugvice, općine uz Savu na zagrebačkom području, južno od Dugog Sela, bavi se organiziranjem i provedbom ekološko-etnoloških manifestacija, ekspedicija i projekata te promicanjem zaštite okoliša, pa su protekloga vikenda članovi udruge posjetili i dva izuzetna lokaliteta u Virovitičko-podravskoj županiji: Višnjicu i Dravsku priču u Noskovcima. 

Premda ih vrijeme nije poslužilo, četrdesetak ljubitelja prirode pod vodstvom dopredsjednika udruge Branka Galovića u potpunosti su ostvarili planirane sadržaje i upoznali podravski način služenja prirodi. U Informativno-edukativnom centru Dravska priča u Noskovcima postav centra i aktivnosti projekata u provedbi predstavili su im djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Članovi udruge Savski lađari obišli su i poučnu stazu “Dravi u zagrljaj” uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove, te tako upoznali i dio biološke raznolikosti Regionalnog parka Mura-Drava, Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Virovitičko-podravske županije. Na samoj obali rijeke Drave gosti su imali priliku promatrati ptice, uz korištenje opreme Javne ustanove. Posjet članova udruge Savski lađari nastavak je odlične suradnje Pustare Višnjica i Javne ustanove na unaprjeđenju razvoja turizma na području županije.

– Osobno nisam mogao biti s članovima naše udruge zbog zdravstvenih razloga, ali izuzetni su dojmovi koje su mi prenijeli i oduševljeni su, kako ljepotom Centra koji su posjetili i samim doživljajem, tako i prezentacijom i prikazom svega što se tamo radi - rekao nam je u telefonskom razgovoru predsjednik Savskih lađara Boris Vrhovnik.

– Naša putovanja uključuju zabavu i rekreaciju, ali Noskovce smo planirali posjetiti upravo zato da vidimo mogućnosti koje bismo mogli prilagoditi i iskoristiti kod nas na Savi. Svakako ću privatno otići u Noskovce da uspostavimo kontakte i dogovorimo suradnju, jer kolege su mi prenijeli da je to strašno dobra priča o financiranju kroz Europsku uniju, o projektima zaštite, o praćenju i prikupljanju podataka. I mi nešto slično radimo u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije i moramo nastaviti suradnju - naglasio je Vrhovnik.

Predsjednik Vrhovnik otkrio nam je također da su Savski lađari saznali za Dravsku priču zahvaljujući dobrom prezentiranju na internetu koje je bilo osnova za njihovo planiranje posjeta, jer posebno prate ekološko djelovanje ustanova i udruga.

– Kao udruga najviše smo orijentirani na zaštitu vodotoka rijeke Save i praćenje faune, zamjećujemo da čišćenje daje rezultate, došli su dabrovi i vidre, i to je srodna priča s Dravom - rekao je Vrhovnik.P.Žarković

Članovi udruge ljutelja Save Savski lađari obišli su i poučnu stazu “Dravi u zagrljaj”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike