Ekonomija
SIGURNOST HRANE

Za iskorjenjivanje bolesti životinja 73% više EU sredstava
Objavljeno 20. veljače, 2018.
Provedba programa iskorjenjivanja bolesti provodila se i prije članstva Hrvatske u EU, kontinuirano od 2005. godine

Iskorjenjivanje bolesti životinja ima veliki utjecaj na sigurnost hrane i kvalitetu života građana, a gospodarski učinci još su veći. Status zemlje slobodne od bolesti jamči nesmetan promet i trgovinu životinjama, a samim time i nesmetan uzgoj i preradu. Izjavio je to ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i dodao: “Mi smo zemlja koja ima izvrsno organiziranu i educiranu veterinarsku službu, a njihov predan rad i praćenje događaja u okruženju rezultirali su sjajnim postignućima u borbi protiv bolesti. Povećanje sufinanciranja naših programa od strane EU-a za 73 % u odnosu na prošlu godinu, izvrstan je pokazatelj da smo mi partner na kojeg se može računati”.

Naveo je i da Hrvatska od 2013. godine članstvom u EU ostvaruje preduvjete za sufinanciranje programa praćenja, kontrole i iskorjenjivanja određenih bolesti životinja. Na godišnjoj razini sukladno propisima EU-a, odobravaju se nacionalni programi, te se za iste nakon njihove provedbe retrogradno ostvaruje pravo povrata dijela utrošenih sredstava.

Kako nadalje navode iz Ministarstva poljoprivrede provedba navedenih programa ima višestruku korist za sve građane Republike Hrvatske: za proizvođače živih životinja, jer se istima ostvaruju preduvjeti potrebni za slobodnu trgovinu kako živim životinjama tako i njihovim proizvodima, a dodatno se podiže razina kvalitete zdravlja s aspekta sigurnosti hrane i iskorjenjivanja pojedinih osobito opasnih i neizlječivih/smrtonosnih bolesti, kao što je bjesnoća.

Iako su u posljednjih sedam godina svi opsežniji nacionalni programi vezani uz zdravstvene statuse domaćih životinja u pravilu u cijelosti bili financirani iz sredstava državnog proračuna, njihovim sufinanciranjem od strane EK dodatno je otvorena mogućnost podmirivanja troškova provedbe drugih mjera iz sredstava državnog proračuna i time rasterećenja proizvođača. - Provedba programa za navedene bolesti provodila se i prije članstva Hrvatske u EU, prvi opsežni programi iskorjenjivanja bolesti provode se kontinuirano od 2005. godine na način da su mjere propisane programima bile u cijelosti financirane iz državnog proračuna. Također treba naglasiti da bi se predmetni programi provodili neovisno o opciji sufinanciranja od strane EK, jer su statusi koji proizlaze iz njih preduvjet za poboljšanje konkurentnosti hrvatskih proizvođača te preduvjet slobodne trgovine sa zemljama članicama EU-a i brojnim trećim zemljama, zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.Z.Rupčić

EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA JE HRVATSKOJ 13 PROGRAMA ZA:

l Bjesnoću (oralna vakcinacija lisica) kao višegodišnji program

l Klasičnu svinjsku kugu u domaćih i divljih životinja

l Influencu ptica u domaće peradi i divljih ptica

l Bolest plavog jezika

l Bolest kvrgave kože

l Brucelozu ovaca i koza

l Goveđu spongiformnu encefalopatiju

l Salmoneloze peradi (rasplodna jata vrste Gallus gallus i pura, konzumne nesilice, tovni pilići i purani)

l Antimikrobnu rezistenciju

Predviđeni iznos sufinanciranja odobren za RH za 2018. iznosi 3.839.000 eura, što je 73 % više nego prošle godine

Možda ste propustili...

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Najčitanije iz rubrike