Mozaik
HRVATSKA TELEVIZIJA

Nakon četiri godine stanke ponovno je otvoreno dopisništvo u Mostaru
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Hrvatska radiotelevizija nakon četverogodišnje je stanke ponovno otvorila svoje dopisništvo u Mostaru, u Bosni i Hercegovini. Dopisništvo je smješteno u zgradi Hrvatskoga kulturnog društva Napredak, a svečanom su otvorenju nazočili najviši predstavnici vlasti BiH na svim razinama te predstavnici kulturnih, znanstvenih, obrazovnih i vjerskih ustanova te medija. Glavni ravnatelj HRT Kazimir Bačić tom je prigodom najavio i skoro otvaranje HRT-ova dopisništva u Sarajevu.

- Ovo je važan dan za HRT jer su kvalitetno izvješćivanje o radu javnih i državnih ustanova te svim bitnim društvenim pitanjima, kao i međunarodnim odnosima, osobito sa susjednim državama, važne zadaće javnoga medijskog servisa. Zato HRT posljednje dvije godine ponovno aktivno širi mrežu svojih dopisništava. Nakon što su 2016. u Hrvatskoj ponovno otvorena dopisništva u Vukovaru, Metkoviću i Bjelovaru, danas svjedočimo ponovnomu otvaranju dopisništava i u Bosni i Hercegovini – najprije ovoga dopisništva u Mostaru, a ovom prigodom najavljujem i skoro otvaranje našega dopisništva u Sarajevu - istaknuo je Bačić te dodao kako je otvaranje dopisništva u Mostaru jedan od pokazatelja skrbi HRT-a za hrvatski narod u toj državi. S time je suglasan i državni tajnik u Središnjemu državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

- Sve što je danas aktualno nadam se da će biti još aktualnije s pravim temama koje će pokazati jednu veću i širu dimenziju Hrvata u BiH - kaže Milas.

Glavni ravnatelj HRT-a, najavljujući skoro otvaranje dopisništva u Sarajevu, najavio je da će ono pokrivati glavni bosanskohercegovački grad, hrvatska naselja u srednjoj Bosni te velikim dijelom i entitet Republiku Srpsku, iz kojeg je tijekom posljednjega rata protjerano više od 150.000 Hrvata.

- Upravo je njima pomoć posebno potrebna, a toga smo izazova itekako svjesni te ćemou svojim programima i dalje poticati opstanak Hrvata u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i suradnju i razumijevanje među svim ljudima koji ovdje žive - dodao je Bačić.

HRT je prvi put svoje dopisništvo u BiH otvorio u ratnim uvjetima 27. srpnja 1992. u Širokome Brijegu. Voditelj je bio Marinko Ćavar, a pomagali su mu novinari, snimatelji, tehničari i montažeri iz HRT-ova centra u Splitu te kolege iz Zagreba. Dopisništvo se s vremenom ekipiralo domaćim novinarima, snimateljima i tehničarima koji su prošli obuku i postali suradnici. Od 25. rujna 1995. HRT-ovo je dopisništvo u Širokome Brijegu preraslo u HRT-ov studio Široki Brijeg i započelo emitiranje na modernijoj opremi, a voditelj je bio Miljenko Karačić. Mreža dopisništava proširila se na Mostar, Kiseljak, Sarajevo, Livno i Novi Travnik. Poslije su zbog racionalizacije uspostavljena dopisništva u Širokome Brijegu i Sarajevu. Godine 2007. dopisništvo je iz Širokoga Brijega premješteno u Mostar, u kojemu je djelovalo sve do 31. prosinca 2014. Odlukom tadašnjega vodstva dopisništva u Sarajevu i Mostaru ukinuta su, a područje BiH za programe HRT pokrivalo je samo dvoje videonovinara. T.K.

DOPISNIŠTVO U SARAJEVU

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas 20. veljače 2018., nakon četiri godine stanke, ponovno otvara svoje dopisništvo u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Dopisništvo će biti smješteno u Ulici Augusta Brauna 10. HRT-ovo sarajevsko dopisništvo u rad će pustiti glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić u nazočnosti najviših predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini te predstavnika kulturnih, obrazovnih, znanstvenih i vjerskih institucija te medija.

Najčitanije iz rubrike