Svijet
PORUKA NJEMAČKOG ŠEFA DIPLOMACIJE UZNEMIRILA SRBIJU

Jačanje pritiska na države koje još nisu priznale Kosovo
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Iako srpski šef diplomacije Ivica Dačić posve nediplomatski i bahato “daruje” Kosovu za desetu godišnjicu osamostaljenja dokument kojim Burundi, prema nekim statistikama najsiromašnija zemlja svijeta, gdje su stalni najbrutalniji međuetnički sukobi, povlači svoje priznanje neovisnosti, i unatoč Dačićevu omalovažavanju i vrijeđanju njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, u Srbiji se strahuje kako im je Kosovo sve dalje. Naime, Večernje novosti, koje uz portal Srbija danas, prednjače u omalovažavanju neovisnog Kosova, doznaju kako službeni Berlin planira pojačati pritiske na pet članica Europske unije - Grčku, Rumunjsku, Cipar, Španjolsku i Slovačku, koje nisu priznale neovisnost Kosova, i prve će na udaru biti Grčka i Rumunjska, jer je procjena da bi te države mogle najprije promijeniti stav oko potpore Kosovu, koje srpski dužnosnici i mediji nazivaju “lažna država”. Mediji su iznenađeni što je taj plan najavio “usred Prištine” Sigmar Gabriel kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju i obećao pomoć svoje države kako bi se unutar EU-a postiglo suglasje oko statusa Kosova.

- Omogućiti članstvo u EU-u krajnji je cilj. Jedan od uvjeta za to bit će uvjeriti pet zemalja EU-a koje ne priznaju Kosovo da takvo priznavanje ima smisla budući da Kosovo nikada više neće biti dio Srbije – istaknuo je njemački šef diplomacije. Utješno za Srbiju je, kako prenose kosovski mediji, što je Gabriel iznio prijedlog da pravno obvezujućim sporazumom Srbija treba prihvatiti postojanje Kosova kao susjedne države i formalno priznavanje nije obveza.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže kako Njemačka Srbiji “nikada nije bila prijatelj u geopolitičkom smislu”, ali može biti ekonomski partner.

- Oko nacionalnih pitanja nije nam saveznik i njih možemo izbjegavati do jednog trenutka u međusobnim odnosima. Prema Gabrielovom izlaganju, međutim, taj trenutak se izgleda približava – procjenjuje Anđelković dodajući kako Njemačka “nema kapaciteta” da pet država EU-a privoli da priznaju Kosovo.

- Jasna je riješenost predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, za nastavak dijaloga i oni su počeli razgovore o sklapanju pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa – rekla je u petak visoka predstavnica Europske unije, ministrica vanjskih poslova EU-a Federica Mogherini. M.Flego

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana