Svijet
EUROPI TREBAJU KOMPETENTNI LIDERI

Merkel ne može sama spasiti EU
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Povratak Angele Merkel na vlast neće biti dovoljan da se poprave svi europski problemi - piše euroactiv.eu u tekstu koji analizira trenutno stanje i moguću budućnost EU-a.

Od rujna 2017. cijela se Europa pita što se zapravo događa u Njemačkoj. S obzirom na Brexit i potrebu za reformom EU-a, teško rođenje nove njemačke vlade čini ostatak kontinenta sve nervoznijim. Iako Angela Merkel pokušava smiriti Bruxelles upozoravajući na berlinsku “punu sposobnost djelovanja”, sposobnost djelovanja nije isto što i spremnost na reforme. I to je ono što izaziva nesanicu svim europskim vođama. Naime, ustav njemačkog Bundestaga službeno je okončao mandat Angele Merkel. Od tada su ona i njezini ministri prema zakonu “dužni nastaviti posao sve do imenovanja nasljednika”, a to znači da se trebaju kloniti donošenja dalekosežnih odluka do imenovanja nove vlade. I to se uvelike odnosi na sve što je trenutno na popisu zahtjeva EU-a: Brexit, ESM (stabilnost), PESCO (zajednička vojska), klima - da ne spominjemo digitalni program i rješavanje nezaposlenosti mladih. Nije ni čudo da se EU suočava s pritiskom da donese važne odluke, a pritisak je sve veći što su bliži izbori za Europski parlament.

Jačanje nacionalizma, labuđi pjev mnogih “pučanskih” stranaka u Europi i jačanje desničarskih snaga u nacionalnim parlamentima znači da Njemačka mora ponovno djelovati na europsku politiku. Iako je Merkel naglasila da je - u slučaju da velika koalicija ne uspije - spremna izići na nove izbore radije nego da sastavlja manjinsku vladu, to nikako nije jamstvo uredne, stabilne Njemačke à la Merkel na koju su Europljani naviknuli. Teško da je ohrabrujuće kada njezin stranački kolega i povjerenik EU-a Günther Oettinger kaže “... da kancelarka ulazi u posljednje razdoblje, očito je svima”.

Ne treba kristalna kugla kako bi znali da će se učinci globalizacije osjetiti još drastičnije u budućnosti i da će politička situacija biti sve samo ne stabilna. Tektonska politička ploča stoga zahtijeva jedinstvenu i reformiranu Europu koja može odgovoriti tim izazovima u duhu europske ideje. Pitanje je tko bi to trebao popraviti.

Analitičarka Alexandra Brzozowski pokušala je odgovoriti na ta pitanja - protupitanjiima. Buntovnička Višegradska skupina koja se osjeća gurnuta u stranu? Države na jugu koje jedva dišu od zaduženosti i posljedica propala europska migracijska politika? Ili kombinacija oluje i stresa koju nudi Emmanuel Macron i analitička stabilnost Angele Merkel...?

Nakon što članovi SPD-a odluče 4. ožujka, vjerojatno će biti jasno hoće li se Europa, bar za sljedeće četiri godine, morati nositi s velikom koalicijom dviju oslabljenih stranaka ili kancelarom na čelu manjinske vlade. Ni jedna opcija ne nudi previše obećanja. No, jedno je više nego jasno: Europa treba mnogo više od brze odluke vlade u Njemačkoj i još jedan mandat za Angelu Merkel.

Da bi se suprotstavila antieuropskim snagama u EU i izvan njega te ponudila građanima europsku budućnost, postoji potreba za kompetentnijim i motiviranijim šefovima država, čelnicima koji vjeruju u nužnost europskog projekta i koji su u stanju povezati nacionalne i europske politike.

Priredio: Vuk TEŠIJA
POZIVI NA MANJINSKU VLADU

Merkel je napravila bolne ustupke SPD-u kako bi osigurala četvrti mandat, čime je razljutila neke članove svoje demokršćanske stranke (CDU) koji smatraju da se napravilo previše kompromisa. Sporazum je podijelio i SPD. “Ova katastrofalna situacija koja je zahvatila SPD ne daje nužne temelje za povjerenje potrebne za koalicijsku vladu”, ocijenio je Wolfgang Steiner, glavni tajnik moćnog CDU-ovog vijeća za gospodarstvo. “Ako SPD uskoro ne smiri vode, konzervativci moraju razmotriti hoće li manjinska vlada Njemačkoj donijeti više stabilnosti od velike koalicije”, rekao je. Dodao je da se Merkel ne treba bojati manjinske vlade, pogotovo nakon što je čelnik liberala (FDP) Christian Lindner u intervjuu objavljenom u petak obećao podržati konzervativce u parlamentu ako će odlučiti vladati samostalno.

Europa je u krizi vodstva, a globalizacija ju stavlja pred izazove na koje treba što odlučnije odgovoriti

Možda ste propustili...

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike