Novosti
MOŽE LI DRŽAVA ODUSTATI OD SOR-A?

Pripravništvo mnogo bolje uvodi mlade u svijet rada
Objavljeno 19. veljače, 2018.
Postroženi kriteriji za odobravanje SOR-a korak su k njegovu ukidanju

Stručno ospobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) mjera je koja je posljednjih pet godina postala jedinim ulazom u svijet rada za više od 80.000 mladih, gurnula je čitave generacije u nesigurnost i na minimalac, a kao besplatan rad za poslodavce imala je negativan učinak i na cijenu rada i na kvalitetu i održivost radnih mjesta.

Ističe to Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koji se zajedno s Mrežom mladih Hrvatske (MMH) i Maticom hrvatskih sindikata (MHS) udružio u inicijativu “Vrijedim više” i na prošlogodišnjem rujanskom prosvjedu tražio ukidanje SOR-a. Vlada RH konačno je “osluhnula” njihove zahtjeve te poduzela neke korake, ali još uvijek ne planira potpuno ukinuti SOR. Tako je početak ove godine mladima i onima starijima od 30 godina, koji u tu skupinu ne pripadaju prema raznoraznim pravilnicima, kroz Vladino osvježavanje zapostavljene mjere pripravništva kao prvog oblika zaposlenja i postupnog istiskivanja SOR-a, trebao donijeti tračak nade.

Zaustaviti odlazak

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić još je krajem prošle godine najavio kako bi se kroz pripravništvo zaustavio odljev mlade radne snage. Podsjetio je na kritike na račun SOR-a, u okviru kojega mladi rade za minimalnu plaću i bez prava koja idu iz zapošljavanja.

- Cilj je da jačanjem pripravništva mladi uđu u pravi radni odnos, a motivirat će ih da to bude u realnom sektoru. Za realni sektor ćemo sufinancirati 50 posto iznosa brutoplaće bez gornjeg ograničenja i trošak prijevoza, a u javnim službama, i to u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijale, financirat ćemo do 100 posto iznosa pripravničke plaće, koja iznosi 85 posto plaće tog početnog radnog mjesta - rekao je ministar Pavić.

Nova novčana pomoć za SOR-ovce od Nove godine iznosi 2752 kune, koliko i novi minimalac.

Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u razdoblju od 2018. do 2020. godine Vlada RH usvojila je krajem prosinca, a brojni komentari zainteresirane javnosti u prethodno provedenom e-savjetovanju postigli su pozitivne rezultate unatoč tome što se SOR još neće ukinuti. No, djelomice je izmijenjen. Primjerice, u početku se predlagalo čak pet puta više sredstava za SOR nego za pripravništvo i dvostruko više SOR-ovaca nego pripravnika! Usvojene smjernice nakon javne rasprave, pak, donose sasvim drugačiju situaciju. Od 2018. do 2020. kroz pripravnišvo/potporu za prvo zaposlenje, sada se planira zaposliti 30.430 mladih u dobi od 15 do 29 godina te starijih od 30 godina. Za tu će se mjeru izdvojiti više od milijarde kuna iz državnog proračuna i EU-a. SOR-ovaca će pak biti najviše 6850. Međutim, i starijima od 30 godina omogućilo se uključivanje u programe SOR-a kroz mjeru Osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva 30+.

Priprema poslodavaca

SSSH je zadovoljan što konačno SOR nije dominantna mjera politike zapošljavanja, no smatraju kako se od te mjere već trebalo odustati. To se ipak nije moglo dogoditi jer, kako stoji u izvješću o provedenom e-savjetovanju i u odgovoru upućenom našoj redakciji iz kabineta ministra Pavića, “ta se mjera ne može naglo ukinuti zbog pružanja podrške određenim skupinama (mladih) osoba koje se neće u prvom razdoblju moći uključiti u pripravništvo”. Ponajprije se radi o razdoblju unutar kojeg se poslodavci moraju osnažiti i pripremiti za planiranje zapošljavanja pripravnika.

Velik će dio puta k eliminiranju SOR-a te jačanju sustava pripravnika utabati postroženi kriteriji za odobravanje SOR-a u javnom i privatnom sektoru, radi sprječavanja mogućih zloupotreba mjere, uz Ministarstvo, smatra i Hrvatski studentski zbor koji zagovara to dugoročno rješenje. Tako se SOR može koristiti za najviše do tri posto od broja ukupno zaposlenih u prethodnoj godini.

- SOR je pokušao riješiti problem zapošljavanja mladih bez radnog iskustva, no pokazao se kao vrlo neuspješan instrument jer su mladi zapošljavani kao jeftina radna snaga, a vrlo malo ih je nakon završetka SOR-a ostajalo raditi. Problem je i što za vrijeme SOR-a mladi nisu imali neka od bitnih prava koja proizlaze iz radnog odnosa kao što su plaća, plaćeno bolovanje, pravo na rodiljni dopust... Svakako je pozitivan iskorak u novim smjernicama što se potiče razvoj pripravništva, čime mladi dobivaju priliku za zapošljavanje preko ugovora o radu te stjecanje prvog radnog iskustva – smatra Stjepan Ćurčić, predsjednik HSZ-a i Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku. SSSH je tražio i pravo pristupa pripravništvu i za one koji trenutno rade, ali na poslovima ispod njihove razine obrazovanja jer su bili prisiljeni prihvatiti bilo kakav posao.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Stjepan Ćurčić

predsjednik Hrvatskog studentskog zbora

PROSTOR ZA DODATNO UREĐENJE

- Iako je ovime napravljen prvi značajan i pozitivan korak prema zapošljavanju mladih i Ministarstvo je prepoznalo važnost uključivanja mladih u sukreiranje mjera, ostaje još prostora za dodatno uređenje, poput priznanja odgovarajućeg staža ostvarenog kroz rad preko studentskih ugovora, kako bismo stvarali konkurentu mladu radnu snagu već na izlazu s fakulteta, stoga se nadamo uspješnom dijalogu ministra Pavića s HSZ-om, na dobrobit svih mladih - kaže Stjepan Ćurčić.

Ana Milićević Pezelj

izvršna tajnica SSSH za socijalni dijalog i javne politike

TREBALO JE ODUSTATI OD SOR-a

- Smjernice su se trebale opredijeliti za pripravništvo, a odustati od SOR-a. Nismo zadovoljni činjenicom da SOR uopće o(p)staje. Tako će prema Smjernicama biti moguće u istom sustavu, primjerice u javnom zdravstvu, istovremeno imati zaposlenog pripravnika s plaćom 85 posto od pripadajućeg radnog mjesta (s potporom HZZ-a) kao i SOR-ovca s iznosom naknade preko HZZ-a u visini minimalne plaće. Oboje će raditi i osposobljavati se za zanimanje za koje su se školovali, s tim da će pripravnik biti zaposlen, imat će sklopljen ugovor o radu s poslodavcem i na temelju toga sva prava iz radnog odnosa te prava koja proistječu iz kolektivnog ugovora koji obvezuje poslodavca. Istovremeno, SOR-ovac ima sklopljen ugovor s HZZ-om na temelju kojeg prima naknadu u visini minimalne plaće i nema sva prava iz radnog odnosa. Pripravnik je u radnom odnosu i ulazi u zaposlenost dok se SOR-ovac skida iz evidencije nezaposlenih, ali samo povećava broj osiguranika (uplaćuje im se mirovinsko, a zdravstveno osiguranje prema potrebi). Dakle, zadržavanjem SOR-a nastavlja se dvostruko negativan učinak (za samog SOR-ovca, ali i za tržište rada, u cjelini), iako sada u manjem obujmu - kaže Ana Milićević Pezelj.

SOR vs. PRIPRAVNIŠTVO

naknada plaća minimalac od 70 posto plaće te pozicije bez zasnivanja radnog odnosa s radnim pravima bez prava na bolovanje pravo na bolovanje nije osnova za naknadu za nezaposlenost osnova za naknadu za nezaposlenost ugovor o SOR-u s HZZ-om ugovor o radu s poslodavcem

Možda ste propustili...

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati