Osijek
DIJAGNOZA U OSIJEKU, LIJEČENJE U ZAGREBU

Osijek na trećem mjestu u RH prema broju djece oboljele od malignih bolesti
Objavljeno 19. veljače, 2018.
U KBC-u Osijek još ne postoji onkološki centar kao u drugim velikim gradovima

Prema podatcima Registra za rak, a koje je ovih dana ponovno objavio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Osječko-baranjska županija (Osijek) na trećem je mjestu prema broju djece oboljele od malignih bolesti. Trenutačno je na osječkom području jedanaestero takve djece, od kojih je njih šest u dobi do 14 godina.

Inače, prvi prema broju oboljelih je Grad Zagreb, što je razumljivo u kontekstu ukupnog broja stanovnika. Naime, u Zagrebu je registrirano 49-ero bolesne djece, a na drugom je mjestu Splitsko-dalmatinska županija u kojoj je registrirano 16 oboljele djece. Jednak broj oboljele djece kao i na osječkom području je i u Brodsko-posavskoj županiji, potom slijede Zadarska i Primorsko-goranska županija.

Maligna se bolest može dijagnosticirati na Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek, no liječenje se provodi u Zagrebu, jer na Pedijatriji još nije formiran Centar za liječenje malignih bolesti kao u drugim najvećim hrvatskim gradovima.

Izostanak Nacionalne strategije za borbu protiv zloćudnih bolesti, nedostatni uvjeti za djecu oboljelu od malignih bolesti s područja Slavonije i nedostatak rehabilitacijskog centra za djecu maligne bolesnike neki su od problema na koje je prije nekoliko dana upozorila i predsjednica Kluba roditelja djece oboljelje i liječene od malignih bolesti “Sanus” Božena Anić. Ona upozorava kako još nije zaživio osječki onkološki centar pa oboljela djeca iz Slavonije još uvijek moraju putovati u Zagreb.

Inače, prema posljednjim podatcima o umrlim osobama, 2016. od malignih je bolesti u Hrvatskoj umrlo 48 djece u dobi do 19 godina. U proteklih je deset godina u prosjeku godišnje od malignih bolesti obolijevalo 112, a umrlo 21 dijete u dobi do 14 godina, odnosno obolijevalo 167, a umrlo 35 djece u dobi do 19 godina.

U liječenju je malignih bolesti teško govoriti o izlječenju i uobičajeno se govori o petogodišnjem preživljenju kao mjeri izlječenja. Prošlomjesečni podatci iz velikog svjetskog opservacijskog istraživanja CONCORD-3 objavljenog u časopisu “Lancet” pokazuju da je petogodišnje preživljenje od malignih bolesti djece u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka, te za limfome u dječjoj dobi iznosi 95 %, akutne limfatične leukemije 85 %, a za tumore mozga 73 %. Najčešće su dijagnoze malignih bolesti u djece leukemije, zatim maligni tumori mozga i leđne moždine te limfomi.

Nefreteta Z. EBERHARD
UDRUGA “MOJE DIJETE”: BESPLATAN SMJEŠTAJ ZA RODITELJE U ZAGREBU

Kako liječenje dijece oboljele od malignih bolesti obično traje mjesecima i zahtijeva značajne finacijske napore roditelja, pomoć u smještaju roditeljima nudi Udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Moje dijete” iz Osijeka.

- Mnogi roditelji i dalje ne znaju da se mogu obratiti nama i da imaju pravo na besplatan smještaj u stanu u Zagrebu, koji nam je na korištenje dao Grad Zagreb. Naime, u KBC-u postoji dnevna bolnica, gdje je moguće dobiti dio terapije, ali kompletna obrada, invazivna terapija, kemoterapija i svaki kirurški zahvat obavljaju se isključivo u Zagrebu - upozorava Sonja Lacković Kučinac iz Udruge “Moje dijete”.

Trenutačno je na osječkom području 11 djece oboljele od maligne bolesti

pojavnost

LEUKEMIJA JE NAJČEŠĆA MALIGNA BOLEST U DJECE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike