Regija
IZLOŽBA RUKOTVORINA U NAŠICAMA

Predstavljeni unikati od žice,
slame, komušine, papira...
Objavljeno 18. veljače, 2018.

NAŠICE - U organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice i Matice slovačke Jurjevac, u Zavičajnom muzeju otvorena je izložba rukotvorina likovno-folklorne skupine Matice slovačke Jurjevac. Nazočne su korizmenom pjesmom pozdravile članice MS-a Jurjevac, a dobrodošlicu je poželjela ravnateljica ZM-a Našice Silvija Lučevnjak.

Ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić istaknula je kako izložba svjedoči da narodno umjetničko stvaralaštvo, kao dio narodne kulture, živi novim životom među članicama likovno-folklorne skupine Matice slovačke Jurjevac, čije stvaralaštvo sadržava sinkretizam tradicionalnog i modernog u izboru i obradi materijala, tema, motiva i tehnika.

- Tragovi slovačke tradicije prisutni su uglavnom u tehnikama žičarstva i oblikovanja komušine. Ova specijalizirana aktivnost ženskih ručnih radova nije nestala, niti stagnira – rekla je Kralj Vukšić. Naglasila je da visoka razina individualne kreativne izvedbe u svakom predmetu zrcali osobnost i vještinu pojedinih članica skupine kao stvaralaca uglavnom umjetničkih ukrasnih, ali i praktičnih predmeta.

Anđela Majdiš iz Matice slovačke Jurjevac nazočne je upoznala s aktivnostima likovno-folklorne skupine, istaknuvši da rade od 2012., okupljaju 12 članica te da su održali šest uskrsnih izložbi i osam likovnih kolonija.

Pomno izabranim i predstavljenim ručnim radovima zadovoljan je bio predsjednik Saveza Slovaka Mirko Varva, koji je rekao kaka Matica slovačka Jurjevac napreduje velikim koracima u očuvanju slovačke kulture i tradicije te da ova izložba predstavlja doprinos prezentaciji rada nacionalnih manjina.

Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek zahvalio je izlagačicama i Matici slovačkoj Jurjevac na doprinosu očuvanju slovačkih korijena.

- Divim se prekrasnim radovima vaših vrijednih ruku i drago mi je što radite s najmlađima. Uvijek ću vas podupirati jer svi zajedno možemo puno napraviti - zaključio je Bilek, otvarajući izložbu slovačkih rukotvorina. Otvorenju izložbe nazočili su brojni gosti, među kojima i predsjednica Saveza Čeha Ana-Maria Štruml-Tuček i dopredsjednik za informiranje i školstvo Saveza Slovaka Ivan Krajči. Izložba je postavljena prigodom Međunarodnog dana materinskog jezika i Europske godine kulturne baštine, a moći će se pogledati do 3. ožujka.

Na izložbi su predstavljeni ručni radovi od žice, komušine i papira, tekstil ukrašen vezom, ali i predmeti ukrašeni slamom i konopcem te salvetnom tehnikom. Tako su prikazani unikatni zvončići, zvjezdice i srca od žice, anđeli, lutke i cvijeće od slame, zidne kuharice ukrašene vezom, boce ukrašene slamom i konopcem, košarice, vrčevi i cvjetovi od papira te crjepovi, boce i pisanice ukrašene motivima sa salveta.S.Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana