Regija
INICIJATIVA VUKOVARSKIH FRANJEVACA

Za imena svih žrtava na jednom popisu veliko zanimanje građana
Objavljeno 19. veljače, 2018.

VUKOVAR - Polovinom prosinca prošle godine u Franjevačkom samostanu u Vukovaru izložen je popis imena više od tisuću žrtava, hrvatskih branitelja i civila ubijenih u vrijeme Domovinskog rata u Vukovaru. Gvardijan fra Ivica Jagodić tada je naglasio kako ni 26 godina nakon agresije na grad još uvijek ne postoji cjelovit popis žrtava te su franjevci inicirali prikupljanja imena svih žrtava na jedan popis. Upitan odazivaju li se građani na njihovu inicijativu, rekao je u razgovoru za Glas Slavonije kako je cijeli proces iznimno dobro primljen u društvu.

- Od same objave postojećeg popisa mnogi su nam dolazili i gledali jesu li njihovi najmiliji evidentirani. Puno ih je bilo zatečeno kada na popisu nisu našli poginule članove obitelji te one koje su poznavali. Napravili smo jedinstven obrazac koji popunjavaju te u posebnu kutiju slažemo sve formulare s podatcima. Pristupile su nam i udruge i organizacije te predstavnici mjesta s područja bivše Općine Vukovar, kao što je sadašnja Općina Bogdanovci i donijeli su nam popis iz toga mjesta. Udruga umirovljenih policajaca također je donijela svoj popis - naveo je fra Jagodić i naglasio kako im se javio i Hrvatski memorijano-dokumentacijski centar Domovinskog rata koji će im dostaviti svoj popis žrtava. Svi podatci bit će zaprimljeni te sjedinjeni na jednom mjestu.

- Ne žurimo s projektom i planiramo ga dovršiti do 18. studenoga kada obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Svjesno smo sve započeli u predbožićno vrijeme kada mnogi dolaze za Božić i Novu godinu u Vukovar. Dolazi nam i uskrsno vrijeme, pa svibanj i ljeto, kada će gradom procirkulirati i oni koji ne žive u Vukovaru i ne dolaze često, no mnogi nam dolaze i zovu Župni ured te pitaju gdje mogu vidjeti popis - rekao je fra Jagodić. D.Korpoš

Ni 26 godina nakon agresije na grad još uvijek ne postoji cjelovit popis žrtava

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike