Regija
MARCEL MEDAK, DIREKTOR BIZOVAČKIH TOPLICA

Toplice će imati vodeću ulogu u razvoju turizma
Objavljeno 19. veljače, 2018.
Kao najveći potencijal tvrtke vidi poslovanje kroz zdravstveni turizam

BIZOVAC - Početak nove kalendarske godine donio je i značajne promjene na čelu Sunčanih odnosno Bizovačkih toplica, čiji je novi direktor postao Daruvarčanin Marcel Medak, inače bivši ravnatelj nadaleko od poznatih Daruvarskih toplica.

Bazeni se otvaraju ranije

Hrvatskoj javnosti Marcel Medak dobro je poznat i kao specijalist zdravstvenog turizma, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma, tajnik klastera Termi RH, član Vijeća HTZ-a i član Izvršnog odbora EHTTA (Udruženje europskih termalnih gradova), ali i kao zamjenik gradonačelnika Daruvara i dosad najuspješniji ravnatelj Daruvarskih toplica kojemu je krajem prošle godine na ovu dužnost istekao mandat. Upravo zbog te činjenice, kao i njegova iskustva u vođenju sličnog kompleksa u Daruvaru, Bluesun hotels u njemu je prepoznao željenog lidera koji bi u sljedećem razdoblju trebao upravljati Sunčanim toplicama u Bizovcu koje ove godine tek čeka rušenje postojećeg hotela Termia i gradnja novog hotela s četiri zvjezdice.

O svemu tome, ali i trenutačnoj situaciji u Sunčanim toplicama, planovima i vizijama, razgovarali smo s direktorom Marcelom Medakom u prvom intervjuu od stupanja na novu dužnost.

Mjesec je dana prošlo otkako ste preuzeli upravljanje Sunčanim toplicama u Bizovcu. Kakva je trenutačna situacija u ovom kompleksu?

- Lječilište je sagrađeno prema najnovijim standardima Ministarstva zdravstva, ima ugovor s HZZO-m i osim poslovanja s HZZO-om prima privatne pacijente na rehabilitaciju. Bazenski prostori također su uređeni i glavni dio trenutnog poslovanja nam je kupališna sezona, uz napomenu da se vanjski bazeni ove godine otvaraju i ranije u punom opsegu, čime bi se gostima ponudila kompletna usluga čim to dopuste vremenski uvjeti.

Dolaskom u Sunčane toplice zamijenili ste dosadašnji rad u javnom sektoru s ovim u privatnom. Koja je razlika?

- Razlika se najviše osjeti u razumijevanju struke i brzini donošenja odluka. Da bi dugoročno opstale, ustanove u javnom sektoru morat će ići u privatizaciju zbog niza okolnosti, jer imaju višak opreme, kapaciteta i ljudi, a to i sama strategija razvoja zdravstvenog turizma koju je izradio Institut za turizam predlaže kao jednu od prvih mjera. Privatni sektor ima veće mogućnost za djelovanje i mnogo je fleksibilniji, tu ponajprije mislim na kvalitetan sustav nagrađivanja, uvjete rada i zadovoljstvo djelatnika.

U čemu vidite potencijal Bizovačkih toplica?

- Kao najveći potencijal vidim poslovanje kroz zdravstveni turizam na koji se nadovezuju kupališni programi i poslovni turizam kao zasebni oblici.

Rušenje starog hotela

Zdravstveni turizam s najmodernijim lječilištem u Hrvatskoj čini okosnicu zdravstvene ponude, koja uz specifične programe rehabilitacije i preventivne programe primjenom naše ljekovite geotermalne vode čini naše toplice drukčijim od drugih. Kontinent Hrvatske svakako je u turističkom smislu nedovoljno iskorišten, a upravo ovakve investicije i povećanje ponude i smještajnih kapaciteta visoke kategorije pridonijet će njegovu razvoju. Bizovačke toplice zasigurno će u ovom dijelu Hrvatske imati vodeću ulogu u razvoju turizma te svojim sinergijskim djelovanjem biti motor pokretač razvoja ovog kraja.

Godina koja je počela za Toplice će biti u znaku velikih planova i investicija. Što konkretno možemo očekivati?

- Ove godine kupališna sezona će se nesmetano odvijati u punom kapacitetu sa svim raspoloživim sadržajima, a počet će ranije nego lani. Također, uz otvaranje sezone, planiramo i uvođenje određenih noviteta u našoj gastroponudi. U planu nam je i praćenje Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji uz prigodne aktivnosti naših partnera s ciljem da nam posjetitelji budu što zadovoljniji. Srednjoročni je plan pak, rušenje starog hotela Termija i gradnja novog hotela s četiri zvjezdice koji će imati 160 smještajnih jedinica. U svom sastavu imat će wellness centar, dvorane za sastanke, lobby bar i ostale sadržaje povezane s Aquapolisom. Trenutačno, u izradi je njegov projekt koji potpisuje splitska arhitektica Lea Aviani.

Smatram da će se upravo na bogatstvu ponude kao što su zdravstveni, poslovni, enogastro, kupališni i kongresni turizam, kroz održivi razvoj, uporabu geotermalne vode i u energetske svrhe te korištenje lokalnih proizvoda uz ekološku proizvodnju stvoriti uvjeti za cjelogodišnji turizam, visoku popunjenost smještajnih kapaciteta i financijsku isplativost ulaganja jer će, nakon završetka investicijskog ciklusa u Bizovačke toplice, one imati zaokruženu ponudu koju ovog trenutka nema nitko u Slavoniji, a ni šire.

Lidija ANIČIĆ

U planu je i praćenje Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji uz prigodne aktivnosti

Možda ste propustili...

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana