Mozaik
PROSLAVILI OBLJETNICE

Kvartet Rucner objavio spot “Mala slavonska rapsodija”
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Beskrajna ljubav prema glazbi i životu, više od 600 koncerata, više od 200 gostujućih glazbenika i oko 90 praizvedbi ono je što vjerno opisuje Gudački kvartet Rucner. Svoje emocije, no i svoj doživljaj skladbi svojim su gudalima sinoć u Zagrebu podijelili Snježana Rucner, Dragan Rucner, Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković, poseban gost Peter Soave, svjetski poznati bandoneonist, te Ana i Mario Rucner, slaveći s roditeljima glazbu kao neizostavan dio svojih života.

Povod koncertu dvije su velike obljetnice: 20 godina osnivanja Kvarteta i 40 godina umjetničkog rada Snježane i Dragana Rucnera. Na koncertu je premijerno prikazan i novi videospot “Mala slavonska rapsodija“ sniman u prekrasnoj Slavoniji, kao i novi CD “Rucneri sviraju Uhlika” na kojemu se nalazi i ova skladba.

Gudački kvartet Rucner do danas je objavio 10 nosača zvuka, a na koncertu je predstavio ovaj najnoviji, “Rucneri sviraju Uhlika”, nakladnika Cantus, za koji je sve skladbe napisao poznati hrvatski skladatelj Tomislav Uhlik. Osim “Godišnjih doba”, tu su i tri uskrsne pjesme iz Međimurja, melodije hrvatskog sjevera te “Na moru i kraju”. Vjerojatno najprepoznatljivija je “Mala slavonska rapsodija”, za koju Uhlik ističe da se radi o svojevrsnom potpuriju popularnih i poznatih slavonskih narodnih tema, uključujući i bećarac. Napisana je za kvartet do seksteta na način kako bi bila prepoznatljiva što širem krugu ljudi, a obrađena na način primjeren gudačkom ansamblu te spona između klasičnog zvuka gudačkog kvarteta i narodnog zvuka. Upravo je ta skladba bila i tema novog, istoimenog videospota u kojemu nastupa Kvartet Rucner te Ana i Mario Rucner. To je ujedno i prvi spot koji je zajedno snimila cijela obitelj uz još dvije članice Kvarteta, odnosno: Snježana Rucner, Dragan Rucner, Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković te gosti Ana i Mario Rucner.

 

 

 

Tvrtka za filmski i televizijsku produkciju Film 54 d.o.o. i redatelj Boris Šeper u suradnji s obitelji Rucner proizveli su glazbeni spot “Mala slavonska rapsodija”. Ta prekrasna skladba na najbolji način opisuje slavonsku ravnicu i dušu Slavonaca, a nastala je pod perom skladatelja Tomislava Uhlika. Na prijedlog obitelji Rucner, glazbeni spot “Mala slavonska rapsodija” sniman je u slavonskom okruženju, na području Đakova, Osijeka i mjesta Kopačevo u Baranji. Redatelj Boris Šeper želio je izbjeći klasičan pristup snimanju glazbenog spota pa su kao tema odabrani konji uz tehniku slow motion. Te plemenite životinje temelj su slavonske tradicije i duše Slavonaca te na najbolji mogući način opisuju ljepote ovoga kraja. Ples konjskih kopita, elegantno dresurno jahanje, kao i dijelovi slavonske ravnice izvrsno su se uklopili u glazbeni broj. Neki dijelovi spota snimani su u Državnoj ergeli Đakovo, uz suradnju ravnatelja Mirka Damjanovića, a u spotu su sudjelovali najbolji hrvatski dresurni jahači: Goran Grizak, Katarina Ćorić, Mara Kretonić i Josip Kokalović. Svakako treba napomenuti da ovi lipicanski konji potječu iz najpoznatijih svjetskih pasmina. Đakovačka katedrala sv. Petra, jedna od najprepoznatljivijih hrvatskih turističkih lokacija, i njezina ljepota slikovno je zapisana u spotu. Tim mjestom svake godine prolaze povorke svjetski poznatih Đakovačkih vezova. Obitelj Rucner usko je vezana uz Slavoniju i konje. Mario Rucner, brat naše vrsne čelistice Ane Rucner, izvrstan je jahač i glazbenik, a neki od kadrova snimljeni su u mjestu Kopačevo u Konjičkom klubu Herkules uz pomoć voditeljice Viktorije Bulić. Za potrebe snimanja spota Mario i Ana Rucner prvi su put zajedno zajahali konje i javnosti predstavili svoju strast. Sklad Rucnera i konja te emocije između jahača i konja prikazani su tehnikom snimanja u slow motionu. Osim dresurnog jahanja, u spotu su umijeće jahanja uz Anu i Marija dočarale i Marija Katarina Zorzut i Tihana Vujašković. Uz redatelja i snimatelja Borisa Šepera, sudjelovali su i snimatelj slow motion kadrova Igor Miličić, snimatelj making ofa David Jerković te asistent Danijel Stojaković. U spotu su prikazani još neki segmenti slavonske tradicije kao što su tradicionalna slavonska narodna nošnja i đeram, vukovarski vodotoranj i osječki most, a redatelj Šeper iz tvrtke Film 54 ističe da je na snimanju koristio slow motion tehniku kako bi naglasio dinamiku i pokret. Iznimnu podršku snimanju spota i CD-a pružio je Veljko Zorzut, dugogodišnji prijatelj obitelji. Produkciju spota potpisuju Meritum Komunikacije, styling Ivan Friščić, frizuru salon Look i Mirela Bilandžić, a za make-up se pobrinula Željka Horvat.

Tanja KVORKA

konji

KAO TEMA UZ TEHNIKU SLOW MOTION

Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike