Sport
PRVA PROLJETNA POBJEDA

Bijelo-plavi slavili u derbiju
i vratili se na treće mjesto
Objavljeno 17. veljače, 2018.

Osijek je u jednom od dva derbija 22. kola hrvatskog prvenstva svladao Rijeku i tako se vratio na treću poziciju na ljestvici, te barem djelomično popravio loš dojam koji je ostavio u derbiju protiv Dinama prije tjedan dana. Ključni trenutak susreta dogodio se vrlo rano već u šestoj minuti kada je isključen Župarić zbog prekršaja s leđa na Grezdi u trenutku kada je ispred njega ostao još samo vratar Sluga. Tu brojčanu nadmoć Osijek je materijalizirao početkom drugog poluvremena kada je u razmaku od sedam minuta postigao dva pogotka i stekao prednost koja je za goste bila nedostižna. Istina, uspjela je Rijeka u završnici susreta stvoriti neizvjesnost smanjenjem zaostatka, ali više od toga nije mogla učiniti. 

Rano isključenje Župarića

Osijek je već u šestoj minuti došao do neočekivane prednosti. Ne rezultatske već brojčane jer je isključen stoper Rijeke Dario Župarić. Na proigravanje Škorića Grezda se ubacio u prazan prostor iza leđa obrane gostiju, već je stovrio korak-dva prednosti i imao otvoren put prema vratima kada ga je s leđa potegnuo Župarić i skrivio prekršaj nakon kojeg mu je sudac Duje Strukan pokazao crveni karton.  Protestirali su gosti zbog te odluke, ali se naravno ništa nije promijenilo pa su morali susret nastaviti s čovjekom manje, a ubrzo je reagirao i trener Rijeke Matjaž Kek koji je umjesto napadača Acostya u igru poslao braniča Escovala. Osijek je mogao vrlo brzo oploditi tu brojčanu prednost. U 11. minuti još jednom je Grezda umakao svojim čuvarima, proigrao Lopu koji je imao čistu situaciju sa desetak metara malo iskosa, ali je pucao mlako ravno u Slugu koji je odbio taj pokušaj, a na odbijanac je natrčao sveprisutni Grezda pucao glavom, no Bradarić izbacio loptu u korner ispred praznih vrata. U 17. minuti još jednom se Lopa našao u prilici. Mioč je na desnoj strani lijepo „izvozao“ Zutu ubacio pred vrata gdje je Lopa zahvatio loptu iz voleja, ali je udarac završio poviše grede. Nakon toga gosti su se stabilizirali pa je susret ušao u dugo razdoblje u kojem nije prilika. U 35. minuti trener Osijeka Zoran Zekić izgubio je strpljenje s Mudražijom koji je opet puno griješio u predaji lopte, pa je u igru poslao Mirka Marića, ali ta zamjena nije donijela previše koristi do poluvremena, jer igrač više kojeg je Osijek imao na travnjaku gotovo se uopće nije osjetio. Tek u sudačkoj nadoknadi stvorili su Osječani još jedan „zicer“. Bila je to lijepa akcija po desnoj strani koju je odličnim proigravanjem za Grezdu započeo Grgić, albanski reprezentativac je poslao odličan ubačaj na drugu vratnicu gdje se svima iza leđa došuljao Mioč, činilo se kako je realizacija neminovna, no veznjak bijelo-plavih je loptu sa četiri metra poslao visoko preko vrata. Tako su Osječani propustili stvoriti barem minimalnu rezultatsku prednost nakon već u prvih 45 minuta.

Rijeka matirana u sedam minuta

Drugi dio susreta počeo po Osijekovim željama. U 49. minuti Lopa je odlično prošao po lijevoj strani uposlio Bobana koji je proslijedio loptu u sredinu, tamo se padalo, pa je lopta na koncu došla na drugu stranu do Grgića koji je iz teške pozicije ipak nekako, uz pomoć Zute uspio ugurati loptu u mrežu – 1:0. U 53. minuti dogodio se novi bijeg Lope i novo dobro proigravanje, ovaj put za Grezdu čiji udarac sa desetak metara nije bio precizan. Osijek je svoju prednost udvostručio u 56. minuti iz kaznenog udarca. Njemu je predhodilo odlično proigravanje Marića za Bobana koji se u dvoboju sa Raspopovićem našao na travi, nije izgledalo kao prekršaj za kazneni udarac, ali je Strukan očito na sugestiju prvog dodatnog suca Frana Jovića pokazao na „bijelu točku“, a Osijek je konačno dobio čovjeka koji to može i zabiti. Hajradinović je bio siguran jer je poslao loptu u gornji lijevi kut – 2:0. I tu se utakmica smirila. Osijek je malo popustio gas zadovoljan rezultatom, a Rijeka je bila hendikepirana brojčanim stanjem na terenu. No, Osijek si je opet uspio zakomplicirati život u završnici susreta. U 86. minuti Zuta je ubacio loptu s lijeve strane, obrana Osijeka nije ju uspjela izbaciti, pa ju je na volej dočekao Pavičić i sa 13-14 metara pogodio donji lijevi kut – 2:1.  Ipak, do kraja je ostalo premalo vremena za neke drame, pa je Osijek mogao proslaviti svoju prvu pobjedu ovog proljeća. D.Keler   

OSIJEK – RIJEKA 2:1 (0:0)


OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu.  Vrijeme prohladno. Teren težak za igru. Gledatelja: 3125. Sudac:  Duje Strukan (Split) – 6,5. Strijelci: 1:0 Grgić (49), 2:0 Hajradinović (56-11m), 2:1 Pavičić (86). Žuti karton: Boban (Osijek). Crveni karton:  Župarić (Rijeka).
IGRAČ UTAKMICE: EROS GREZDA (OSIJEK)
OSIJEK: Malenica 6, Grgić 6, Škorić 7, Barać 6, Šorša 6, Mioč 6, Mudražija 5 (od 36. Marić 6,5), Grezda 7, Hajradinović 6,5, Lopa 6,5 (od 85. Bočkaj -), Boban 6,5 (od 73. Ejupi -).
RIJEKA: Sluga 6, Raspopović 6, Punčec 5,5, Župarić 5, Zuta 6, Bradarić 6, Grahovac 5,5 (od 73. Capan -), Kvržić 6,5 (od 47. Puljić 5,5), Pavičić 6, Acosty – (od 14. Escoval 6), Čolak 5,5.

Možda ste propustili...

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

Najčitanije iz rubrike