Regija
U „DRAVSKOJ PRIČI“ U NOSKOVCIMA

Predstavljeni turistički projekti i promotivni materijali Virovitičko-podravske županije
Objavljeno 17. veljače, 2018.

NOSKOVCI - U Informativno-edukativnom centru Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije “Dravska priča” u Noskovcima, u okviru programa „Zimski susret u plemićkom ljetnikovcu“, županijska Turistička zajednica predstavila je nove promotivne materijale i novosti u turističkoj ponudi na području županije. Riječ je o brošurama izravno vezanim za ponudu koju Centar u Noskovcima nudi, ali je susret također bio i prigoda da se predstave sve aktivnosti na razvoju i promociji turističkih aktivnosti. Zato je župan i predsjednik županijske Turističke zajednice Igor Andrović kao svrhu susreta istaknuo zajedničko promicanje turizma i doprinos njegovu razvoju na području cijele županije. 

 
Istaknuvši uvjerenje da će brošure biti od velike koristi posjetiteljima Centra i da će doprinijeti razvoju održivih oblika turizma u zaštićenim područjima, ravnateljica ustanove Tatjana Arnold Sabo dodala je kako se brošura „Promatranje ptica uz rijeku Dravu“ nadovezuje na redovni posao Javne ustanove, ali i na razvoj turizma u zaštićenim područjima županije.

– U brošuri su predstavljene ptice stanarice, koje su cijelu godinu tu, ali i ptice koje samo dolaze na zimovanje. Imamo barem 115 zabilježenih vrsta ptica, iako je na području cijelog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav zabilježeno 318 vrsta. To je približno 80 posto vrsta koje se mogu vidjeti na području Republike Hrvatske, rekla je.


O važnosti turizma kao gospodarske dohodovne djelatnosti s obzirom na prekrasnu prirodu i dijelove pod zaštitom UNESCO-a govorio je Josip Mikolčić, pomoćnik direktorice županijskoga Turističkog ureda. Govoreći o brošurama koje predstavljaju naše turističke adute, ističe da je za nositeljicu sadržaja brošure o pticama uzeta pčelarica, jer se pored Cabune na području općine Suhopolje nalazi „najveće stanište ove divote od ptica sa čak 80 zabilježenih parova, i na to smo ponosni“.     
I druga predstavljena brošura „Panonske biciklističke staze“ zanimljiva je za Javnu ustanovu jer potiče razvoj cikloturizma, a upravo kroz projekt Interreg Tourism 4 All, kome je Virovitičko-podravska županija nositelj, Javna ustanova kao projektni partner nabavila je 36 bicikala i odgovarajuću opremu za oko 100.000 kuna. Posjetitelji koji dođu u Centar, a posebno oni koji dolaze na više dana, moći će koristiti bicikle za obilazak zaštićenih područja samostalno ili uz stručno vođenje djelatnika Centra pa će mogućnost obilaska šireg područja zaštićenih dijelova prirode predstavljati proširenu ponudu Centra.


– Uz pomoć značajnih, velikih sredstava iz fondova Europske Unije, ali i Ministarstva turizma, došli smo do impozantne brojke više od tisuću kilometara označenih biciklističkih staza i ruta. Upravo ovo mjesto nalazi se na međunarodnoj, možda najcjenjenijoj biciklističkoj ruti EuroVelo, Ruti željezne zavjese i 36 novih bicikala značit će novu cikoturističku ponudu. Ovo upotpunjuje našu turističku priču, jer 36 bicikala zadovoljava jednu solidnu agencijsku grupu, a ne samo obiteljske i individualne posjete, pojasnio je Josip Mikolčić.  
Na predstavljanju turističkih brošura i projekata bili su također načelnik općine Čađavica Mirko Rončević, predstavnici gradova Virovitice, Slatine i Orahovice, ravnatelji javnih ustanova Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije, direktori i predstavnici turističkih zajednica s područja Virovitičko-podravske županije, predstavnici biciklističkih udruga i drugi.

Petar Žarković

U funkciji turizma projekti vrijedni oko 150 milijuna kuna


Na „Zimskom susretu u plemićkom ljetnikovcu“ predstavljeni su projekti koji se provode na području županije radi razvoja turizma. Župan Igor Andrović je istaknuo da je trenutačno u izgradnji dvorac Janković u Suhopolju, koji će s novim smještajnim kapacitetima Suhopolju, ali i cijeloj županiji, pridonijeti razvoju turizma, jednako kao i projekt Sekvoja u Slatini te Križnica u Pitomači. – Možemo se pohvaliti da nam je i ovdje, za ovaj Centar za posjetitelje u Noskovcima, prošao jedan novi, veliki projekt Centra s interaktivnim postavom vrijednosti oko 15 milijuna kuna, rekao je župan Igor Andrović. Ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac posebno je istaknuo projekte izgradnje Geo-info Centra u Voćinu i asfaltiranje ceste od Slatinskog Drenovca do Jankovca; prema riječima Željke Vuković, zamjenice ravnateljice županijske Razvojne agencije VIDRA, u provedbi su trenutačno projekti ukupne vrijednosti oko 500 milijuna kuna, od kojih su u funkciji turizma projekti vrijedni oko 150 milijuna kuna; predsjednik Plivačkog kluba Orahovica Nikola Borić predstavio je veliki projekt Papuk Extreme Challenge, koji planira u okviru 50. orahovačkog proljeća; direktor međunarodnog sajma Viroexpo Bojan Mijok predstavio je 23. sajamsku priredbu, na kojoj će se županijski turizam moći predstaviti gospodarstvenicima iz 29 zemalja.

78 posto više noćenja


Mikolčić je izrazio posebno zadovoljstvo podatkom Nacionalnog sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, koji je objavio da VPŽ u siječnju i prvoj polovici veljače ima 36 posto više dolazaka i 78 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, a prave, velike manifestacije nisu ni počele.     

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike