Osijek
37. REGIONALNO NATJECANJE “GASTRO 2018.”

Znanja i vještine pokazalo više od stotinu učenika
Objavljeno 17. veljače, 2018.
Natjecali su se u osam disciplina - pet ugostiteljskih i tri hotelijerske

Učenici ugostiteljskih škola iz sedam županija kontinentalne Hrvatske u petak su u osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi odmjerili snage na 37. regionalnom natjecanju Gastro 2018.

Toga dana pokazali su sve za što su se dugo pripremali sa svojim mentorima. Natjecali su se u osam disciplina - pet ugostiteljskih i tri hotelijerske, a prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od poznatih osječkih ugostitelja i umirovljenih nastavnika s bogatim iskustvom strogo je i pravedno ocjenjivalo njihova znanja i vještine. Najbolji među njima odlaze na prestižno državno natjecanje, koje će se održati u Malom Lošinju od 19. do 21. ožujka.

- Na ovaj način škole prezentiraju sebe i svoj rad, a mentori i učenici su tu da bi pokazali sva znanja i vještine iz ugostiteljstva i turizma. Natjecanje je dosta zahtjevno i složeno, trebalo je uložiti puno truda – rekao je ravnatelj škole domaćina Blaško Menalo. Učenici ove škole redovit su gost državnih, ali i međunarodnih natjecanja, i među najboljima su u regiji. Svjedoče tomu brojne osvojene medalje i pehari koji krase vitrine škole. Zna to i župan Ivan Anušić, koji je školi došao dati podršku.

- Našim učenicima i njihovim mentorima želimo pokazati da nam je izuzetno drago što tako vrijedno rade i postižu zavidne rezultate na zahtjevnim natjecanjima. Time potvrđuju najvišu razinu rada u redovitoj nastavi, a ujedno se formiraju u vrsne ugostitelje, turističke i hotelijerske djelatnike. Uz takav kadar i nove mjere razvoja kontinentalnog turizma ukupna budućnost ovog područja bit će ljepša – poručio je župan.

- Najkompliciranija disciplina bila je “Pripremanje menija” - kaže Andrej Kristek, strukovni učitelj kuharstva i koordinator kuharskih i slastičarskih disciplina, u kojima se učenici natječu čak četiri sata.

- Sastoji se od četiri modula – pripremanje juhe, toplog predjela, glavnog jela i deserta. Natjecanje je iznimno zahtjevno jer je potrebno poznavati sve tehnološke postupke, načine pripremanja namirnica, organizacije rada i u konačnici to prenijeti na jelo – kaže Kristek. Jela se potom boduju na temelju nekoliko kriterija.

- Ocjene ovise o težini, zahtjevnosti, korištenim namirnicama, tehnikama... Važan je i završni touch, odnosno vizual jela, ali ipak je okus najvažniji – kaže Ivan Đukić, predsjednik Udruge kuhara OBŽ-a, član prosudbenog povjerenstva u disciplini “Pipremanje hladnog predjela”. A kada je, pak, riječ o hotelijerskim disciplinama, kao što je “Poslovanje recepcije”, drukčiji je način vrednovanja - rekao nam je Dragan Atlija, učenik Turističko-prehrambene škole Bjelovar.

- Najvažnije je poznavanje stranih jezika, znati biti strpljiv u komunikaciji s gostima i uvijek biti spreman pomoći im. Za natjecanje se trebalo dobro pripremiti, upoznati se s hotelom, koordinacijom, svime što se gostu može ponuditi - istaknuo je. Nedvojbeno je da se za svaku disciplinu trebalo dobro pipremiti, a ni povjerenstvo nije imalo lak zadatak.

Jasenka PEJAKOVIĆ
NATJECATELJI IZ SEDAM ŽUPANIJA

Natjecanje je okupilo više od sto učenika i mentora iz 18 ugostiteljskih škola iz Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Koprivničko-križevačke županije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike