Osijek
PREDSTAVLJENA APLIKACIJA “IZI DO POTPORA”

Svi podatci o poduzetničkim potporama na jednom mjestu
Objavljeno 16. veljače, 2018.

U poduzetničkom inkubatoru BIOS jučer je predstavljena aplikacija neobičnog englesko-hrvatskog naziva “Izi do potpora”, koju je osmislila Tanja Kovačević, konzultantica, inovatorica i direktorica tvrtke KOTA projekt.

- Posrijedi je prvi i jedini internetski dostupan konzultant u Hrvatskoj. Naš projekt je jedinstven jer je na jednom mjestu okupio sve natječaje za dobivanje potpora koji postoje u našoj zemlji. Namijenjen je ne samo poduzetnicima nego i svim ostalim poslovnim subjektima poput udruga, zadruga i obiteljskih poljoprvrednih gospodarstava, tijela regionalne i lokalne samouprave te sveučilišta. Svi mi imamo isti problem, svaki dan u uvjetima internetskog bespuća tražimo natječaje koji su objavljeni ili su u pripremi. Netko tko nije upućen u potragu za tim informacijama ispisivanjem riječi “eu fondovi” na tražilici Google biva zatrpan neselektivnim informacijama o konzultantskim tvrtkama. Poduzetnik koji dnevno mora raditi od 15 do 20 sati kako bi opstao teško se s tim nosi i to ne razumije, a ima pravo na poticajni novac. Hrvatskoj je odobreno 10,6 milijardi eura, a od tog nepovratnog novca povukli smo jako malo. Mislim da je prije svega problem što se ljudi ne snalaze. Naša aplikacija ne temelji se samo na fondovima Europske unije nego uključuje i nacionalne fondove namijenjene istoj svrsi, poticanju poduzetništva. Informacije o natječajima za taj novac, do sada rasute na mnogo različitih internetskih stranica raznih ministarstava, županija i gradova, sada se nalaze na jednom mjestu. Na aplikaciji “Izi do potpora” imate mogućnost pretraživanja i po mjestu ulaganja, po namjeni i po prihvatljivom prijavitelju - objasnila je Kovačević.

Nakon Zagreba i Vukovara aplikaciju je platio i Grad Osijek, omogućivši svim poslovnim subjektima u gradu da se koriste tom bazom podataka, koja sadržava podatke o 600 natječaja za potpore namijenjene poduzetnicima. Predstavljanju aplikacije nazočio je i gradonačelnik Ivan Vrkić. Istaknuo je kako je, osim izgradnje infrastrukture, kojom se jednog dana neće imati tko koristiti s obzirom na toliko iseljavanje, potrebno uložiti i u razvoj poduzeništva, jer će se gradu i njegovim građanima to ulaganje višestruko vratiti. D. Celing

600

natječaja za potpore namijenjene poduzetnicima sadržava ova aplikacija

Najčitanije iz rubrike