Svijet
NAPOKON IM JE REČENO

Priznanje Kosova uvjet Srbiji za EU
Objavljeno 17. veljače, 2018.
Sigmar Gabriel, njemački ministar vanjskih poslova, izgovorio je naglas ono što je već godinama svima jasno u EU-u, ali i Srbiji

U Srbiji je veliku pozornost izazvala izjava njemačkog šefa diplomacije i potpredsjednika njemačke vlade Sigmara Gabriela, za vrijeme posjeta Beogradu i Prištini, u kojoj poručuje Srbiji da je za ulazak u EU uvjet priznanje neovisnosti Kosova.

- Ako Srbija želi napredovati prema EU-u, primarni je uvjet izgradnja vladavine zakona, ali prirodno, također i prihvaćanje neovisnosti Kosova. To je središnji uvjet da bi se išlo prema Europi - rekao je Gabriel na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, a kosovskim medijima rekao je da je to isto dan prije rekao i srpskim dužnosnicima u Srbiji. Dodatno “ulje na vatru” bacio je njemački ministar, rekavši da će njegova zemlja “pomoći da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU-a, koje to nisu učinile – Španjolska, Rumunjska, Cipar, Grčka i Slovačka”.

Dačić bez kontrole

- Prirodno, omogućiti članstvo u EU-u krajnji je cilj. Jedan od uvjeta za to bit će uvjeriti pet zemalja EU-a koje ne priznaju Kosovo da takvo priznanje ima smisla jer Kosovo nikada više neće biti dio Srbije - rekao je Gabriel i izazavao buru reakcija.

To je izazvalo srpskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića da u svom, nimalo suptilnom, stilu daleko od diplomatske uljudnosti poruči Gabrielu da je aktualna njemačka vlada u kojoj je on ministar “na odlasku”.

- Pozdravite ga. Putuj Gabriele i prihvati realnost da je sadašnja vlada Njemačke na odlasku - rekao je za neovisni beogradski portal “Insajder” Dačić, zaboravljajući da je upravo on, prije nekoliko godina za vrijeme kada je predsjednik Srbije bio Boris Tadić, govorio kako je “Kosovo izgubljeno”, ali tada je takvo mišljenje imao iz političkih razloga, kako bi naglasio da tadašnja srpska vlada ne radi u interesu Srbije. Dačić je o Kosovu govorio i u Sofiji na neformalnom okupljanju ministara vanjskih poslova država EU-a i kandidata za članstvo te zagrmio kako je “kontraproduktivno i neprihvatljivo da pojedini ministri vanjskih poslova šalju arogantne poruke da Srbija mora priznati proglašenu neovisnost Kosova ako želi postati članicom EU-a”.

Vulin pretjerao

Notoroni Aleksandar Vulin, ministar obrane kojega u Srbiji nazivaju dezerterom, rekao je da “Srbija nikada neće priznati Kosovo, a posebno ga neće priznati da bi bila članica Europske unije”, i dodao, “kada god je Njemačka bez dogovora i suglasnosti govorila uime čitave Europe, stvari su krenule po zlu i čitav je svijet patio”. Odavno je poznato da Vulin ima ulogu “gromobrana” u vladi Srbije, ali ovaj se put čak i u Srbiji mnogi slažu da je izašao izvan okvira dobrog ukusa.

Miroslav FLEGO
Barbados priznao Kosovo - Srbija uputila prosvjednu notu

Dok Srbiji šalju signale o uvjetu priznanja Kosova za ulazak u EU, a srpska diplomacija na čelu s Dačićem neumorno radi na odgovaranju zemalja koje još nisu priznale Kosovo da se suzdrže od priznavanja, kao grom iz vedra neba stiže vijest da je Barbados priznao Kosovo.

- Ovakav nerazuman i neočekivan akt dolazi u trenutku kada mnoge zemlje u svijetu, od kojih i neki bliski susjedi Barbadosa, preispituju i povlače odluke o priznanju države Kosovo. Ona svakako neće doprinijeti postizanju konačnog i objema stranama prihvatljivog rješenja o pitanju statusa Kosova, koje, prema ocjenama i onih zemalja koje su bile među prvima koje su priznale neovisnost Kosova, tek predstoji - navodi se u prosvjednoj noti srpskog Ministarstva vanjskih poslova Barbadosu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike