Regija
ETNOLOŠKI ODJEL VINKOVAČKOG MUZEJA

O seoskom životu kroz 1500 izložaka
Objavljeno 17. veljače, 2018.
Posljednjih godina otkup predmeta je stao, ali srećom, ima donacija, kaže voditeljica Etnološkog odjela, Ljubica Gligorević

VINKOVCI  Iako Gradski muzej od svog osnutka, 1946., prikuplja i etnološku građu, u početku se nije pridavala velika pozornost etnologiji. Za tradicijske predmete, koji su u Muzej pristigli darovanjem ili otkupom, zapisano je kako pripadaju skupini “primitivnih predmeta”, ali nije obavljena nikakva stručna obrada.

Stalni postav od 1996.

1970. zaposlena je prva etnologinja i od tada se tradicijski predmeti stručno obrađuju, a kruna tih napora bilo je otvaranje stalnog postava 1996. u potkrovlju.

- Do 1978. izmijenile su se tri kolegice etnologinje, na kraće ili duže vrijeme, danas sve pokojne: Nada Pisac, Ljiljana Šarlah i Branka Šprem Lovrić. Moje bavljenje etnologijom vinkovačkog kraja, a i šire, traje od samog početka 1979. U 72 godine Muzeja etnologija je u istraživačkom, stručnom i znanstvenom smislu zastupljena 43 godine. Etnološka baština Vinkovaca i okolice iznimno je bogata i Etnološki odjel Muzeja danas ima vrijedan fundus i niz dragocjenih predmeta u petnaest zbirki. Etnološki je odjel 50. obljetnicu Muzeja proslavio preseljenjem u preuređeni tavanski prostor zgrade površine od oko 800 četvornih metara, koji je otvoren 28. svibnja, 1996. Prostor je tada u cijelosti namijenjen etnologiji i čine ga otvorena dvorana za stalni postav, površine od 668 kvadrata, smještajni etnološki prostor - čuvaonica, od oko 100 kvadrata, i ured etnologa. Po interijeru podsjeća na šokačku kuću, odnosno veliku sobu dvoranu s brodskim podom i gornjim gredama. U rujnu te godine priredili smo veliku tematsku izložbu “Tambura – tradicijsko glazbalo” i predstavili šokačku sobu kao dio budućeg stalnoga postava. Bila je to 32. organizirana tematska etnološka izložba - kaže voditeljica Etnološkog odjela, mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica. Dodaje kako je početkom 1997. u Vinkovce, nakon više od pet godina, iz Gradskoga muzeja Varaždin vraćena zbog rata premještena muzejsko-galerijska građa. Podsjeća kako su od kraja 20. stoljeća stalni postavi po muzejsko-galerijskim institucijama među propisanim prioritetima s razine države, što obvezuje muzejske djelatnike u pripremi i odabiru građe, njezinoj dopuni, konzervaciji, restauraciji, izradi dokumentacije i stručnih podloga, koncepcija postava.

I Šokci i doseljenici

- Stalni etnološki postav Etnologija Vinkovaca i okolice otvoren je u studenome 2001. kao prvi suvremeni vinkovački muzejski stalni postav. Kao autorica stručne koncepcije Stalnog etnološkog postava, ali i autorica i urednica svih tiskanih izdanja, smatram kako su stalni postavi u muzejima kruna rada muzealaca, bilo da ih po odjelima zbog brojnosti, bogatstva i raznovrsnosti materijala ili razdoblja rade pojedinačni stručnjaci bilo tim. Dvojezični Vodič Etnološkog postava doživio je dva izdanja i sada je aktualan. Tiskali smo postere-prospekte na pet jezika, dvojezični Etno info te izdali 45–minutni DVD o Etnološkom postavu i druga izdanja. Dio suvenira na tradicijskom tragu u prošlosti je rađen u suradnji sa suradnicima, izvođačima na terenu, a dio u Restauratorskoj radionici Muzeja – objašnjava Gligorević. Podsjeća kako je u stalnom postavu oko 1500 predmeta iz prve polovine 19. stoljeća do našega vremena, gdje je izložen presjek tradicijske baštine vinkovačkoga kraja.

- Dva stoljeća nisu veliko razdoblje, ali je iznimno bogatstvo i sačuvanost raznolikosti materijala, oblika, stilova i suvrstica izloženih predmeta tradicijske kulture. Uz središnji multimedijalni prostor, multimediju i kulturološka događanja, našoj publici je zanimljiva životna cjelina, predmeti u prostoru, šokačka soba s inventarom, ugođaj šokačke okućnice s rekonstruiranom gospodarskom zgradom ambarom, paradna seoska kola s posadom, likovna djela, ugođaj građanske sobe s utjecajima grada na selo i obratno. U preostala tri kuta su kutne vitrine s ugođajima radionica, dućana ili izloga s bogatstvom određenih muzealija. U 32 vitrine izložen je izbor različitih tradicijskih predmeta vezanih uz život i kulturu Šokaca, ali i svih doseljenika na ovo područje i manjina koje su na našim prostorima ostavile traga, poput Mađara, Švaba, Srba, Židova, Rusina, Ukrajinaca i drugih – predstavlja muzejska savjetnica Stalni etnološki postav.

3500 posjetitelja

- Posljednjih godina otkup predmeta je stao, a pojedinačnih, manjih, ili većih, skupnih, donacija bilo je u prošlosti. Srećom, ima i svakogodišnjih donacija, s obzirom na brojne i različite stručne kontakte sa suradnicima i istraživački rad na terenu. Velika je radost surađivati s dragim osobama na terenu, svih dobi, koji su uvijek tu za vas, ali i vi za njih, cjelodnevno i u svim njihovim tužnim i sretnim životnim situacijama. Također surađujemo s kolegama etnolozima, kulturnim antropolozima, drugim profilima stručnjaka, ustanovama iz kulture, muzealcima diljem zemlje i inozemstva – kaže Gligorević. Dodaje kako je Stalni etnološki postav prošle godine posjetilo više od 3500 posjetitelja, računajući i one koji su bili na 14 događanja održanih unutar središnjeg multimedijalnog prostora, a kao etnologinja je imala više od 60 vođenja kroz Etnološki postav, te dijelom i kroz druge muzejske prostore.

- Istraživanja u svim segmentima etnologije i kulturne antropologije su konstantna, kao i stručno-znanstvena popularizacija našega muzeja, muzejske građe, vinkovačkoga kraja i Slavonije. U posljednje vrijeme učestalija je dopuna muzejske građe brojnim manjim ili većim donacijama, kojima popunjavamo naše funduse, a s vremena na vrijeme činimo i promjene u postavu i organiziramo manje tematske izložbe. U Etnološkom odjelu općenito treba izrađivati stručnu dokumentaciju, onu predmetnu, primarnu, ali i sekundarnu, vezanu uz bogatu fotodokumentaciju, fonodokumentaciju, hemeroteku, arhivalije i sve drugo kao sastavni dio kompleksnosti rada Etnološkoga odjela. Kako bi muzejski predmeti mogli biti izlagani, trebaju biti primarno zaštićeni, konzervirani i restaurirani, što se dijelom čini u našoj Restauratorskoj radionici. Preparatorske zahvate na tradicijskim i građanskim tekstilijama petu godinu zaredom u Muzeju radi kolegica preparatorica za tekstil Marija Sokola, nažalost, još uvijek jedina takva educirana djelatnica na prostoru Slavonije. Uz muzeološko-etnološki i znanstveni rad, za suvremenog muzejskog djelatnika i etnologa držim da je izrazito bitan i javni kulturološki rad. Vinkovački kraj i općenito područje istočne Hrvatske bili su u prošlosti, kao što su i u ovo naše vrijeme, vrlo zahtjevni, ali su istodobno zahvalna područja za rad etnologa, kulturnog antropologa istraživača, stručnjaka i znanstvenika. Živjeti i raditi profesionalno i uživati u tome pravi je i sretni spoj za svaku osobu. I prenositi ljepote baštine i nasljeđa za buduće generacije tu kod nas, ali i prema Europi i svijetu, po čemu smo jedinstveni - zaključila je Gligorević.

Miroslav FLEGO
ŠTO JE ETNOLOGIJA, A ŠTO ETNOGRAFIJA?

Etnologija je znanost o etničkim skupinama koje istražujemo, proučavamo i objavljujemo analitičko-sintetičke spoznaje o njima... Etnografija je prethodnica etnologije, opisivačica različitih kulturoloških očitovanja određene etničke zajednice, iznošenje dokumentarističke građe. Kulturna antropologija je bilježenje suvremenih kulturoloških očitovanja ruralne i urbane kulture na lokalnoj, posebnoj, i globalnoj, univerzalnoj, razini.

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike