Magazin
TJEDNI OSVRT

Uspjelo peglanje Vučićeva imidža
Objavljeno 17. veljače, 2018.

Trebala je to biti vijest tjedna, i jest, ali sve je pošlo nekako ukrivo. Naravno, riječ je o dvodnevnom posjetu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj. I da, od vijesti tjedna ostala je samo ponovno podijeljena i posvađana Hrvatska, kao i gorak okus u ustima mnogih koji su od tog posjeta očekivali nešto velikoga. Kad ono - ništa!

Vučić je u Zagreb stigao uz ogromno osiguranje i uz najveće počasti. Prosvjedovalo je samo oko 300 nezadovoljnih građana, koje je predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović etiketirala “pojedincima s margina”, no tu se prepoznala i šačica branitelja i eto ti iznenadne svađe i pitanja hoće li je ponovno podržati na predsjedničkim izborima. Zbog prosvjednika i uvreda, onako tobože, naljutio se i Vučić. Ali taj srpski lisac i nacionalist jako dobro zna da, primjerice, i sam predsjednik SAD-a Donald Trump rijetko kada stupi u koju od država a da ga ne dočekaju prosvjednici. Dobro, u drugom kontekstu.

Doduše, o onome što se očekivalo i razgovaralo se, ali bez konkretnih rješenja. Za sada ništa od dokumentacije o još 1900 nestalih u Domovinskom ratu, prije svega od protokola iz Vukovara, kao ni ratne odštete ili pitanja neriješenih granica. Sve to je na čekanju kao i još mnoge sporne točke.

Kao gesta dobre volje bilo je Vučićevo donošenje podataka o samo troje nestalih Hrvata. I to vjerojatno samo za TV kamere, prije svega inozemne, kako bi ostavio dojam nekakvog lidera zapadnog Balkana spremnog na suradnju sa svim susjedima. Nije se ispričao ni za poticanje na zločine, bar u osobno ime, jer u ime Srbije to je ionako već učinio bivši im predsjednik Boris Tadić.

Nikavo čudo što mu je u cijeloj toj nepotrebnoj zbrci predsjednica poslužila samo kao jako dobar PR-ovac i pružila mu priliku da si pegla imidž mirotvorca. Stoga smo se naslušali i nagledali manje-više nebitnih detalja. Od toga kakav je dizajnerski kaput nosila predsjednica, s rukavima na kojima je glagoljicom bila ispisana poruka - “hrabrost”, do svih detalja zagorske večere.

Doznali smo da su hrvatski specijalci Vučića čuvali i čudom tehnike - protudronskom puškom, kao i da je za njega iz Beograda dovezena blindirana limuzina Audi A8L. Stotku dostiže za 6,5 sekundi i košta više od milijun.

Uglavnom, arogantni Aleksandar Vučić ukrao je šou, što je i znak da je ozbiljan napredak u odnosima Republike Hrvatske i Srbije još daleko.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike