Kultura
LJEPOTA BEČKOG AKVARELA 19. STOLJEĆA U BEČKOJ ALBERTINI

Transparentna lakoća, bogatstvo kolorita, estetska privlačnost i ljepota
Objavljeno 17. veljače, 2018.

BEČ - Izložba “Bečki akvarel”, koja sa 180 eksponata predstavlja najpoznatije bečke akvareliste 19. st., otvorena je u muzeju Albertina u Beču.

- Transparentna lakoća, bogatstvo kolorita, estetska privlačnost, posebno ozračje i ljepota - obilježji su djela bečkoga umjetničkog stvaralaštva akvarela 19. stoljeća - rekao je na konferenciji za novinare u bečkoj Albertini glavni direktor muzeja Klaus Albrecht Schroeder.

Najveći dio prikazanih akvarela na izložbi napravljeni su po narudžbi carske obitelji Habsburg. Prema njegovim riječima, u to je doba cvjetala umjetnost akvarela, a što je prava ljepota akvarela na poseban način dolazi do izražaja u djelu “Pogled kroz prozor iz umjetničkog ateljea” Jakoba Alta (1836.), naglasio je Schroeder.

Virtuozni krajolici, panorame gradova, posebice Beča, njegovih trgova, parkova, palača i dvoraca, portreti naslikani realistički, precizno do najmanjih detalja, krajolici, cvijeće, interijeri carskih i kneževskih palača te prikazi rituala svakodnevnog života motivi su austrijske umjetnosti akvarela 19. st.

Bečki akvarel vrhunac umjetničkog izričaja doseže u razdoblju bidermajera, posebice u djelima Jakoba Alta, Matthaeusa Lodera, Thomasa Endera, Petra Fendija, a naročito Rudolfa von Alta i njegova prikaza bečkih interijera te akvarela koji je napravio na putovanju Italijom, u Rimu, Napulju, Palermu i Veneciji.

- Bečki akvarel odiše posebnom ljepotom realizma - kazala je kustosica izložbe Maria Luise Sternath.

Postav izložbe, koja ostaje otvorena do 13. svibnja, podijeljen je u nekoliko cjelina, uz ostale na: Od kolorita do akvarela: Carl Schuetz, Karl Postl, Johann Knapp; Akvarel kao slika: Martin von Molitor, Jakob Alt; Bljesak svijetla; Slikari u službi nadvojvode Johanna; Mladi Rudolf von Alt; Kneževski interijeri; Bečki portreti; Moritz Michael Daffinger - slikanje cvijeća; Bečki krajolici; Po narudžbi cara Ferdinanda l.; Thomas Ender - slike glečera; Anton Romanko.

Najveći dio eksponata na izložbi iz fundusa je Albertine, u kojem je oko 2500 akvarela austrijskih umjetnika iz 19. stoljeća, a ostatak je posuđen iz mnogih muzeja i privatnih zbirki. Hina

Najveći dio prikazanih akvarela na izložbi napravljen je po narudžbi carske obitelji Habsburg.

Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike