Mozaik
SRETAN ZAVRŠETAK ODISEJE ŠVICARACA

Biciklom prešli 17.000 km
da vide sina olimpijca
Objavljeno 15. veljače, 2018.
Mischa Gasser u PyeongChangu nastupa za Švicarsku u slobodnom skijanju

Nakon godinu dana i 17.000 kilometara švicarski bračni par stigao je ovoga tjedna u PyeongChang kako bi mogao gledati svog sina na Zimskim olimpijskim igrama. Otac i pomajka švicarskog slobodnog skijaša Mische Gassera napustili su svoj dom u Oltenu, 70 kilometara zapadno od Zuericha, u veljači prošle godine kako bi biciklom prešli cijeli svijet. U PyeongChang su stigli u utorak, nakon što su tijekom putovanja prošli kroz 20 zemalja.

- Stigli smo ovamo i vidjeli sina kako nas čeka, zbilja smo ganuti. Nemam riječi - izjavio je 55-godišnji Guido Huwiler, koji je tijekom putovanja pustio dugačku bradu. On i njegova supruga, 57-godišnja Rita Ruttimann, kazali su kako je voziti bicikl svaki dan bilo teško. Najveći izazov bio im je put kroz Pamirsko gorje, koje doseže i 4000 metara, a prostire se kroz nekoliko zemalja srednje Azije. “Poslije smo zbilja bili umorni. Bili smo gotovi i morali smo se odmarati dva-tri tjedna”, dodao je Huwiler.

Kada su stigli do kineske granice, Huwiler je rekao da mu je odbijena viza zbog brade. Odbio ju je odrezati i morali su prekinuti put biciklom, ali se on i Rita nadaju da će kroz najmonogoljudniju zemlju na svijetu poslije ipak proći. Kada su stigli u Južnu Koreju, spavali su na otvorenom na jako niskim temperaturama ispred Phoenix parka u PyeongChangu, gdje im se natječe sin.

Huwiler je kazao i da je njegov 26-godišnji sin sanjao o nastupu na Olimpijskim igrama od svoje pete godine. “Mislim da je važno što je živio svoj san i ja sam samo htio biti blizu kada se to dogodi”, dodao je otac. Nakon navijanja za sina, čije natjecanje počinje u subotu, Guido i Rita će nastaviti put kroz Južnu Koreju prije nego što odlete u Japan. Nakon toga se namjeravaju vratiti u Švicarsku da dobiju vize za Kinu, Rusiju i Mongoliju kako bi mogli nastaviti svoju biciklističku avanturu.H

Pedesetpetogodišnji Guido tijekom godinu dana puta pustio je dugu bradu

Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike