Novosti
VIŠE NOVCA ZA PROGRAM “ZAŽELI”

Milijardu kuna za zapošljavanje žena
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Nakon petomjesečnog prekida ponovno je otvoren poziv za program zapošljavanja “Zaželi”, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, podsjećajući kako je riječ o projektu koji se provodi u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, a njime je predviđeno zapošljavanje 5000 žena.

Riječ je, naime, o najvećem i najbržem natječaju u sklopu Europskog socijalnog fonda, za socijalno uključivanje i integraciju ranjivih skupina na tržište rada.

Zbog iznimno velikog interesa, Ministarstvo je donijelo odluku o povećanju financijske alokacije za taj poziv s 400.900.000 kuna na ukupno milijardu kuna. Dosad su potpisana i uručena 93 ugovora vrijedna 342 milijuna kuna.

“Program zapošljavanja žena 'Zaželi' u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđivanju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva. Predviđeno je sudjelovanje više od 5000 žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, primjerice dugotrajno nezaposlene, a koje će se skrbiti o oko 20 tisuća starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u teško dostupnim područjima, odnosno na ruralnim područjima i otocima te na onim područjima na kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka”, ističe Ministarstvo rada.

Projekti traju 30 mjeseci, a minimalna vrijednost nepovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900 tisuća kuna, dok je najviše predviđeno 10 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi projekata financiraju se u 100-postotnom iznosu.

Na natječaj se mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i neprofitne organizacije s partnerima. Prihvatljive aktivnosti su zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje žena te osiguranje materijalnih uvjeta za provedbu aktivnosti (nabava higijenskih potrepština te potrepština za održavanje kućanstava te nabava bicikala), navodi Ministarstvo. D.Pavlović

ZA OBRAZOVANJE 7000 KUNA PO ŽENI

Za svaku ženu osigurano je 7000 kuna za obrazovanje kako bi i nakon provedbe programa bile konkurentnije na tržištu rada. Podsjetimo, prvi ugovori potpisani su i svečano uručeni 1. prosinca u Osijeku u vrijednosti većoj od 143,5 milijuna kuna za 42 projekta.

Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %