Novosti
NA GODIŠNJOJ RAZINI

U EU proizvodnja porasla, u RH pala
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Industrijska proizvodnja u Europskoj uniji i eurozoni u prosincu 2017. porasla je na mjesečnoj i godišnjoj razini, a Hrvatska je predvodila skupinu zemalja s najvećim padom industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, pokazale su najnovije procjene Eurostata.

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u prošlogodišnjem je prosincu na razini 28-člane EU porasla za 0,3 posto, pri čemu je njezin rast znatnije usporio u usporedbi sa studenim, kad je rast iznosio revidiranih 1,2 posto, pokazale su procjene Eurostata, objavljene u srijedu.

U eurozoni je rast industrijske proizvodnje također usporio na mjesečnoj razini, na 0,4 posto, s revidiranih 1,3 posto u studenome 2017. Prethodno izvješće Eurostata pokazivalo je rast od jedan posto u studenome. U 2017. godini prosječna je industrijska proizvodnja u EU porasla za 3,3 posto, a u eurozoni za tri posto, pokazalo je najnovije izvješće statističkog ureda EU-a.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u prosincu 2017. prema mjesecu prije povećana za 1,6 posto, nakon što je u istom postotku bila smanjena u studenome lani. Među zemljama čijim podatcima raspolažu u Eurostatu, najizrazitiji rast proizvodnje na mjesečnoj razini zabilježen je u Rumunjskoj, od 3,8 posto. Slijede Irska i Slovenija, s rastom od tri odnosno 2,7 posto. S druge strane, najveći pad na mjesečnoj razini zabilježen je u Slovačkoj, Litvi i Češkoj. U eurozoni je rast proizvodnje zabilježen u svim promatranim segmentima, uz iznimku onog kapitalnih roba, gdje je proizvodnja smanjena za 1,1 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u prosincu 2017. prema istom mjesecu godine prije pala za 2,5 posto, nakon 1,7-postotnog pada u studenome, pokazalo je Eurostatovo izvješće.H