Osijek
VIROZE I VODENE KOZICE

U siječnju čak 40 posto manje djece u vrtićima
Objavljeno 16. veljače, 2018.
Roditelji traže izmjenu sustava plaćanja u slučaju bolesti. Uprava Dječjeg vrtića Osijek zasad to ne želi komentirati.

Gotovo je 40 posto mališana upisanih u redovite programe Dječjeg vrtića Osijek dobar dio siječnja provelo kod kuće. Najveći broj njih na račun bolesti. No njihovi su roditelji, bez obzira na to, dobili uplatnice za vrtićku uslugu - koju nisu iskoristili.

- Smanjeni je broj djece uočen u svim podcentrima našeg vrtića. Ukupan je broj upisane djece u DV Osijek u siječnju bio 2844, a prisutnost je djece u istom mjesecu bila 1696. Razlog smanjenom broju djece su, prema našim evidencijama, vodene kozice i viroze te školski praznici, zbog kojih su neki roditelji određeno razdoblje boravili s djecom kod kuće - kaže Marija Štambuk Čabaj, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

Poluprazne vrtićke skupine nisu zaobišle ni jedan vrtić, a najviše je mališana iz programa izostalo u vrtićima pod kapom podcentra Mak, koji inače ima 188 upisanih, a u siječnju je zabilježena prisutnost njih samo 99. Puno bolje nije bilo ni u vrtićima podcentra Pčelica, koji ima 207 upisane djece, a prisutnost se u siječnju svela na njih 126.

A bilo da su izostali jedan dan bilo cijeli mjesec, njihovi su roditelji boravak u vrtiću ipak morali platiti. Problem je to na koji se godinama upozorava. Iz Inicijative roditelja novoj upravi Dječjeg vrtića Osijek poručuju kako je vrijeme za promjene.

- Najveći je problem u jaslicama, gdje su djeca imunološki neizgrađena pa se događa da su više kod kuće negoli u vrtiću. Za primjer, moje je dijete prije dvije godine u prosincu i siječnju u jaslicama bilo samo tri dana, a ja sam morao platiti kao da sam iskoristio uslugu u cijelosti. U vrtićima, pogotovo u zimskim mjesecima, situacija nije ništa bolja. Znamo za slučaj sada u siječnju da se preko noći od 22 djece iz jedne skupine njih 18 razboljelo. Djeca su ostala kod kuće duže od sedam dana, a svi ti roditelji vrtić su i dalje plaćali. Uz napomenu da nemaju svi na raspolaganju djedove i bake, pa su morali na bolovanje, čime im se smanjila plaća. Mora se uspostaviti neki model sniženja cijene u slučaju bolesti dijeteta. Ne govorimo mi tu o izostancima iz vrtića od dan, dva, tri zbog kratkih viroza ili posjeta baki, nego o izostancima od tjedan i više dana. I to, naravno, uz liječničku potvrdu - kaže Benjamin Novoselec u ime Inicijative.

Iz nove uprave Dječjeg vrtića Osijek ovu temu za sada ne žele komentirati. Stav je da se o problemu razmišlja, no da je za rješavanje pitanja sustava plaćanja potrebna koordinacija nekoliko institucija.

Ivana SOLAR
JEDAN MJESEC NEPLAĆANJA - SUSTAV NEPRIKLADAN ZA BOLOVANJE djece

U sustavu Dječjeg vrtića Osijek ostavljena je mogućnost da roditelji jedan mjesec ili dva puta po pola mjeseca u godini uslugu ne plaćaju na račun godišnjeg odmora ili bolesti djeteta. No tu pogodnost najveći broj roditelja čuva za srpanj i kolovoz, kada je najviše njih na godišnjem odmoru, koji žele provesti sa svojom djecom. Uz napomenu kako je dio roditelja djece čiji vrtići nisu dežurni preko ljeta u srpnju i kolovozu obavezan plaćati vrtić iako mnogi zbog objektivnih razloga ne mogu dijete dovoditi u dežurni vrtić. U takvim slučajevima tek postoji potreba da se taj jedan mjesec “gratis” sačuva za ljeto.

“Od ovog, postojećeg sustava nema nikakve koristi. Jako malo roditelja taj jedan mjesec što se ne mora platiti koristi kada je dijete bolesno. I to zbog drugog kroničnog problema vezanog uz plaćanje vrtića - obavezu da se vrtić plaća i ljeti, bez obzira na to je li vrtić u koji dijete ide otvoren, a time i dostupan svim roditeljima”, kaže Novoselec.

Za promjenu sustava plaćanja potrebna je koordinacija nekoliko institucija

Benjamin Novoselec

Inicijativa roditelja

Mora se uspostaviti neki model sniženja cijene u slučaju bolesti dijeta. Ne govorimo mi tu o izostancima iz vrtića od dan, dva, tri zbog kratkih viroza ili posjeta baki, nego o izostancima od tjedan i više dana.

izostanci

NAJČEŠĆI SU ZBOG BOLESTI

Možda ste propustili...

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu