Regija
POKUŠAVAJU OŽIVJETI GOSPODARSTVO

Čekaju se novi ulagači na prostoru nekada svima poznate Kudeljare
Objavljeno 16. veljače, 2018.

MARIJANCI/ČRNKOVCI - Općina Marijanci u svom je Prostornom planu predvidjela dvije poduzetničke zone: jednu u Črnkovcima i jednu u Marijancima, međutim do danas je u funkciji samo ona u Črnkovcima koja se nalazi na prostoru nekadašnje nadaleko poznate Kudeljare. Općinski oci Marijanaca već godinama se trude oživjeti gospodarstvo i malo i srednje poduzetništvo na svom području, međutim višegodišnje prepreke ne uspijevaju riješiti, a bez njih su im ruke za sve daljnje korake vezane.

Načelnik općine Marijanci Darko Dorkić naglašava da u Poduzetničkoj zoni u Črnkovcima djeluju tri tvrtke u kojima je zaposleno između 70 i 80 ljudi, ovisno o sezoni, a najveći dio njih zaposlen je u drvnoj industriji Tersa koja je dolaskom u ovu zonu preuzela i dio nekadašnjih objekata črnkovačke Kudeljare, pa sukladno tome u zoni nikada nisu bili građeni novi objekti, a slobodnih prostora u nekim objektima u zoni još uvijek ima, koje bi itekako željeli popuniti .

- Kako bismo iskazali potporu našim poduzetnicima, u Općini Marijanci poduzeli smo mjere i korake vezano uz rješavanje imovinskopravnih odnosa na istoj parceli i stupili smo u vlasništvo 30 hektara zemljišta, no još uvijek su na tom dijelu četiri hektara zemljišta koja su u vlasništvu države i koja bismo voljeli dobiti u vlasništvo Općine, a u čemu do danas nismo uspjeli - kaže Dorkić. Dodaje kako je u zoni do danas realiziran tek dio od planirane infrastrukture, dok se u veće daljnje potrebne investicije i opremanje nije išlo, s obzirom na to da nije bilo većeg zanimanja poduzetnika za dolazak na istu parcelu, ali ni raspoloživih financijskih sredstava.

- Premda smo svjesni da je naš nedostatak u tome što zonu nemamo isparceliranu na male parcele, uporni smo u njezinu prijavljivanju na sve raspoložive natječaje kako bismo ju učinili što atraktivijom i poželjnjijom potencijalnim ulagačima. Za razliku od drugih, mi u našoj zoni nudimo prednost u velikim parcelama od 10, 20 pa čak i 30 hektara za određenu vrstu poslovanja koju smo spremni ponuditi ulagačima koji bi nam pomogli u našem nastojanju da smanjimo sadašnji broj od 145 nezaposlenih osoba na Zavodu za zapošljavanje s područja Općine Marijanci - poručuje načelnik marijanačke općine dodajući da još što prije želi riješiti i problem izgradnje nerazvrstane ceste u zoni vrijedne oko 400.000 kuna u čemu bi im dobro došla i pomoć Osječko-baranjske županije.L.Aničić

U Poduzetničkoj zoni u Črnkovcima djeluju tri tvrtke u kojima je zaposleno između 70 i 80 ljudi

Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike