Regija
JOŠ JEDNA USPJEŠNA GODINA

Za novi kombajn u Županju je do sada stiglo 25 narudžbi
Objavljeno 16. veljače, 2018.
Ulaganjem u nove proizvode i ulaganjem u razvoj proizvodnje u županjskoj tvornici su uspjeli prepoznati zahtjeve kupaca na tržištu

ŽUPANJA - Vodeći proizvođač kombajna i jedan od vodećih hrvatskih izvoznika, Same Deutz Fahr Žetelice u Županji, u 2018. godinu ušao je s ambicioznim proizvodnim planom i brojnim narudžbama kupaca.

Najbolja godina

A dobar temelj za zadovoljstvo i optimizam daju i ostvareni prošlogodišnji rezultati koji pokazuju da je pred ovom županjskom tvornicom još jedna uspješna poslovna godina.

- U 2017. smo prodali više od 400 kombajna, što je najveći broj svih dosadašnjih godina otkako poslujemo u Županji. Iznimno smo zadovoljni ne samo postignutim rezultatima u prodaji nego i razvojem novih proizvoda u prošloj godini. To nam je vrlo bitno jer smo time stvorili preduvjete za povećanje proizvodnje i prodaje u novoj, 2018. godini - kaže generalni direktor Same Deutz Fahr Žetelica Damir Kobaš.

Ulaganjem u nove proizvode i razvoj proizvodnje u tvornici su uspjeli prepoznati zahtjeve kupaca na europskom tržištu i pozitivni učinci ostvarivanja još prije nekoliko godina zacrtanog plana itekako su vidljivi. Sa 2017. godinom zatvorili su kompletan razvoj novih proizvoda, od serije C5000, C6000, C7000 do serije C9200. Jesenas su proizveli i novi model kombajna, seriju C9300 s novim dizajnom, novom kabinom i dosta poboljšanja u performansama. U samo nekoliko mjeseci privukao je brojne kupce koji su prepoznali njegove prednosti. Baziran je na platformi kombajna C9000, ali sa značajnim izmjenama: nova kabina sa znatnim izmjenama u upravljanju i ergonomiji; novi i veći spremnik zrna s povećanom brzinom istovara; nova hauba slame s poboljšanim protokom materijala, nova sječka slame, a izmijenjen je i vanjski izgled kombajna uz ostale izmjene u radnom dijelu stroja.

- Kombajn C9300 najveći je i najsofisticiraniji proizvod u našoj proizvodnoj liniji. U studenome prošle godine prezentirali smo ga na sajmu u Hannoveru i stalno nam pristižu narudžbe kupaca. U ovom trenutku već imamo oko 25 narudžbi, a očekujemo i nove - kaže Kobaš.

U Same Deutz Fahr Žetelicama do ljeta, odnosno početka ovogodišnje sezone žetve i vršidbe, planiraju proizvesti između 300 i 310 kombajna, dva kombajna dnevno.

Pozitivni pomaci

- Iako smo tek u veljači, već sada možemo zaključiti da ćemo planiranu proizvodnju ostvariti zato što polovinu narudžbi već imamo u rukama - ustvrdio je Kobaš.

Što se tiče situacije na tržištu poljoprivredne mehanizacije, zadovoljno ističe da stagnacija koja je godinama bila prisutna polako prolazi i da se konačno mogu očekivati pozitivni pomaci. Napominje da je u uvjetima stagnacije koja je dijelom bila izazvana niskim cijenama žitarica, mlijeka i mesa, ali i smanjenim potporama za nabavu novih strojeva, konkurencija bila dosta velika i svi su se borili za opstanak na tržištu.

- Na temelju svega iznesenog posložili smo naše planove i ako dođe do dodatnih zahtjeva za kombajnima, bit ćemo spremni odgovoriti i udovoljiti svim narudžbama naših kupaca. Već smo u prvim danima siječnja započeli s proizvodnjom i uz naše stalne radnike zaposlili smo i oko 180 radnika na određeno vrijeme - kaže generalni direktor.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Teško pronalaženje kvalificiranih radnika

Kobaš napominje da se tvornica u posljednjih nekoliko godina susreće s otežanim pronalaženjem kvalificiranih radnika za proizvodnju, odnosno zavarivača, lakirera, CNC operatera, ali da su i ove godine uspjeli upotpuniti sve potrebe za radnicima. Naime, u skladu s planom povećanja proizvodnje kombajna, još su jesenas započeli s pronalaženjem, obučavanjem i certificiranjem radnika za proizvodnu 2018. godinu.

400

kombajna prodali su u 2017. godini, što je rekord

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana