Kultura
DANI MATICE HRVATSKE U POŽEGI

Prvi hrvatski svetac Nikola Tavelić pomalo je zaboravljen
Objavljeno 16. veljače, 2018.

POŽEGA - U sklopu Dana Matice hrvatske u Požegi u gimnazijskoj je knjižnici predavanje o temi “Sv. Nikola Tavelić - od misionara do mučenika” održao dr. sc. Daniel Patafta s Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Ljiljana Marić, predsjednica požeškog Ogranka MH, na početku je rekla što je bio povod predavanju.

- Za dvije će godine biti 50. obljetnica proglašenja prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića. Hrvatsko nacionalno svetište u Šibeniku koje nosi njegovo ime, prošle je godine počelo trogodišnju pripravu u spomen na obljetnicu. Naime, svjesni činjenice da je sv. Nikola Tavelić pomalo zaboravljen, žele ponovno pobuditi interes i podsjetiti nas na veliku milost koju ima hrvatski narod, a to je da ima vlastite svece - objasnila je.

Dr. Patafta bio je predsjednik Organizacijskog odbora međunarodnog znanstvenog skupa o sv. Nikoli Taveliću koji je prije tri mjeseca održan u Šibeniku. Podsjetio je na životopis ovog hrvatskog franjevca i mučenika iz 14. st.

Nakon misijskog djelovanja u Bosni, Nikola je Tavelić svoje misionarenje nastavio u Svetoj zemlji gdje je 1391. s još trojicom subraće podnio teško mučeništvo. Dr. Patafta je predstavio zapise o njegovu mučeništvu, ali i štovanju sv. Nikole u njegovu rodnu Šibeniku i među njegovom subraćom od kraja 14. st. Upravo ta činjenica bila je dostatna da se sv. Nikola, za razliku od svoje subraće s kojom je podnio mučeništvo, već krajem 19. st., po odobrenju Svete Stolice, počinje jedini častiti kao blaženik, a od 1970. kao svetac. AGM Kruna

Najčitanije iz rubrike