Svijet
FORMIRANJE VLASTI U NJEMAČKOJ

Schulzova ostavka spašava koaliciju?
Objavljeno 15. veljače, 2018.
Martina Schulza na čelu njemačkih socijaldemokrata mogla bi naslijediti Andrea Nahles i postati prva žena na čelu SPD-a

Njemački socijaldemokratski vođa Martin Schulz podnio je ostavku na mjesto šefa SPD-a u nadi da će okončati previranja koja potresaju središnju lijevu stranku zbog dogovora o koalicijskom sporazumu s konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

Schulzov zamjenik, Olaf Scholz, gradonačelnik Hamburga, koji je trebao postati ministar financija u novoj vladi, izjavio je kako će postati v.d. predsjednika SPD-a, a stranka je potvrdila da je preporučila zastupnicu i predsjednicu kluba SPD-a u parlamentu Andreu Nahles kao Schulzovu nasljednicu. Usred dubokih podjela oko koalicijskog sporazuma i raspodjele ministarskih mjesta, te suočeni s padom rejtinga u javnosti, čelnici SPD-a pokušavaju uvjeriti 464.000 članova stranke da podrže sporazum s Angelom Merkel od kojeg zavisi i njezin četvrti mandat na čelu Njemačke. Mnogi članovi SPD-a zabrinuti su oko ponovnog dijeljenja moći s Angelom Merkel, pa ako članovi odbiju koalicijski pakt, izgledni su i novi izbori.

Schulz je najavio kako će 22. travnja u Wiesbadenu biti održan izvanredni kongres stranke za izbor novog čelnika.

Dobra govornica

Andrea Nahles, 47-godišnja bivša ministrica rada, pripadnica je “lijeve frakcije” SPD-a, posjeduje odlične govorničke i liderske vještine i mogla bi postati prva žena na čelu stranke u njezinoj 154-godišnjoj povijesti.

“Svojom odlukom da podnese ostavku, (Schulz) utro je put za novi početak”, rekao je Nahles.

Schulz je još prošlog tjedna izjavio da će odstupiti kako bi dopustio stranci da se “pregrupira” te je preporučio Nahles kao novu čelnicu. Izjavio je kako se nada da će njegova ostavka rezultirati fokusiranjem članova stranke na koalicijski sporazuma, a ne na kadrovska pitanja. Schulz je izjavo kako želi da stranka “vrati svoju bivšu snagu” pod vodstvom Andree Nahles - ako članovi pristanu na to u predstojećem glasanju. “Ako mogu pridonijeti, ostavka će biti toga vrijedna”, rekao je.

Prema izvorima iz SPD-a, u stranci nisu željeli da Nahles postane v. d. predsjednika i tako prejudiciraju glasovanje na stranačkom kongresu jer ne žele utjecati na mišljenje članova o koaliciji s Angelom Merkel.

Kevin Kuehnert, vođa mladež SPD-a koji se otvoreno zauzima protiv (još jedne) veze s Angelom Merkel, pozdravio je odluku jer je rekao da će stranci omogućiti da se potpuno usredotoče na glasovanje članova o koaliciji.

Nahles je izjavila kako će tijekom vikenda započeti lobiranje među članovima da glasaju “za” koaliciju s Merkel, koja od 2005. vodi najmoćniju državu Europske unije.

Njemački Süddeutsche Zeitung je na temelju toga objavio karikaturu na kojoj Nahles jaše na pužu koji predstavlja SPD i u ruci drži bič.

Pad podrške

Njemačka je bez formalne vlade od izbora 24. rujna, a investitori su zabrinuti zbog kašnjenja u kreiranju politike, kako kod kuće tako i u EU. I Angela Merkel trpi kritike iz svoje stranke nakon što je budućim koalicijskim partnerima obećala ministarstvo vanjskih poslova i financija kako bi osigurala koalicijski sporazum.

Anketa objavljena u utorak pokazala je SPD rekordno nisko - na 16,5 posto podrške, samo 1,5 postotnih bodova ispred ekstremno desne Alternative za Njemačku (AfD). Merkeličin konzervativni blok također je pao za 1 bod, na 29,5 posto. Pod Schulzom, bivšim predsjednikom Europskog parlamenta, koji je postao vođa SPD-a prije nešto više od godinu dana, stranka je na rujanskim izborima osvojila 20,5 posto glasova, što je najgori rezultat u poslijeratnom razdoblju.

Vuk TEŠIJA
Tko će preuzeti vanjske poslove?

Schulz je također objavio da ne planira preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova nakon žestokih kritika nekih bivših saveznika jer je prekršio obećanje da neće ući u vladu s Angelom Merkel. To ostavlja otvorenim tko iz SPD-a može zauzeti taj položaj. Mediji su nagađali kako bi jedna opcija mogla biti Katarina Barley, bivša glavna tajnica SPD-a ili veteran SPD-a Thomas Oppermann.

Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

VRIJEDNA POTPORA EUROPSKE UNIJE DO 2027.

Dvije milijarde pomoći i zajmovi zapadnom Balkanu

Najčitanije iz rubrike