Novosti
O AGROKORU U SABORU

Maras: Relativiziraju se troškovi konzultanata
Objavljeno 14. veljače, 2018.

Agrokor je u srijedu ponovno užario atmosferu u sabornici, pa dok je SDP-ovac Gordan Maras isticao kako je skandalozno da se relativiziraju i opravdavaju troškovi konzultanata, Branko Bačić (HDZ) odgovarao je kako treba pričekati da se izanalizira situacija oko isplate naknade savjetnicima, pa će se zatim donijeti stav.

Maras je vladu Andreja Plenkovića nazivao vladom kontinuiteta Ive Sanadera, a naveo je i kako konzultant u Agrokoru u sat vremena zaradi istu plaću kao radnik koji mjesec dana trči s pulta na blagajnu i natrag.

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je kako “lex Agrokor” nije imao cilj spasiti, nego izručiti nekome tvrtku, a izvršitelj te transakcije bio je, tvrdi, HDZ. “Ovdje se radilo o privremenom rješenju i kupnji vremena kako bi se postigla politička, a ne tržišna nagodba. Sasvim je jasno da će nagodba, ako bude donesena, biti donesena protiv volje vjerovnika i izazvat će tužbe, a sve će snositi porezni obveznici i to kako se predviđa, najmanje pet milijardi kuna”, ustvrdio je Bunjac te dodao: “Imamo pravo sumnjati da je sam gospodin Ramljak sudjelovao u pisanju tog zakona kako bi on i interesne skupine uključujući i premijera ostvarile financijsku dobit.”

HDZ-ov Branko Bačić ustrajavao je u tvrdnji kako je Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja besprijekorna i najbolje odrađena intervencija u gospodarstvu bilo koje vlade. Zakon o izvanrednoj upravi, ističe, omogućio je ponovni rast BDP-a, rekordnu turističku sezonu, da zaposlenici Agrokora nastave primati plaće. “I neće nagodba biti donesena protivno volji vjerovnika jer će jedino vjerovničko vijeće usvojiti ili odbiti prijedlog nagodbe koju će učiniti izvanredna uprava”, podsjetio je Bačić. Govoreći o isplati naknade savjetnicima, rekao je kako je i sam premijer Plenković utvrdio da se iz analize koju je dobio može reći da se ne radi o kršenju zakona, već može biti sporan samo etički aspekt. H

TEMATSKA SJEDNICA

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor sazvao je za 15. veljače tematsku sjednicu tog odbora na kojoj će se, kako je najavljeno, raspravljati o izvješću potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka o poslovanju Agrokora.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike