Osijek
OUTSOURCING TEŽAK DVA MILIJUNA KUNA

Od siječnja KBC čiste i unajmljene spremačice, uz dvjestotinjak bolničkih
Objavljeno 15. veljače, 2018.
Unajmljena je tvrtka zadužena samo za čišćenje bolničkih prostora niskog rizika

Klinički je bolnički centar Osijek krajem studenoga prošle godine oglasio otvoreni postupak nadmetanja za usluge higijenskog čišćenja prostora osječke bolnice. Procijenjena je vrijednost ove usluge nešto malo niža od dva milijuna kuna. Prema informacijama iz ravnateljstva osječke bolnice, “na temelju provedenog postupka javne nabave za usluge higijenskog čišćenja, izabrana je tvrtka Lotos Facility Management d.o.o. koja je započela raditi 29. siječnja 2018. godine. Navedena je tvrtka zadužena za čišćenje prostora niskog rizika, dok prostore srednjeg i visokog rizika čiste i održavaju djelatnici KBC-a Osijek”.

KBC Osijek odlučio se za izdvajanje usluge čišćenja i outsourcing nakon što je prošle godine uprava ove bolnice priznala kako je iznimno nezadovoljna postojećom organizacijom ove službe te da je na pojedinim odjelima i klinikama vrlo često i 40 posto ovog kadra na bolovanju. Naime, tijekom 2017. osječka je bolnica zapošljavala 210 spremačica i još 80 osoba kao pomoćnog osoblja. U KBC-u Osijek lani je i tajno provedena kontrola čišćenja markiranjem površina na svim klinikama i odjelima. Rezultati su šokirali Upravu jer je, primjerice, postotak očišćenih površina na Internoj klinici bio samo četiri posto. No, iako su lani tvrdili kako ipak neće u outsourcing službe čišćenja, zbog dobrih rezultata pilot-projekta na Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, krajem su se godine ipak odlučili na ovaj potez i na ostalim odjelima.

“Na Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koristimo outsourcing za usluge čišćenja oko godinu dana, a usluga je kvalitetna, učinkovita te donosi uštede”, navodi se u izvješću osječke bolnice.

Inače, prema nedavnom istraživanju na nacionalnoj razini, danas u prosjeku svaka druga bolnica u zemlji za pomoćne usluge poput pranja rublja, čišćenja, zaštitarske službe i informatičke podrške angažira privatne tvrtke. Outsourcing je u posljednjih desetak godina u bolnice ušao na mala vrata, s tim da su bolničke kuhinje mjesto u koje ni jedna bolnička uprava nije dirnula.

Zanimljivo je, međutim, kako je velik broj bolnica u posljednje vrijeme odustao od outsourcinga, ocjenjujući kako im se više isplati imati vlastite čistačice. Među pet velikih kliničkih bolničkih centara, jedino KBC Split i KBC Rijeka ne koriste usluge vanjskih tvrtki niti ih imaju namjeru angažirati u skorašnje vrijeme. KBC Zagreb je vanjske tvrtke angažirao još 2003. godine, i to za usluge pranja i najma rublja, na što godišnje troši 11,6 milijuna kuna, za čišćenje prostora na lokaciji Rebro, što godišnje stoji 6,5 milijuna kuna, računalne usluge od 3,1 milijun kuna godišnje te zaštitarsku službu tešku oko pola milijuna kuna. Dakle, samo u najvećem KBC-u u zemlji privatne tvrtke godišnje uprihode 21 milijun kuna. Informacije o tome kolike su uštede na izdvajanju ovih službi nisu objavljene.

Nefreteta Z. EBERHARD
LOTOS FACILITY MANAGEMENT ČISTI I BOLNICU U VIROVITICI

Lotos Facility Management d.o.o. tvrtka je registrirana u Zagrebu, a kao prva joj je djelatnost navedeno čišćenje zgrada. Inače, ova tvrtka ima ugovor i o čišćenju Opće bolnice Virovitica. Vlasnik je tvrtke Miahel Orešković, koji je ranije bio vlasnik obrta za čišćenje Aurora iz Vukovara (sada je zatvoren).

problem

VELIK BROJ BOLOVANJA U ISTO VRIJEME

210

spremačica zapošljavala je u 2017. osječka bolnica i još 80 osoba kao pomoćnog osoblja

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike