Regija
IN MEMORIAM: ZVONIMIR VANĐURA

Preminuo jedan od začetnika Jeseni
Objavljeno 14. veljače, 2018.

ĐELETOVCI - Umro je jedan od začetnika i dugovječni sudionik Vinkovačkih jeseni Zvonimir Vanđura.

Đeletovce, ali i cijelu istočnu Slavoniju, potresla je vijest o smrti Zvonimira Vanđure, umirovljenog učitelja koji nije mirovao ni u umirovljeničkim danima, nego je svaki trenutak posvećivao folkloru i prikupljanju knjiga za seosku knjižnicu. Zvonimir Vanđura umro je u 91. godini, shrvan bolešću u domu za starije i nemoćne u blizini Vinkovaca. Nakon što je sa suprugom odradio učiteljski radni staž, prvo u jednom mjestu u Žumberku, kratko u Podgrađu kod Lipovca i 30 godina u Đeletovcima, ne miruje, nego je angažiran u radu KUD-a Grančica, koji je 1965. osnovan upravo na njegovu inicijativu. Jedan je od začetnika Vinkovačkih jeseni. Sa Grančicom, gdje je bio doživotni počasni predsjednik, sudjelovao je na prvim Jesenima, 1966.. Vanđurin KUD je jedan od rijetkih koji je sudjelovao na svim Vinkovačkim jesenima. Posebno je bio ponosan kada je prije nekoliko godina u mimohodu na Vinkovačkim jesenima hodio s unukom odjevenim u nošnju, a posebnu čast odali su mu organizatori 50. Vinkovačkih jeseni kada su se u mimohodu u četveropregu vinkovačkim ulicama provezli Zvonko Vanđura, Ilija Šimunić iz Nuštra te Mato Čajkovac iz Prkovaca, koji su sudjelovali u organizaciji prvih Vinkovačkih jeseni.

Nakon što su se Đeletovčani, 1998., nakon progonstva vratili, valjalo je krenuti otpočetka pa je i tu bio prvi Vanđura, prikupljajući nošnje i knjige za knjižnicu.

- U selu smo imali knjižnicu, s 400 knjiga, ali za okupacije knjige su spaljene. Odmah sam preko prijatelja pokrenuo akciju prikupljanja knjiga i poslao ili dao ceduljicu na kojoj je pisalo “Samo jednu knjigu daruj Đeletovcima”. Skupilo ih se više od 4000, pa ih više nemamo gdje ni pohranjivati. Dvije su hrpe u mojoj sobi – pričao je prije osam godina. Jednog dana kada je došao u knjižnicu, zatekao je rusvaj, police su se urušile pod 8000 knjiga, koliko ih je prikupio.M.Flego

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

Najčitanije iz rubrike