Ekonomija
ZAGREBAČKA BURZA I HGK

Predstavljena nova platforma za mala i srednja poduzeća
Objavljeno 15. veljače, 2018.

Zagrebačka burza u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom predstavila je poduzećima članicama Komore svoju novu platformu za mala i srednja poduzeća Progress. U uvodnom obraćanju Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, istaknula je da je Progress dio razvojno orijentirane strategije Burze s ciljem da se na hrvatskom tržištu kreiraju uvjeti koji kompanijama u svim fazama rasta mogu osigurati potreban kapital te na taj način pridonijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost. Proces razvoja tržišta za mala i srednja poduzeća podupire i Europska unija svojom regulativom, kojom su upravo ovakve trgovinske platforme zamišljene kao mjesta namijenjena malim i srednjim poduzećima kako bi im se tako omogućio lakši pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj, navela je Ivana Gažić.

Hrvatska mala i srednja poduzeća - iako zapošljavaju otprilike 40 % zaposlenika i u samom su vrhu EU u stvaranju dodane vrijednosti - još uvijek nisu dostigla razinu prije krizne, 2008. godine. Jedan od razloga svakako je i to što u Hrvatskoj čak 70 posto njihova financiranja dolazi od banaka. K tomu je čak 70 posto kreditnih linija kratkoročno uz kamatne stope od čak jedan ili dva postotna boda više od onih za velike, zrele kompanije, a slična je situacija i na drugim tržištima u okruženju. U pokretanju platforme važnu ulogu imala je Europska banka za obnovu i razvoj, koja je lani preko svojih donatora (TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund – TWTC) financirala izradu studije o uspostavljanju SME tržišta u regiji.

Ivana Kovačić iz KPMG-a, autora navedene studije, predstavila je najvažnije zaključke istraživanja, s naglaskom na rezultate dobivene anketiranjem malih i srednjih poduzeća o njihovoj potrebi za kapitalom. Preko Progressa bit će moguće prikupljanje novog kapitala, ali i tehničko listanje dionica, koje omogućava jednostavniju promjenu, odnosno transfer vlasništva, dodala je Morana Plejić. Uvođenjem na Progress tržište poduzeća će moći računati na pomoć savjetnika koje licencira Zagrebačka burza. U samo dva mjeseca status savjetnika steklo je čak jedanaest društava, što svjedoči da u Hrvatskoj postoji interes za razvoj novih proizvoda na tržištu kapitala, a usporedno s tim formira se i nova grana u području poslovnog i financijskog savjetovanja.Z.Rupčić

Preko Progressa bit će moguće prikupljanje novog kapitala, ali i tehničko listanje dionica

PRODAJA PODUZEĆA IZNIMNO JE ZAHTJEVAN I DUGOTRAJAN PROCES

Morana Plejić, voditeljica Progress tržišta Zagrebačke burze, naglasila je da u Hrvatskoj postoji oko 13.440 poduzeća koja se mogu klasificirati kao srednja i mala, a njih više od 1300 ima kapital između 2 i 20 milijuna eura te upravo ona čine ciljnu skupinu za Progress tržište. Među tim poduzećima je i nemali broj onih koja su u obiteljskom vlasništvu te trebaju prenijeti vlasništvo na iduću generaciju. Gotovo 40 posto njih želi imenovati direktora izvan obitelji, a 30-ak ih posto želi prodati kompaniju. Pronalazak strateškog partnera ili prodaja poduzeća zahtjevan je i dugotrajan proces pa nije čudno da je u Hrvatskoj samo 1 posto vlasnika uspio osigurati budućnost poslovanja na taj način.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete