Mozaik
GORKA ODA ZAGREBU

"Uspjeh" će biti prva HBO serija iz Adria regije
Objavljeno 14. veljače, 2018.

Serija "Uspjeh", prva HBO serija iz Adria regije, najavljena je kao "gorka oda gradu Zagrebu koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva kroz životne priče običnih ljudi koje je isto to društvo gurnulo preko ruba." Šestodijelni scenarij potpisuje mladi Marjan Alčevski, jedan od pobjednika HBO Adria "First Draft" natječaja, a seriju će režirati oskarovac Danis Tanović.

- Iako na prvi pogled vrlo zagrebačka, 'Uspjeh' je univerzalna, slojevita priča u kojoj kroz ljubav, posao, obitelj, odanost, nesigurnost i zločin istražujemo trenutno prevladavajuće osjećaje frustracije, bespomoćnosti i pasivnosti u svakodnevnom životu običnog čovjeka u regiji i šire - ističe se u najavi HAVC-a.

Riječ je o višeslojnoj drami fokusiranoj na snažne likove, troje potpunih neznanaca koje poveže nesretan slijed događaja nakon što pokušaju pomoći žrtvi nasilja. Bosanskohercegovačkom redatelju, scenaristu i producentu Danisu Tanoviću to je prvo iskustvo rada na režiji serije. Dosad je režirao nagrađivane filmove "Smrt u Sarajevu" i "Epizoda u životu berača željeza", a njegov prvijenac "Ničija zemlja" osvojio je Oscara i Zlatni globus za najbolji strani film 2001. Tanović kaže kako već dugo dobiva materijale i ponude za snimanje serija, za koje misli da su u ovom trenutku zanimljivije i inovativnije od igranih filmova, ali ga dosad ni jedna nije zaintrigirala.

- Scenarij Marjana Alčevskog sjajno je napisan i zaista se veselim što je HBO prepoznao kvalitetu i ponudio mi suradnju - istaknuo je Tanović.

Antony Root, izvršni potpredsjednik programa i produkcije HBO Europe, ocijenio je "Uspjeh" kao odlično napisanu dramu koja zadire ispod površine suvremenog urbanog života, otkrivajući priču sloj po sloj.

- Oduševljeni smo što smo otkrili briljantnog mladog pisca u Marjanu, i što možemo poželjeti dobrodošlicu Danisu u HBO Europe u povodu prve serije koju će režirati, a koja je ujedno i naša prva originalna drama iz Adria regije - napomenuo je Root.

I direktor HBO-a Adrije Marin Kariž zadovoljan je budućom suradnjom, osobito zato što je scenarij izravan proizvod njihova First Draft natječaja i suradnje s pobjednikom.

- S obzirom na to da se režije prihvatio oskarovac Danis Tanović sigurni smo da će se s onime što se na prvi pogled čini kao tipična novozagrebačka priča vrlo jednostavno poistovjetiti i naši gledatelji u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Makedoniji - kaže Kariž. Producenti "Uspjeha" su Ana Balentović (HBO Adria) i Johnathan Young (HBO Europe), dok je produkcija serije povjerena produkcijskoj kući Drugi plan.

Na natječaj HBO Adria "First Draft", koji je bio predstavljen 2016. na Sarajevo Film Festivalu kao dio CineLink Drama programa stiglo je 570 prijava. Autori su bili pozvani da prijave svoje originalne scenarije smještene u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Hina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKI KONCERT PARNOG VALJKA U DVORANI GRADSKI VRT

Parni valjak - bend koji
se nikada ne predaje!

2

DANI MIRKA JIRSAKA U SLATINI

Rem i Trojan o pjesniku s ruba ravnice

3

AUKCIJA PREDMETA SLAVNE GLUMICE

Prodan Zlatni globus Marilyn Monroe