Mozaik
1. DRŽAVNO PRVENSTVO PIZZAIOLA

Dario Vedlin iz Osijeka osvojio drugo mjesto u pripremanju pizze
Objavljeno 15. veljače, 2018.
Prvi državni prvak je Romano Seferović iz Vodnjana

Novoosnovana Udruga hrvatskih pizzaiola u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom organizirala je u zagrebačkoj pizzeriji “O'Hara” 1. Državno prvenstvo pizzaiola. Nastupilo je ukupno 14 natjecatelja iz cijele hrvatske, a sudjelovali su uistinu najbolji majstori pizze u Hrvatskoj.

- Natjecatelji su uistinu krema hrvatskog svijeta pizza. Ono što je najvažnije je da je atmosfera bila prijateljska, svi su se dobro zabavljali, jedni s drugima razgovarali, a iskusniji savjetovali mlađe. Ukupno se radilo šest sati, a svaki natjecatelj morao je izraditi dvije pizze, i to jednu pizzu po vlastitom izboru te jednu margheritu. Pizze su pripremane u krušnoj peći, što je za većinu natjecatelja bilo nepoznanica i velika novost, ali sjajno su se snašli. Slavonija je bila zastupljena s čak četiri sudionika, Luka Vasić iz Požege, Martina Bošković iz Đakova te dvojac iz Osijeka koji je postigao najbolje rezultate. Dario Vedlin iz Udruge kuhara Osječko-baranjske županije osvojio je sjajno drugo mjesto, prvo mu je pobjeglo za 0,66 bodova, dok je Dejan Pušelj iz Pizzerije “Lipov hlad” osvojio osmo mjesto. Treba svakako reći da Dejan pizze pravi tek godinu dana, a evo ga već na 8. mjestu u državi, što je fantastičan rezultat za njega. Moram reći da je posjet natjecanju bio odličan, bilo je jako puno ljudi kojima su natjecatelji u pauzama rada pekli razne vrste pizza za degustaciju, održane su prezentacije pizza i opći dojam bio je uistinu fantastičan. Moram zahvaliti tvrtki Askus iz Čepina koja je pomogla našoj udruzi da se uopće pojavi na ovom natjecanju i neizmjerno smo joj zahvalni – kaže predsjednik Udruženja kuhara OBŽ-a Ivan Đukić koji je bio i jedan od članova stručnog povjerenstva uz Borisa Ostojića, predsjednika Udruge pizzaiola Hrvatske, Miroslava Dolovčaka iz HKS-a te Zlatka Sedlanića iz “Podravke”.

Iako su razlike, a posebice između troje najbolje plasiranih bile male, titulom 1. državnog prvaka u izradi pizze okitio se Romano Seferović iz pizzerije “Buffalo” iz Vodnjana, drugi je, dakle, bio Dario Vedlin iz Osijeka, dok je treća bila Martina Stanić iz hotela “Terme Jezerčica”, Donja Stubica. Pobjednička pizza bila je pripremljena od domaće šalše, salame od boškarina, domaćeg sira s tartufima, mozzarelle od bivola, cherry rajčice i domaćeg ulja, no presudna je bila kvaliteta tijesta, stupanj pečenja te, naravno, sam pizzaiolo koji je pokazao svoje umijeće i znanje u samoj pripremi. Uz titulu prvog državnog prvaka Romano je osvojio i mogućnost predstavljanja Hrvatske na međunarodnim natjecanjima u izradi pizze kao kulinarski reprezentativac Hrvatske. Ovo je tek početak uspješnih organizacija ovakvih natjecanja u Hrvatskoj

- Posebno mi je drago što je inicijativa za cijelu ovu priču krenula upravo iz Osijeka i jako smo ponosni na to. Na ovom natjecanju dogovorili smo kako već ove godine kreće novi vid natjecanja pizzaiola, a riječ je o tome da ćemo do kraja godina organizirati kvalifikacijske kupove po regijama, a najbolja tri sa svakoga ići će na državno. Cilj je da pojednostavimo i približimo natjecanje pizza majstorima po cijeloj Hrvatskoj i da im bude lakše i jeftinije pristupiti natjecanju. Uz to, organizirat ćemo i edukacije za pizzaiole u sklopu Hrvatske kulinarske akademije – zaključio je Đukić.

Mladi Dejan Pušelj pizze peče tek nepunih godinu dana i oduševljen je nastupom i rezultatom.

- Ovo je za mene vrh. Doći među kremu hrvatskih pizza majstora, raditi s njima rame uz rame poseban je osjećaj i veliko iskustvo. Natjecanje je bilo jako zabavno i puno sam naučio – rekao je Pušelj. Državno natjecanje pizzaiola je, prema riječima Ivana Đukića, natjecanje budućnosti Udruge pizzaiola i Hrvatskog kuharskog saveza jer hrvatski majstori pizze su dugi niz godina među najboljima u Europi.

Do kraja godina organizirat će kvalifikacijske kupove po regijama

Možda ste propustili...

KONCERTI SJAJNIH MLADIH BENDOVA 19. I 20. TRAVNJA

Superval stiže u Đakovo i Osijek

Najčitanije iz rubrike