Regija
ŽUPANJCI 51. PUT POKAZALI KAKO SE ČUVA BAŠTINA

Šokačko sijelo treba doživjeti, njegovu atmosferu osjetiti!
Objavljeno 14. veljače, 2018.
Zahvaljujući sudionicima i građanima koji su uredili grad, iz Županje je poslana poruka optimizma

Županjci su sinoć ispratili još jedno Šokačko sijelo. Široka srca i slavonske duše, pjesmom, plesom i veseljem u proteklih su 11 dana iznovice, 51. put, pokazali s koliko ljubavi i poštovanja njeguju tradiciju, kulturu i običaje svojih predaka. Pokazali su koliko su ponosni na svoju bogatu povijest, utkanu u sve pore njihova života kao zalog opstojnosti, ali i obveza budućim naraštajima. Sijelo je završeno tradicionalnom Seljačkom zabavom. Županja je od 3. do 13. veljače bila velika pozornica narodnog stvaralaštva i običaja, na kojoj je prikazana sva raskoš, sjaj i bogatstvo Šokadije i golema ljubav županjskih Šokaca prema slavonskoj grudi. Ovogodišnja manifestacija održana je pod sloganom “Lipo ti se Šokica opravlja” i pod pokroviteljstvom Vlade RH. Pohodili su je brojni čuvari hrvatske tradicijske kulture donoseći na dar pjesmu, nošnje i običaje svoga kraja i uživajući u svemu što su im Županjci, nadaleko poznati domaćini, pripremili. I svojom gostoljubivošću ušli su u mnoga srca.

Žena - Šokica

Šokačko sijelo već je odavno preraslo lokalne okvire. Županja je cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, ali i izvan njezinih granica prikazala sve ono najbolje i najljepše, čime se stoljećima diči. Otvarajući manifestaciju, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac ustvrdila je da je tradicijska kultura jedan od glavnih čimbenika održavanja identiteta vlastitog naroda i da je zajednička dužnost i obveza svih nas sačuvati izvornost narodnih običaja i tradicije.

Okosnica ovogodišnje manifestacije bila je žena - Šokica, pa je i najatraktivnija priredba bila izbor najljepše djevojke odjevene u tradicijsko narodno ruho svoga kraja. Među osam lijepih kandidatkinja laskavi naslov “Šokački cvit 2018.” ponijela je 18-godišnja Andrea Mikinac iz Gradišta.

U bogatom 11-dnevnom programu svatko je pronašao nešto za sebe, za svoju dušu - od pokladnog jahanja, Malog šokačkog i Malog literarnog sijela, Sijela pučkih pisaca, raznih izložbi, predstava, radionica tradicijskih glazbal, pokladne povorke do Pop rock sijela i Večeri uz tamburu… A posjetitelji u dupke punoj dvorani Mladost uživali su u tri Večeri folklora, koje daju prepoznatljiv pečat manifestaciji. Nastupile su brojne domaće folklorne skupine i gostujući ansambli iz BiH i Poljske. Šarenile su se narodne nošnje, odjekivali su zvuci tamburice, zatresla se pozornica od plesa dok su, jedno za drugim, folklorna društva oživljavala stare običaje svoga kraja…

Novac EU fondova

I ovogodišnja manifestacija pokazala je vrijednost promocije autohtonih hrvatskih proizvoda kao stalno nadahnuće razvoju kućne radinosti, obnavljanju tradicijskih obrta, rukotvorina, izradi tradicijske odjeće… VIII. Sajam zlatne niti u Županji okupio je 80-ak izlagača s bogatom ponudom domaćih, kvalitetnih proizvoda koji nas vraćaju za stolove naših djedova i baka i znatno utječu na kvalitetu županjske turističke ponude. Nagodinu će ih biti još više, a županjski gradonačelnik Davor Miličević obećao je da će svim izlagačima na IX. Sajmu zlatne niti Grad platiti štandove jer cilj je povećati broj dana, proširiti sajam i napraviti dobru gospodarsku priču.

Gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević, predsjednik Organizacijskog odbora, zadovoljan je 51. Šokačkim sijelom, koje je ponovno zablistalo u punom sjaju.

- Imali smo jako puno sudionika i gostiju, što nam je i bio cilj. Zahvaljujući promjeni Zakona o financiranju lokalne samouprave i većim poreznim prihodima lakše smo sve to financijski podnijeli i neke smo priredbe mogli pojačati. Svih 11 dana Sijela uživali smo u najljepšim nošnjama, običajima, prelijepom dekoru, veselom ozračju i prekrasnim ljudima, punim duha zajedništva koje je vladalo u Županji. A bilo bi još ljepše i potpunije da naši brojni sugrađani nisu morali otići trbuhom za kruhom i da su ovih dana bili s nama - ustvrdio je. Poručuje da će se ići k boljem brendiranju Šokačkog sijela i uključivanju u turističku ponudu Županje.

- Svakako ćemo nastojati povući i sredstva iz EU fondova jer iskustva naših prijatelja iz Poljske pokazuju da oni za takve manifestacije dobivaju novac - zaključio je. Zahvalio je pokrovitelju, Vladi RH, svima koji su dali svoj doprinos uspješnom održavanju manifestacije, sudionicima, sponzorima i posjetiteljima.

- Očekujemo vas u Županji i sljedeće godine, u još većem broju, na našem 52. Šokačkom sijelu - pozvao je Miličević.

Marija Lešić Omerović
Sijelo budi osjećaj zajedništva

Sva događanja i prikazana raskoš narodnog blaga pokazali su kako Županja već 51 godinu neraskidivo živi sa svojim Sijelom. To je manifestacija koja se mora doživjeti, čiju atmosferu i ljepotu treba osjetiti. Sijelo budi osjećaj zajedništva, ljubavi prema tradiciji, prijateljstvo i plemenitost. U proteklih više od pola stoljeća trebalo je jako puno snage, volje, rada i entuzijazma da se prevladaju sve teškoće u očuvanju neprocjenjive kulturne baštine, narodnih običaja i stvaralaštva. Organizacijski i Izvršni odbor i ove su godine odradili lavovski posao. Zahvaljujući sudionicima manifestacije i svima koji su pridonijeli da Županja izgleda lijepo, građanima koji su prigodno uredili izloge, lokale, okućnice i pokazali gostima koliko vole svoj grad, iz Županje je poslana poruka optimizma, radosti i vjere u bolje sutra. Zastor na pozornici 51. Šokačkog sijela sinoć je spušten, a građani se već raduju sljedećem, 52. Sijelu i nestrpljivo ga iščekuju. Jer ono što se stvara srcem i što je ušlo u svaku poru života grada i njegovih građana živjet će vječno i biti zaštitni znak Županje i Županjaca.

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike