Regija
SLAVLJE U BREZIKU

Baka Maša ima 25 praunučadi, a za 90. rođendan je i zaplesala
Objavljeno 14. veljače, 2018.
Roditelji Matije Baričević imali su jedanaestero djece, a 1938. doselili su se u Slavoniju iz Dalmacije

BREZIK - Matija Maša Baričević iz Brezika kod Našica 12. veljače navršila je 90 godina, a rođendan je proslavila u krugu mnogobrojnih članova obitelji - pet kćeri i tri sina, zetova i snaha. Ima i 18 unučadi i 25 praunučadi, a na proslavu su stigli svi koji su mogli, pa i unuke Silvija i Lucija iz Njemačke. Matija se prisjetila nekadašnjih teških godina života na selu, kada su žene, uz podizanje djece i ostale poslove, radile i u polju.

- Moji roditelji imali su jedanaestero djece. Osim mene, još dvije kćerke i osam sinova. Djetinjstvo sam provela u siromaštvu, a s roditeljima, braćom i sestrama doselila sam se 1938. godine iz Dalmacije, iz Jesenica, u Brezik. Došli smo na golu ledinu, počeli pomalo graditi i stjecati za život. Nije bilo lako, jer je suprug stalno bio na terenu i za sve sam se morala sama brinuti. Suprug je također iz Jesenica, a upoznali smo se kada je došao kod svoje sestre u susjedno selo Velimirovac. Bio je deset godina stariji, malo više bećar, a vjenčali smo se 1948. godine – prisjeća se Matija, koja je u zajedničkom životu sa suprugom uživala do njegove smrti 1982. godine. Živi sama u kući u Breziku, u selu u kojem živi i najstarija kćerka Dragica te sin Stipo. Ivanka, Mandica i Marina s obitelji žive u Đurđenovcu, najstariji sin Šime u Našicama, a najmlađi Marijan u Pribiševcima. Jedino još kćerka Katica s obitelji živi u Njemačkoj.

Za rođendansku proslavu i iznenađenja najzaslužnija je kćerka Ivanka koja je bila glavna organizatorica.

- Prvo sam mislila da ću napraviti slavlje samo sa svojom djecom, snahama i zetovima. No, onda su mi predložili da proslavi prisustvuje i unučad i praunučad koja može doći. I mogu reći da je baš ovako ispalo jako dobro i da je slavlje potpuno. Moram priznati, nisam znala ni za svirača, a ni za vas, i baš ste me razveselili – govori baka Matija koja je posebno ponosna na unuku Ljiljanu koja s obitelji živi u Koprivnici.

Kako i priliči rođendanskoj proslavi, baka Matija dobila je cvijeće i tortu na kojoj su se puhale svijećice, a uz zvukove Đuke benda slavljenica je i zaplesala. Razveselila se baka i drugim poklonima i čestitkama, a najviše željama za dobro zdravlje. Posebno je bilo dirljivo kada je, u znak zahvale za sve godine neizmjerne ljubavi, dirljivo pismo pročitala praunuka Sara Serdar.

Bez obzira na svoju starost, baka Matija je još uvijek vitalna, bistra i oštroumna, puna je života i šarma. Njezin recept dugovječnosti je jednostavan.

- Težak život i rad me očvrsnuo i održao na životu. Ali i mnogobrojna obitelj i zajedništvo. U djeci, unučadi i praunučadi uživam i to me drži. Još se dobro osjećam, iako me muči tlak i šećer, a imala sam i jednu tešku operaciju. No sve jedem, pa i masno, ali umjereno. Jedem po svome i to je to – poručila je slavljenica koja nije ljubiteljica vina, već piva, a za ovu i slične prigode popije i liker.

Snježana FRIDL

Ima 18 unučadi i 25 praunučadi, a na proslavu su stigli svi koji su mogli, pa i iz Njemačke

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike