Novosti
SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA

Nastavak pregovora ili učitelji idu u štrajk
Objavljeno 13. veljače, 2018.

Sindikat hrvatskih učitelja u ponedjeljak je oštro osudio potez Vlade koja je, kako kažu, jednostrano preko medija prekinula pregovore o Granskom kolektivnom ugovoru za zaposlenike osnovnoškolskih ustanova te najavio organiziranje industrijskih akcija ako se hitno ponovno ne sjedne za stol.

"Oštro osuđujemo takav jednostrani čin Vlade. Ovakvo postupanje kršenje je međunarodnih konvencija rada, Zakona o reprezentativnosti i načela postupanja u dobroj vjeri", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica SHU-a Sanja Šprem. SHU kao socijalni partner uopće nije obaviješten o prekidu pregovore, već je o tome saznao iz medija, što je "kap koja je prelila čašu". Stoga poziva Vladu da ponovno sjedne za stol i nastavi pregovore o GKU-u za 65.000 zaposlenika u osnovnim, ali i srednjim školama, inače već za petak najavljuje početak priprema industrijskih akcija, ne samo štrajka nego i svih drugih oblika pritisaka, uključujući i prosvjede. "Bez kolektivnog pregovaranja nema kolektivnog ugovora. To znači dovođenje u pitanje 21 prosvjetnog dodatka bez kojih bi plaće bile manje od 15 do 40 posto, ali i drugih nematerijalnih prava", naglasila je Šprem.

Razlog prekida pregovora, upravni spor slijedom tužbe manjinskog sindikata Preporod oko utvrđivanja reprezentativnosti, SHU drži nelogičnim i apsurdnim jer je taj spor bio poznat Ministarstvu rada i Ministarstvu znanosti i obrazovanja prije početka pregovora, kao i tijekom pregovora koji traju od kraja studenoga i već su ušli u završnu fazu.

"U početku i tijekom sedam pregovaračkih sastanaka cijelo je vrijeme svima bilo poznato trajanje i tijek postupka, zato je Vladin potez ne samo protuzakonit već i nelogičan i apsurdan, te na štetu javnog interesa", kazala je Ana Tuškan, glavna tajnica SHU-a. Ističe da prema zakonu sporovi u tijeku ne mogu utjecati na kolektivne pregovore, već to može tek pravomoćna sudska odluka. Vlada želi na neodređeno vrijeme ostaviti zaposlenike bez kolektivnog ugovora i mogućnosti ugovaranja svojih prava ili neizravno prisiliti pokretače tužbi da povuku žalbe, što bi bilo kršenje temeljnih ljudskih prava i načela demokratskog poretka”, ustvrdila je Tuškan.H

Sindikat je optužio Vladu da je preko medija prekinula pregovore o Granskom kolektivnom ugovoru

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu