Novosti
BITKA ZA SVAKOG SEZONCA

Hotelijeri pretaču porezna rasterećenja u veće plaće i bolje uvjete za radnike
Objavljeno 13. veljače, 2018.

Velike hotelijerske kuće poput Valamara i Plave lagune najavljuju za sezonu 2018. povećanje plaća, unapređivanje smještaja i prehrane i drugih radnih prava.

Poslodavci u turizmu došli su do zida jer samo lani nedostajalo je 20-ak tisuća sezonaca uz daljnje, još crnje projekcije za novu sezonu. Zbog niskih plaća i izostajanja osiguranog smještaja i prehrane sezonci su mnogo bolje uvjete tražili izvan Hrvatske, a poslodavci su 2017. odradili uz nedostatak radne snage. Poput mantre ponavljaju u Sindikatu turizma usluga Hrvatske (STUH) kako je plaća konobara u sezoni 3500 ili 3600 kuna, dok on u zimskoj sezoni u Austriji može zaraditi i do 1800 eura mjesečno, a dobije i druge dobre uvjete. Na promjenu odnosa prema radniku tjeraju i sve rekordnije sezone, sa sve većim zahtjevima za pouzdanom radnom snagom, pa najnapredniji poslodavci ističu - zadovoljan radnik bitan je poput zadovoljnog gosta. Reagirala je i država, organiziravši u siječnju i veljači u Zagrebu, Splitu i Osijeku Dane poslova u turizmu 2018. Okupili su, kažu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, 130 poslodavaca koji su izrazili potrebu za angažmanom više od 6500 sezonaca, a manifestaciju je posjetilo više od 17.000 nezaposlenih, učenika završnih razreda ugostiteljsko-turističkih škola i drugih zainteresiranih u potrazi za sezonskim poslom.

Stvar se kreće dalje - Valamar Riviera iz Poreča, najveći poslodavac u turizmu, izišao je s paketom “Valamar jamstvo” za (sezonske) radnike, odlučivši porezna rasterećenja za sezonski rad uložiti u bolje radne uvjete.

- Valamar Riviera odlučila je napraviti još jedan snažan iskorak u osiguravanju najboljih uvjeta za rad u turizmu te smo povećali minimalna netoprimanja na 5000 do 7500 kuna. Ove godine otvaramo 600 novih radnih mjesta i zapošljavamo više od 6600 radnika. Za 2018. osigurali smo 1200 ugovora za stalnog sezonca i 400 novih ugovora za stalni radni odnos. Bez velikih ulaganja u naše djelatnike, hotele, ljetovališta i razvoj destinacija, nema kvalitetnog razvoja turizma. Uložili smo više od četiri milijarde kuna u naše objekte, a samo u hotele za djelatnike 'Kuća Valamar' više od 60 milijuna kuna u posljednje dvije godine - kažu u Valamar Rivijeri.

Odluku o povećanju primanja ovaj poslodavac donio je sa STUH-om te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, a na snagu stupa 1. travnja. I u Plavoj laguni d.d., koja godišnje zapošljava oko 3000 radnika, od čega su polovica sezonci, od 1. lipnja, u dogovoru sa sindikatima, povećana je osnovna plaća za sve radnike u prosjeku za sedam posto, dok je pojedinim radnicima i grupama radnika, kao što su sobarice, u prosjeku povećana za dodatnih deset posto, ističu u toj tvrtki. Svoj kolektivni ugovor ocjenjuju jednim od najboljih.

– Osim povećane plaće od 1. lipnja, naši radnici dobit će i regres za godišnji odmor od 70 kuna bruto po danu odmora, jednokratne isplate od po 500 kuna bruto za lipanj i srpanj, božićnicu u visini maksimalno neoporezivog iznosa od 2500 kuna, odnosno razmjerni dio za radnike koji su radili kraće od 12 mjeseci, a duže od dva mjeseca, dar u naravi u maksimalno neoporezivom iznosu koji će iduće godine iznositi 600 kuna i drugo - nabrajaju u Plavoj laguni.

Jedno vrijeme sezonci su se žalili i da sve više poslodavaca, čast iznimkama, osim što reže plaću, ukida i osiguran smještaj te prehranu, pa se mnogima nije isplatilo ići u sezonu jer bi sve zarađeno potrošili upravo na to. No, vodeći poslodavci žele i te stavke unaprijediti. Osim što će Valamar porezna rasterećenja za sezonski rad uložiti u povećanje primanja radnika, sezoncima iz svih krajeva Hrvatske osiguran je i kvalitetan smještaj te tri obroka dnevno na trošak poslodavca. Slično najavljuju i u Plavoj laguni – besplatan smještaj te tri topla obroka za radnike koji koriste smještaj u jednom od personalnih domova.

- Prosječna brutoplaća na razini Plave lagune je 8779 kuna - poručuju iz te tvrtke.

- Rast primanja i druge dobre vijesti nova su stranica u zapošljavanju u turizmu. Vodeće tvrtke svjesne su da se, osim vrhunske usluge gostu, ponašaju kao kvalitetni poslodavci i investitori. Shvaćaju da, računa li se na kvalitetno odrađenu sezonu, prava (sezonskih) radnika trebaju biti povećana. Jedini je to način da zadržimo ljude u Hrvatskoj - kaže predsjednik STUH-a Eduard Andrić.

Ponavlja kako je najkvalitetniji i najjeftiniji radnik našem poslodavcu - domaći radnik.

– Došli smo s radnom snagom u turizmu do dna, no naznake su da dolazi do otrežnjenja svih, a tu treba i reakcija države. Vjerujem da će primjer ovih poslodavaca slijediti i drugi – porezna rasterećenja pretočiti u veće plaće radnika i druga prava - dodaje Andrić.

Procjene su HZZ-a da će ove godine za rad u turističko-ugostiteljskim zanimanjima biti potrebno 15 - 20 tisuća radnika.

Suzana ŽUPAN
PLAVA LAGUNA: 50 MILIJUNA KUNA U SMJEŠTAJ RADNIKA

Kako najavljuju u Plavoj laguni, ta će kompanija u 2018. više od deset posto kapitalnog budžeta uložiti u uređenje i izgradnju kapaciteta za smještaj radnika - više od 50 milijuna kuna. “Nakon informacije da se trošak smještaja i prehrane radnika više neće smatrati dohotkom od nesamostalnog rada Plava laguna prva je turistička kompanija koja je odlučila 'uštede' nastale izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak pretočiti u prava radnika. U dogovoru s predstavnicima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Plava laguna dogovorila je kako će, počevši od 1. veljače, subvencionirati uslugu toplog obroka 50 posto za sve koji nisu korisnici usluge personalnog smještaja, s obzirom na to da oni od ranije imaju osiguran besplatan topli obrok”, najavljuju iz Plave lagune.

LANI TRAŽENO 28.500, A S “BIROA” ZAPOSLENA 25.234 SEZONCA

Prema podacima HZZ-a, u 2017., kada je riječ o sezonskom radu u turizmu, najviše su bili traženi radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo, njih ukupno 28.508. Iz evidencije Zavoda zaposleno ih je 25.234. U Valamar Rivijeri kažu da im se veliki broj djealtnika vraća iz godine u godinu. “Traže se zaposlenici različitih profila, ali najviše konobari i konobarice, sobarice, kuhari i kuharice, prodavači, pomoćni kuhari, čistačice, kuhinjski radnici, pomoćni konobari, animatori, recepcionari, sommelieri, pizza-majstori, vrtlari i dr. Valamar stalno zapošljava zaposlenike različitih profila: stručnjake u ICT-u, financijama i računovodstvu, kontrolingu i prodaji”, kažu u ovoj kompaniji.

PREKO DANA POSLOVA RIJEŠIT ĆE 30 POSTO SEZONACA

Dane poslova u turizmu organizirala su ministarstva rada i mirovinskog sustava te turizma, HZZ, HTZ, HGK, HOK, HUP i Udruga poslodavaca u hotelijerstvu. Osim aktivnosti posredovanja pri zapošljavanju, predstavljanja mjera aktivne politike zapošljavanja i promocije ugostiteljskih zanimanja, ove godine bili su usmjereni i na obrazovanje u sklopu “obrazovnog kutka” u kojem su se posjetiteljima predstavili HZZ i Ministarstvo turizma te centri kompetentnosti. “U sklopu završnog događanja u Splitu održana je i dodjela nagrada najboljim projektima u sklopu natječaja 'Inovativan budi – turizam ti posao nudi' Ministarstva turizma. Cilj mu je promocija zanimanja i obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu za sve srednje škole i visoka učilišta s programima iz područja turizma i ugostiteljstva. Prikupljeno je 38 prijava od kojih su odabrana tri najbolja projektna tima kojima su uručene nagrade vrijednosti 50.000 kuna”, navode u HZZ-u. Ocjenjuju da su povratne informacije poslodavaca vrlo pozitivne s obzirom na velik interes nezaposlenih za rad u sezoni te poslodavci procjenjuju da će preko prijava prikupljenih na Danima poslova uspjeti zadovoljiti više od 30 posto potreba za sezoncima.